Památník Marie Terezie u Hradu budí emoce větší než sošná panovnice

Už v říjnu zástupci Praha 6 odhalí první sochu habsburské panovnice v Česku, což část veřejnosti pořádně namíchlo. Části odpůrců vadí samotná postava Marie Terezie, jiným zase umělecké provedení, o 5,5 metru vysokém monumentu mluví jako o kuželce nebo figurce z Člověče, nezlob se!

Dílo sochaře Jana Kováříka by mělo být podle Kateřiny Maršálové z tiskového oddělení radnice odhaleno 20. října, původní termíny odložila pandemie koronaviru. Městská část by měla za dílo zaplatit asi 3,6 milionu korun. Jeho výstavbu radnice připravuje mnoho let, proti pomníku pak vznikla nejedna petice.

„Umístění sochy panovnice Marie Terezie do nově vzniklého parku Prašný most u ulice Milady Horákové považujeme za historický omyl. Panovnice je jistě osoba úctyhodná, ale vzhledem k tomu, co se na tomto místě stalo 21. března 1942, považovali bychom za vhodnější, kdyby zde byla umístěna socha připomínající nejen brigádního generála in memoriam Václava Morávka, ale i jeho spolubojovníky Josefa Mašína a Josefa Balabána,“ píše se v petici, jejímž spoluautorem je Jiří Padevět, ředitel nakladatelství Academia a badatel v oblasti historie. 

„Tito stateční muži položili svůj život v boji proti nacismu, Václav Morávek právě zde. Události protektorátu a druhého odboje dosud ovlivňují naši současnost, a i proto jsme přesvědčeni, že na Prašný most patří socha největších hrdinů protinacistického odboje,“ doplnil historik.

Na místě už nyní finišují přípravné práce a tolik diskutovaná socha dostává reálné rozměry. 

Vizualizace sochy Marie Terezie na Hradčanech. Její podoba budí vášnivé debaty.

„Na Prašném mostě vznikla improvizovaná sochařská dílna. Z originální polymerní směsi zde vyrůstá socha Marie Terezie. Směs podle vlastní receptury sochaře Jana Kováříka namíchali v Českých lupkových závodech a již přes půl roku se testovala v experimentálním ústavu stavebních hmot VŠCHT v Praze,“ informovali radní Prahy 6.

„Necelé dva miliony korun už radnice zaplatila. Máme však z minulosti příslib od magistrátu, že nám na dílo přispěje,“ podotýká místostarosta Prahy 6 Jan Lacina (STAN) a dodává, že by se v ideálním případě mělo hlavní město podělit s Prahou 6 o náklady rovným dílem.

Na přípravě sochy dělá celý tým lidí. Marie Terezie už se rodí...

Socha, kterou kritici přirovnávají k figurce na šachovnici nebo té ze hry Člověče, nezlob se!, není jedinou poctou významné osobě. Příští rok ji doplní i alej věnovaná významnému staviteli Jožemu Plečnikovi.

Městská část Praha 6 už v minulosti proslula tím, že na zajímavé stavební počiny není skoupá na peníze. Světlo světa spatřila speciální lavička Ferdinanda Vaňka i veřejné záchody za 3,5 milionu korun.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:03 úterý 12. ledna 2021. Anketa je uzavřena.

  • 46
  • 31
  • 31
  • 28
  • 27
  • 24