Dvoupokojový byt v Praze do 4 milionů? Jde to, dokonce i v novostavbě

Nedostupné hypotéky, nejistota lidí kvůli zhoršující se ekonomické situaci i čekání na výhodnější ceny. To jsou podle ekonomů hlavní důvody toho, že se trh s realitami zadrhává a zájem kupujících opadá. Propadly se hlavně prodeje chat a chalup, na některých místech až o desítky procent. Ruku v ruce s tím klesají i ceny. Levněji pořídíte i byty, zejména ve starší nebo v panelové zástavbě. I v Praze tak nyní pořídíte 2 + kk do 4 milionů korun.

„V některých krajích se ceny domů a bytů propadly o 12 měsíců zpět,“ shrnul aktuální situaci na trhu šéf realitní skupiny European Housing Services (EHS) Hendrik Meyer.

„Průměrný pražský byt se v září nabízel za téměř stejnou cenu jako před rokem, a to 112 700 korun za metr čtvereční. To je proti situaci z letošního jara pětiprocentní pokles,“ doplnil s tím, že nové byty nezlevňují moc, výrazněji klesají ceny těch starších.

„Situace se stabilizovala a nabídek opět přibývá. Například v meziročním porovnání pro měsíc červen se letos na našem portále objevilo o téměř 30 procent více inzerátů,“ řekla k aktuální nabídce rekreačních objektů datová analytička Šarlota Smutná.

Zatímco během covidu-19 byly chaty a chalupy v kurzu a ceny vyrostly do astronomických výšin, s koncem pandemie zájem opadává. Svou roli sehrály i ceny energií, které v některých případech provoz nemovitosti, kam jezdíte jen na víkend, dost prodražují.

Ubytovací jednotku o velikosti 13,2 metru pořídíte za 2 miliony.

Zájem slábne také v Praze. Cenový pokles se týká hlavně bytů ve starší zástavbě a také panelových domech. Zájemci teď mnohem více než dříve řeší, zda jsou nemovitosti zateplené nebo jestli mají nová okna. Energetická náročnost budov začíná být při koupi bytu hodně důležitým aspektem.

„Prodáváme třípokojový byt v paneláku už přes půl roku, a to jsme už dvakrát zlevnili,“ potvrdila Právu dvaapadesátiletá Romana z Prahy. Nyní se v Praze nabízí přes 6300 bytů všech kategorií, stáří či velikostí. Z toho v ceně do 5 milionů korun je přes 800 jednotek.

Už i ti, kdo mají hlouběji do kapsy nebo jen nechtějí dát za 2 + kk o velikosti 50 metrů čtverečních 8 milionů a více, mohou v metropoli uspět.

Sehnat se dají i nemovitosti do 4 milionů korun! Zpravidla se jedná o panelovou zástavbu, v nabídce jsou ale i bytové jednotky v cihlových domech, případně v novostavbách.

Ty jsou sice anoncovány jako 2 + kk, svými rozměry se ale blíží spíše garsonkám. Dají se najít i byty větší, bývá u nich zpravidla nějaké „ale“, nejčastěji fakt, že se nacházejí ve sníženém přízemí nebo jsou nabízeny s věcným břemenem.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:34 pondělí 20. března 2023. Anketa je uzavřena.

  • 11
  • 11
  • 11
  • 8
  • 7
  • 6