Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz
    Premium

    Za Krnáčové jsme něco dokázali. Chybí nám sebevědomí, tvrdí šéf pražského ANO Ondřej Prokop

    Ondřej Prokop vyrostl na Jižním Městě a považuje se za místního patriota. | foto: Expres.cz

    Celý článek jen pro členy

    Chcete číst prémiové texty bez omezení?

    Předplatit
    Do podzimních voleb je sice daleko, ale na na pražském magistrátu je už teď horko. Ve hře je další kolaps dopravy kvůli opravě Barrandovského mostu, přitom loni v létě to vypadlo, že hůř být už nemůže. Zdražují energie, byty, doprava a Pražané mají hluboko do kapsy. Vedle toho se politické strany chystají převzít moc v hlavním městě. Například předseda Prahy sobě a starosta Prahy 7 Jan Čižinský si věří na primátora a tomu, že jeho hnutí, Piráti a STAN získají ve volbách v Praze více než padesát procent hlasů a porazí tak ANO a koalici Spolu (ODS, TOP 09 a lidovci), která se utvořila v předminulém týdnu. Pražská organizace hnutí ANO vložila svůj osud do rukou méně známého, zato ambiciózního politika Ondřeje Prokopa (40). Má nová tvář z Jižáku šanci uhrát slušný volební výsledek proti dvěma těžkým koaličním vahám? A proč chce oživit vládu Adriany Krnáčové?

    Jako nově zvolený předseda pražské organizace ANO máte před sebou nesnadný úkol. Na jedné straně proti vám stojí současný primátor Zdeněk Hřib (Piráti) s Janem Čižinským (Praha sobě) a na druhé straně se zformovala poměrně silná koalice Spolu. Jak chcete uspět, když sám přiznáváte, že vašim lidem v Praze chybí sebevědomí?

    Jednoznačně musíme znovu nabýt sebevědomí. Za sebe v tom vidím lepší práci s naší stranickou základnou. Chci lidem připomenout naše úspěchy v Praze, co všechno jsme dokázali za Adriany Krnáčové a jakou práci jsme odvedli v městských částech a na mnoha radnicích, kde jsme dodnes.

    Sebevědomí vám asi nechybí, to vidím z vaší prezentace na sociálních sítích. Ale daří se vám přesvědčit lidi kolem sebe? A máte jich dost? Mně přijde pražská organizace personálně „vymlácená“ a pod vlivem blbé nálady.

    Neříkám, že to bude snadné. Pražská organizace byla nějaký čas bez vedení, proto se nejdříve budu muset soustředit na vyřešení stranických problémů. Rezignoval náš dlouholetý předseda Jan Říčař, odešel i z politiky, a celkově je Praha pro ANO složitější. Předvolební kampaň proti Andreji Babišovi byla extrémně vyhrocená a samozřejmě to v Praze bývá nejintenzivnější. 

    To je dobře, že jste zmínil Andreje Babiše. Právě on v minulosti dost zasahoval do pražských kandidátek a vedení a také se mnohokrát vyjadřoval v tom smyslu, že hnutí hlavní město neumí.

    V tomto s panem Babišem nesouhlasím. Naopak si myslím, že naše hnutí Prahu umí. Dokázali jsme to v mnoha projektech a změnách, které jsme buď dotáhli do úspěšného konce, nebo jiné zase nastartovali. A jimi se dnes Zdeněk Hřib a spol. rádi chlubí. Neměli jsme ani špatný výsledek v posledních volbách do Poslanecké sněmovny, někde jsme i pokořili Piráty, vládnoucí sílu v Praze.

    Andrej Babiš já stále předsedou a nejvýraznější tváří hnutí. Máte jeho dostatečnou podporu?

    Určitě chci s panem předsedou spolupracovat. Rád s ním budu konzultovat zásadní kroky, jako jsou třeba výběr lídra a tvorba kandidátky, rovněž chci postavit program v úzké spolupráci s vedením, tak aby to odpovídalo celostátní politice.

    Poměrně často a hlasitě kritizujete Zdeňka Hřiba. Není to už kontraproduktivní, když se proti němu houfujete všichni, včetně koaliční topky v čele s Jiřím Pospíšilem, který se už fotí s kolegy z ODS a chystají společnou kandidátku?

    Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

    Měsíční

    89
    Předplatit
    Můžete kdykoliv zrušit

    Roční

    890
    Předplatit
    Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

    Dvouleté

    1 690
    Předplatit
    Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

    Připojte se ještě dnes a získejte:

    • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
    • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
    • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
    Více o iDNES Premium
    Máte už předplatné? Přihlásit se
    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 0:17 středa 8. června 2022. Anketa je uzavřena.

    • Super
      86
    • Sladký
      11
    • Trapas
      9
    • Haha
      6
    • Tvl
      6
    • Cože
      5
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...