Nejdříve mě škrtili, pak shodili ze schodů. Rozhovor s matkou z Vršovic, kterou napadli feťáci

Nepředstavitelný horor a strach o holý život si koncem minulého týdne zažila maminka dvou dětí v Ruské ulici na pomezí pražských čtvrtí Strašnice a Vršovice. Z bytu, do něhož vedení Prahy 10 nastěhovalo narkomany, slyšela křik dětí, a tak se šla zeptat, jestli jsou v pořádku. Následoval ovšem brutální útok, po kterém skončila v nemocnici se škrábanci a distorzí páteře. Napadená žena Expresu popsala, jak ji agresivní sousedé škrtili a nakonec shodili ze schodů.

Napadení se odehrálo v domě, kam před několika týdny zavítali redaktoři Expresu v rámci seriálu Peklo v Praze. 

Zatímco nám místní popisovali otřesné zážitky s rodinou, kde se v bytě scházejí narkomani z celého okolí, procházel kolem nás muž evidentně pod vlivem návykových látek a na sousedy přes celou ulici pokřikoval a vyhrožoval jim.

Jak nám jeden den z obyvatel domu dokonce popsal, v minulosti situace zašla tak daleko, že s manželkou objevil injekční stříkačku v kočárku jejich dítěte. A právě manželka tohoto muže se minulý čtvrtek stala obětí brutálního napadení.

„Šla jsem zrovna pro syna do školky a pro dceru do školy. Z toho bytu delší dobu slyšíme nejrůznější hádky feťáků a bezdomovců, co se tam scházejí. Tentokrát jsem ale slyšela i pláč dětí a jak volají o pomoc. Šla jsem tam zaklepat, abych zjistila, zda jsou ty děti v pořádku, ale z bytu na mě vystartovali tři feťáci a matka těch dětí,“ popisuje napadená, jak se do potyčky dostala.

Žena, která pracuje jako zdravotní sestřička, se snažila zachovat chladnou hlavu. K ničemu to ale příliš nevedlo.

„Okamžitě mi začali nadávat, ale já jim v klidu řekla, že bych jen ráda viděla děti. Pak na mě dva asi o hlavu větší feťáci, kteří v bytě rozhodně nemají trvalý pobyt, začali křičet, že zasahuji do jejich osobní svobody. Když jsem jim řekla, že jdu volat policii, strhla se mela. Všichni tři mě napadli fyzicky,“ popisuje žena šokující zážitek.

Na krku jí zůstaly obtisknuté ruce, tak silně ji útočník škrtil.

Agresory prý zřejmě vyprovokovala tím, že na ně začala křičet také.

„Chytili mě za krk a jeden z nich měl jakousi bužírku nebo kus drátu. Přitiskli mě ke zdi a drželi mi to na krku. Křičeli na mě, nadávali i na mého manžela, který tam v tu chvíli nebyl, že také křičí na jejich děti a nikdo na něj policii nevolá,“ popisuje.

Matka dvou dětí si prý uvědomuje, že jednala zbrkle a dopředu nemyslela na možné následky. I poté, co ji útočníci přestali škrtit, se tak prý nenechala odbýt.

„Když se to na chvíli uklidnilo a zase na mě jen křičeli, zavolala jsem na policii. Na lince mě poprosili, abych šla dál, že mě přes ten křik neslyší. Když feťáci viděli, že opravdu volám, mírně se uklidnili. Jenže když jsem zavěsila, hned se začali se mnou prát a strčili mě ze schodů. Já se ještě zvedla a šla zpět nahoru. Pak už přijela policie,“ vzpomíná žena.

Na místě prý policistům zběžně vypověděla, co se stalo, a vydala se vyzvednout děti. Následně zamířila na pohotovost.

„Mám distorzi (podvrtnutí) krční páteře, to se mi stalo při pádu ze schodů. Také mám spoustu škrábanců, to je vidět na fotkách. A bolí mě celé tělo,“ popisuje napadená sousedka, která následně zamířila ještě na policii, jež by teď případ měla řešit.

Případ řeší starostka... Ale dává si načas

Napadená žena už v příspěvku na Facebooku s problémem konfrontovala starostku městské části Praha 10 Renatu Chmelovou. Ta reagovala, že o situaci ví a intenzivně ji řeší.

„O problému víme a několikrát jsme o této situaci spolu mluvily. Víte, že je podaná žaloba na vyklizení, čekáme na rozsudek. Celou věc opakovaně řeší policie, naši úředníci chodí na místní šetření. Chápu, že ta situace je nesmírně těžká, a doufám, že soud už brzy rozhodne,“ odpověděla starostka.

Odřeniny má napadená žena po celém těle.

Jenže podle napadenéi dalších sousedů nedělá městská část dost.

„Paní starostka ví o našem problému, ale nijak není schopna nic posunout rychleji dopředu. Stále říká, že musí proběhnout exekuční soud o vystěhování. Jenže ten proběhl už 30. listopadu a dopadl úspěšně. Nicméně paní žalovaná se k jednání nedostavila a my vůbec nevíme, kdy má k vystěhování dojít,“ kroutí hlavou dvojnásobná matka.

„Doufám, že to bude brzy. Dva roky je dlouhá doba, mám už opravdu strach, především o děti. Už nám dokonce vyhrožovali, že je podřežou,“ dodává.

Podle místního rodáka a obyvatele Jana Čížka z hnutí SPD je situace důsledkem sociální politiky magistrátu. Že se jedná o rozsáhlý problém a s narkomany v sousedství bojují lidé v různých částech Prahy, nám potvrdil i dobře informovaný zdroj z pražského zastupitelstva.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 22:53 úterý 12. dubna 2022. Anketa je uzavřena.

  • 30
  • 9
  • 9
  • 8
  • 4
  • 3