Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Na Džbán si brousí zuby developeři: Má za nimi stát i manžel Miluny ze Slunce, seno

    Manžel Miluny ze Slunce, seno, vlivný člen ODS Vladimír Schmalz, prý vydírá Pražany. Chce stavět u Džbánu, jinak uzavře koupaliště. | foto: Koláž Expres.cz

    I když na koupání to ještě zdaleka není, okolo vodní nádrže Džbán na okraji Prahy 6 je už teď pořádně horko. Nejen místní znepokojily zvěsti o tom, že si na malebný kout metropole brousí zuby developeři. Vlivný člen ODS Vladimír Schmalz, shodou okolností manžel Petry Pyšové alias Miluny ze Slunce, seno, má prý vydírat Pražany. Bez možnosti stavět prý neotevře oblíbené koupaliště.

    „Tohle je s prominutím obrovská prasárna. Vlivný člen ODS Vladimír Schmalz vydírá Pražany. Chce stavět u Džbánu v oblíbeném přírodně cenném území Šárky, jinak prý uzavře koupaliště pro veřejnost,“ rozčílil se Zdeněk Hřib, který to pro všechny, jimž není lhostejný osud malebného koutu na okraji Prahy, dále rozvedl.

    „Společnost Molepo, která je vlastníkem areálu Džbán, ohlásila, že letošní sezona se ruší. Prý je Džbán v havarijním stavu. Jenže stav areálu byl dobře známý už v době, kdy společnost areál kupovala. Ve skutečnosti se Molepo netají tím, že by chtěla nahradit zelené plochy a lesík developerskou zástavbou. K tomu je ale potřeba změna územního plánu, který si chce společnost Molepo svým jednáním vynutit,“ vysvětlil primátor, který v té souvislosti zmiňuje i manžela Petry Pyšové, jež se proslavila v trilogii Slunce, seno.

    „Právě pan Schmalz, energetický expert pražské ODS, dřívější šéf fúzí a akvizicí ČEZ, tehdejší předseda klíčového magistrátního výboru pro územní rozvoj Prahy, účastník pochybných schůzek o změně územního plánu v Praze 9 za úplatek ve výši 50 milionů korun, je jedním z akcionářů Molepa!“ hřímá pražský primátor, jenž s předstihem myslí na vodní radovánky Pražanů. Zasnil se nad lázněmi na Vltavě a nyní řeší i údajné zájmy developerů, kteří chtějí ukrojit z cenné přírodní lokality.

    Téma je to hodně třaskavé a nejen obyvatelé Prahy 6 se šikují a vyzývají k podpisu petice proti zástavbě okolí areálu Džbán. Ten je oblíbeným výletním místem, a to nejen v létě. Představa, že tu vyrostou bytové domy, místní velmi vyděsila, a tak s napětím sledují, jak se celá kauza bude vyvíjet.

    Na okolí Džbánu na okraji Prahy 6 si prý brousí zuby developeři, místní se bouří a podepisují petice.

    „Jsme nuceni areál Džbán včetně koupaliště a přilehlých ploch pro sezonu 2022 uzavřít. Hlavním důvodem je havarijní stav areálu,“ stojí v prohlášení firmy Molepo, zveřejněném jak na sociálních sítích, tak na webu koupaliště Džbán.

    Jako svůj cíl společnost uvádí komplexní revitalizaci nádrže Džbán a také bytovou výstavbu na pozemcích na Evropské třídě a podél budovy Cube. Ty jsou však dosud zelené a roste zde i lesík.

    „Postup společnosti Molepo jeví některé znaky vydírání. S poukazem na špatný stav budov odmítá areál otevřít a snaží se tímto způsobem na Praze 6 a hlavním městě vynutit souhlas se změnou územního plánu. Budovy přitom chátraly už v roce 2012 a společnost velmi dobře věděla, v jakém stavu areál kupuje,“ řekl deníku Právo zastupitel Prahy 6 za Stranu zelených Petr Palacký.

    Na okolí Džbánu na okraji Prahy 6 si prý brousí zuby developeři, za nimiž podle primátora stojí vlivný člen ODS Vladimír Schmalz.

    Připomněl, že pozemky byly roku 2012 oceněny jako nezastavitelné na částku 150 korun za metr čtvereční, která se dnes jeví dost směšná. Společnost s omezeným ručením Molepo dosud v českém prostředí skrývá své vlastníky za akciovou společností registrovanou na Maltě. Nejméně dva ze čtyř akcionářů firmy Molepo Holding, Ltd., mají vazbu na ODS.

    Jedním z nich je podnikatel a konkurzní správce Petr Šikoš, jehož před lety zachytili fotografové v Toskánsku s expremiérem ODS Mirkem Topolánkem a lobbistou Markem Dalíkem. Druhým je již zmiňovaný energetický expert pražské ODS Vladimír Schmalz.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 15:16 sobota 28. května 2022. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      59
    • Tvl
      14
    • Haha
      12
    • Super
      10
    • Cože
      9
    • Sladký
      6