Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Peklo na desítce: V kočárku jsme našli stříkačku, manželce vyhrožují feťáci, říká místní muž

    Redaktoři Expresu mluvili s lidmi, kteří žijí v pražských Strašnicích většinu svého života. V posledních letech je obtěžuje parta nepřizpůsobivých, která se přistěhovala teprve nedávno. | foto: Pavel Dvořák/Tilen Vajt

    Poté, co jsme zveřejnili sérii reportáží u smíchovského Anděla a policisté začali poslední dobou „čistit“ místo od narkomanů a bezdomovců, přesunuli jsme se do Strašnic, kde je situace obdobná. Zvýšená kriminalita i výskyt „nepřizpůsobivých živlů“ nejsou na pražské desítce žádnou novinkou. Místním lidem už dochází trpělivost a mají strach.

    Před dvěma týdny se na internetu objevilo video rvačky, která se strhla přímo pod okny obyvatel domu v pražských Strašnicích. Jejími aktéry byli příslušníci romské menšiny a padaly mezi nimi nadávky o „feťáckých ku*dách“. Záběry zveřejnil místní občan a politik z hnutí SPD Jan Čížek, který upozorňuje na to, že podle nového bodovacího systému dostávají právě nepřizpůsobiví či drogově závislí lidé obecní byty od magistrátu. 

    Na místě, kde se rvačka strhla, se s Čížkem setkali redaktoři Expresu. Zprostředkoval nám rozhovor s obyvateli jednoho z domů, kde úřadují narkomani. Stali jsme se dokonce svědky toho, jak zfetovaný muž jednomu z místních vyhrožoval.

    Žena, která v domě bydlí už od narození, nás poprosila, zda bychom si mohli k rozhovoru stoupnout kousek dále od vchodu. 

    Problémoví sousedé prý totiž bydlí přímo nad ní a ona se obává odvetných útoků z jejich strany, pokud se o nich bude s médii bavit.

    O něco tužší kořínek má muž, který řeší sousedské problémy prakticky každý den. Jeho rodina bezprostředně sousedí s bytem, do něhož byli nepřizpůsobiví nastěhováni.

    Na „návštěvu“ tam prý chodí pochybné existence z celého okolí, především narkomani.

    „Nebydlí tam zdaleka jen ti tři lidé, co v bytě mají trvalé bydliště, žije tam s nimi celé široké nepřizpůsobivé okolí z Prahy 10. Mají tady po okolí dokonce nastříkané symboly, které vedou přímo nahoru do toho bytu. Lezou sem oknem, střídají se tam desítky lidí,“ popisuje muž.

    Na problémy ve strašnickém domě upozornil redaktory Expresu Jan Čížek z SPD.

    Na otázku, zda si do bytu lidé chodí pro dávku, odpověď nezná. Prý by se tomu ale nedivil vzhledem k tomu, co vše už jeho rodina musela na chodbách domu zažít. 

    „Jsou tu problémy s drogami i alkoholem. Když byly naše děti ještě malé, musel jsem pokaždé prohlédnout kočárek a převléknout polstrování, protože jednou jsme v něm našli injekční stříkačku. Chodbu ti lidé berou v podstatě jako další obytnou místnost, jsou agresivní, vulgární, perou se, vyhrožují. Vyhrožovali dokonce mojí ženě, že nám pobodají děti, protože si je natáčíme, jak dělají bordel,“ vypráví o šokujících zážitcích. 

    Shodou okolností právě během jeho vyprávění jsme svědky názorné ukázky toho, jak se s novými obyvateli obecních bytů místním lidem žije. Naproti přes ulici směrem k nám začne pokřikovat a gestikulovat muž, který je evidentně pod vlivem drog. Vedle něj postává dívka s otevřenou lahví vína v ruce.

    „Co čumíš, ty debile,“ křičí několikrát mladík pochybného vzhledu, který právě z domu, o němž se celou dobu bavíme, vyšel.

    „Vidíte, to je jeden z nich. A už to lítá. Prostě vyvolávají agresi. A to dítě, to bohužel patří k nim,“ ukazuje muž na šokující výjev v podobě holčičky předškolního věku, která na odrážecím kole sama přejíždí frekventovanou silnici, zatímco zmíněná dvojice už dávno stojí na opačném chodníku a vyhrožuje.

    Před domem jsou všude možně nasprejované signály pro kamarády problémové rodiny.

    Dvojice i s malou dívenkou následně zmizí v parku. Ten je sice na pohled příjemným přírodním zpestřením betonového okolí, ve skutečnosti se ale podle Jana Čížka jedná o park hrůzy, kam si feťáci chodí střílet dávku.

    „Tady v tomhle parku jsem si jako dítě hrál. Byla to výstavní čtvrť. Není to sice Hanspaulka, ale bydlet tady, to něco znamenalo. A dneska se na to podívejte, jak to tu vypadá, ti lidé, všechno počmárané a městská část to má úplně na háku,“ říká politik. 

    Zdůrazňuje také, že podobná situace panuje prakticky po celé Praze 10. Na vině je podle něj nový bodovací systém, který začal platit v květnu 2019 a opozice ho tehdy silně kritizovala.

    Systém nahradil dřívější formu losování. Funguje tak, že za určitá kritéria, jako je například sociální tíseň nebo zdravotní problémy, dostávají uchazeči o obecní byt určitý počet bodů. Kdo jich nasbírá nejvíce, ten ve frontě na daný byt přednost.

    „Mají bodovací tabulku, kde normální člověk může dostat maximálně 26 bodů, zatímco nepřizpůsobivý jich má automaticky 50,“ tvrdí Čížek.

    Prostě to tak je, řekli nám

    Celkově se redaktoři Expresu sešli se třemi obyvateli domu. Všichni se shodli na tom, že největším problémem je přístup radnice Prahy 10. Osobně prý byli za jejím místostarostou Petrem Benešem (Piráti), který má na starosti bytovou politiku, setkání prý ale k ničemu nevedlo.

    „Mluvil jsme s panem Benešem a ten mi řekl, že jsou to sociální byty a měli bychom se s tím smířit,“ krčí rameny muž, který bezprostředně sousedí s nepřizpůsobivými.

    „Pana místostarosty za Piráty jsem se ptala, jestli ví, jak dneska, třicet let po pádu komunismu, žijeme. Jsme ve dvoupokojovém bytě s dcerou i maminkou, která je na tom špatně a potřebovala by vlastní byt. Ptala jsem se, jestli to je podle něj normální, a pan Beneš mi řekl, že byty budou zkrátka dostávat tito sociálně slabší lidé. Zatímco nám se zvedají nájmy, oni dostanou byt od státu,“ popisuje zase obyvatelka.

    „Máme v bytě ještě úplně původní kuchyňskou linku. Nemůžu si tam dát nic nového, ale jim to sakumprásk renovují. Chtěla jsem vyměnit klíče od schránky, na to mi bylo řečeno, ať si to udělám na své náklady, protože by to bylo drahé. Stálo to tisíc korun. Zajímavé je, že byty nepřizpůsobivých poznáte už podle dveří, protože je mají nové,“ dodala.

    V dalším díle seriálu Peklo na desítce Expres zavítá na dětské hřiště hrůzy, kolem něhož se povalují lidské výkaly a pomůcky narkomanů.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 22:55 čtvrtek 10. února 2022. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      51
    • Super
      18
    • Trapas
      13
    • Haha
      5
    • Cože
      4
    • Sladký
      3