Proč nejsme lidští, ptá se Andrej Babiš ve svém projevu o maturitách

Proč nejsme lidští? Proč to neumíme pochopit? Proč tolik trváme na tom, že je to teď až tak důležité, když v jiných státech to chápou. Takhle se k tomu postavili v Kanadě, Norsku, Irsku a podobně, říká ve svém tradičním nedělním projevu Andrej Babiš, který se v něm zaměřil i na maturity.

„Ano, maturita je důležitá, ale proč nevnímáme tu situaci takovou, jaká je. Ten, kdo někdy někoho zaměstnával a dělal pohovory, myslíte si, že se ptal na maturitu? Já jsem zaměstnával 35 tisíc lidí. Nikdy jsem se na maturitu neptal,“ říká ve svém projevu Andrej Babiš, který nechce zkoušku z dospělosti znevažovat, jen bere v potaz i další důležité faktory. 

„Ptal jsem se: Máš schopnost učit se novým věcem? Máš schopnost a chceš pracovat? Máš nějaké cíle, máš nějaké sny? Jsi urputný? Umíš cizí jazyky? Jaké máš zkušenosti? Co jsi dělal mimo školy?“ doplnil premiér, jenž v současné době horuje pro úřední maturity, zatímco ministr školství Robert Plaga je proti.

„Kdo udělá maturitu, půjde na přijímačky a ta vysoká škola si sama určí, koho přijme. Řekne: Jo, ty máš normální maturitu, možná dostaneš více bodů. Ty jsi dostal úřední, tak dostaneš méně bodů. Potom je to zkrátka o vysoké škole, jak to udělá,“ zamyslel se Babiš.

Podle něj naše školy nemohou stále pracovat systémem „naučit se všechno nazpaměť, zapamatovat si to a brzy zapomenout“.

„Žáci by měli více komunikovat, samostatně se rozhodovat, kritické myšlení a tak dále,“ říká. 

Kromě maturit premiér ve svém tradičním nedělním projevu zmínil také očkování.

„V březnu dostaneme 1,1 milionu vakcín a na duben už 2,2 milionu. Potřebujeme zrychlit. Už se to sice zlepšuje, ale budeme znovu apelovat na všechna očkovací místa, že není důvod si nechávat druhou dávku. Protože ty dodávky chodí, Pfizer si myslím, že je velice spolehlivý, funguje to,“ ubezpečil Andrej Babiš, který nezapomněl ani na tolik diskutované léky proti covidu-19.

„Máme tady lék, který je velice levný, jsou na něj pozitivní ohlasy, byl použitý proti covidu na mnoha místech na světě, nemá nežádoucí účinky. Tak proč bychom ho nemohli dát do ambulantní léčby, je o to i velký zájem?“ ptá se v souvislosti s ivermektinem.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 17:33 pondělí 5. července 2021. Anketa je uzavřena.

  • 403
  • 88
  • 24
  • 13
  • 10
  • 7