Ze zastávky Hládkov je jazykolam. Jména stanic slouží turistům, ne vám, brání změnu Praha 6

Zastávka Hládkov nese nově název po nizozemském politikovi. | foto: Praha 6

Přejmenování části Korunovační ulice není zdaleka poslední změnou v Praze 6. Tamní obyvatelé si musí zvykat i na nový jízdní řád tramvají, v němž už nenajdou tradiční a snadno zapamatovatelný Hládkov. Zastávka teď nese název „Park Maxe van der Stoela“, což se spoustě místních ani trochu nelíbí. Radnice překvapila vysvětlením, že občanům Prahy 6 může být název zastávky fuk, jelikož slouží hlavně turistům.

Max van der Stoel byl nizozemský politik, který bojoval za práva národnostních menšin a podporoval Chartu 77. Na Hládkově má pomník, nově se podle „jeho“ parku jmenuje i tramvajová zastávka, jíž projíždí linka 25.

Změnu názvu oznámila na svých stránkách Praha 6. Okamžitě se stala terčem kritiky a posměchu. Místní se ptají, zda se jedná o zpožděný apríl, soutěž o nejhůře investovanou energii a peníze, nebo zda někomu v Praze 6 jen vadilo, že se Hládkov moc snadno vyslovuje a pamatuje.

Objevila se dokonce úsměvná fotografie, která poukazuje na to, že nový název zastávky nedokáže přelouskat ani nejmodernější tramvaj.

Zastávka dělá problém i nejmodernějším tramvajím.

„To jméno jsem si musel najít na Wikipedii, protože mi nic neříká. Po přečtení nemám pocit, že by bylo nutné po něm něco pojmenovávat. Tím méně místo, které má dobře zapamatovatelné a dnes už historické jméno. Doufám, že kdo tu debilitu vymyslel, za to dostal ještě nějakou odměnu. Každopádně bych byl moc rád, kdyby se na radnici patřičným lidem rozsvítilo a jméno vrátili zpátky,“ kroutí hlavou Pražan Tomáš.

Praha 6 se nicméně rozhodla na kritiku reagovat po svém. Lidem kulantně vzkázala, že se o názvy zastávek vlastně vůbec nemusí starat, protože slouží spíše turistům než jim.

„Jména zastávek neslouží ani tak místním, jako spíše návštěvníkům, kteří jedou do nějakého cíle, což v tomto případě může být krásný park stejného jména nebo pomník Maxe van der Stoela, který připomíná nizozemského politika a jeho podporu Chartě 77 a českým disidentům již v roce 1977,“ stojí v jedné z odpovědí, která rozčílila desítky občanů.

Pod jinými komentáři zase představitelé „šestky“ vysvětlují, že změnu názvu nevymysleli oni, ale organizátor pražské dopravy Ropid. Radnice prý neměla žádné námitky a změnu názvu posvětila.

Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář

Právě na Ropid se Expres.cz obrátil s dotazem, proč vůbec název zastávky Hládkov změnil a co zástupci společnosti říkají na kritiku občanů. Do vydání článku jsme ale odpověď nedostali.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:30 čtvrtek 15. září 2022. Anketa je uzavřena.

  • 135
  • 16
  • 14
  • 12
  • 11
  • 8