Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Hluk, bordel a drogy! Magistrát rozdává byty nepřizpůsobivým, stěžují si obyvatelé Malešic

    Redakce Expresu hovořila s obyvatelkami domu v Malešicích i zastupitelem za SPD Janem Čížkem. | foto: Expres.cz

    Minulý týden se na internetu objevila reportáž pražského kandidáta do Poslanecké sněmovny za SPD Jana Čížka. Ten ukázal šokující video, kterak se obyvatelům Vršovic pod okny baráku strhla rvačka několika lidí, evidentně z řad romské menšiny. Podle Čížka jde o rozsáhlý problém, který vzešel z nového bodovacího systému pro uchazeče o obecní byty, zavedeného vládou koalice Vlasta v tandemu s Piráty. Tento systém podle jeho slov upřednostňuje právě nepřizpůsobivé či narkomany. Redakce Expresu se s politikem setkala a prošla s ním řadu kritických míst. V Malešicích jsme hovořili s obyvateli, jimž se v posledních několika měsících změnil dosud klidný život v noční můru.

    Na frekventované Počernické ulici v Malešicích jsme se potkali se dvěma ženami, které už roky bydlí v jednom ze zdejších moderních domů. Byty tu mají balkony, nahoře je vidět krásná terasa s výhledem. Sehnat tu bydlení by pro lidi s průměrným příjmem nebylo v době probíhající bytové krize nic snadného.

    Přesto je to jen pár měsíců, co se v domě objevili noví sousedé. Řeč je o romské rodině, které zde měl být přidělen obecní byt. Soužití s nimi podle obou obyvatelek není žádný med. Obě si přály zůstat v anonymitě, mimo jiné ze strachu, že by se jim sousedé mohli mstít.

    „Zrovna tuhle nám tady v jedenáct hodin v noci zastavilo auto. Osmileté dítě na to auto vylezlo a dobývalo se z něj do baráku, aby těm ostatním otevřelo, protože si zabouchli klíče. Byl to hrozný kravál, celý barák na nohou. Já na ně zavolala, že objednáme zámečníka, ale ne, nechali tam to dítě lézt,“ začíná vyprávění jedna z žen.

    „Když jsem pak za nimi druhý den šla, že mám malé dítě, mám tři práce, jsem samoživitelka a chceme se také vyspat, ptala jsem se jich, jestli jim to přijde normální, dělat neustále bordel. A jestli oni snad nevstávají do práce. Na to mi odsekli, že ne, protože je živí stát. A před nosem mi zabouchli dveře,“ vypráví čerstvý zážitek se sousedy.

    Zatímco se s místními obyvatelkami bavíme, dotyčná rodina nás podezřívavě sleduje z balkonu. Ze dveří domu zanedlouho vyjde skupina několika dalších Romů. Mezi nimi i relativně mladá dívka, která podle zvláštních pohybů působí, jako by byla pod vlivem drog.

    „Vidíte, tihle tu přitom vůbec nebydlí. Potkáváme tu na chodbě úplně cizí lidi, já se bojím o děti, protože nikdy nevíte, co takový zfetovaný člověk udělá. Nevíme, kdo to je. Tuhle jsme na chodbě u sklepa našli injekční stříkačku,“ popisuje druhá žena a ukazuje fotografii.

    Obyvatelé našli na chodbě domu injekční stříkačku.

    Podle Čížka je podobná situace běžná prakticky po celé Praze 10. Na vině je podle něj nový bodovací systém, který začal platit v květnu 2019 a opozice ho tehdy silně kritizovala.

    Systém nahradil dřívější formu losování. Funguje tak, že za určitá kritéria, jako je například sociální tíseň nebo zdravotní problémy, dostávají uchazeči o obecní byt určitý počet bodů. Kdo jich nasbírá nejvíce, ten ve frontě na daný byt přednost.

    „Nově dávají obecní byty prakticky pouze nepřizpůsobivým. Nejde jen o Romy, ale o různé feťáky a podobně. Kdyby o byt žádala například tady paní jakožto samoživitelka, dostane maximálně šestadvacet bodů, to jsem si spočítal. Jakýkoliv feťák přitom dostane z principu padesát bodů za všechny indispozice, jako že nemůže pracovat a podobně,“ míní Čížek. 

    Novým sousedům se přítomnost fotografů nelíbila.

    Obě dámy přidávají zkušenosti s vedením Prahy 10, které představuje uskupení Vlasta (koalice občanů Prahy 10, KDU-ČSL, STAN a Desítky pro domácí) společně s Piráty. Osobně prý byly za místostarostou Petrem Benešem (Piráti), který má pod palcem bytovou politiku, prý ale nepochodily.

    „Teď nám zdraží nájem, ale jim ne. Mají magistrátní byty, Praha je stěhuje sem. Tihle konkrétně jsou z Černého Mostu, kde vybydleli byty. Tak je strčili nám do baráku. Zhoršilo se to někdy v lednu,“ krčí rameny jedna z obyvatelek.

    Obyvatelé domu si stěžují i na zničené prostory.

    Sousedé se proto minulý týden spojili, aby společně zaslali dopis rovnou na pražský magistrát. V něm popisují i další hororové zkušenosti. Například tu, když se po okolí procházel jeden z návštěvníků s nožem v ruce.

    „Když se sem noví nájemníci na jaře přistěhovali, náš život se změnil v noční můru. (...) Pohybují se zde osobnosti pochybné pověsti, zastavují naše děti, žebrají o peníze nebo vyhrožují plivnutím do obličeje s tím, že jsou nakaženi infekčními chorobami. Dokonce dne 17. září v odpoledních hodinách tu chodil muž s nožem v ruce naproti dětem a musela být zavolána policie,“ stojí kromě dalšího v dopisu.

    Obyvatelé domu zaslali pražskému magistrátu dopis.

    Vajgly a hluk, stěžují si důchodci

    Obdobnou situaci zažívají obyvatelé nedaleké Rektorské ulice. Tam se nachází domov seniorů a i okolní domy obývají převážně důchodci.

    „Celá tahle ulice je zamýšlená jako klidné místo na dožití. Je to tu odlehlé, všude je zeleň. No a teď sem těm devadesátiletým babičkám nastěhovali do domů nepřizpůsobivé. Ti tu dělají mejdany, řvou,“ popisuje Jan Čížek, když dojedeme na místo.

    Po okolí lze skutečně spatřit prakticky výhradně jen důchodce. Několika z nich jsme se proto zeptali na aktuální situaci.

    „Tamhle v tom baráku jsou pořád nepříjemnosti. Romové tam bydlí v přízemí a přitáhli si sem dalších asi čtyři nebo pět rodin. To víte, že se bojím. Nejsou slušně vychovaní, dělají bordel a kradou,“ popisuje nám starší paní.

    Místní nám prozradili, jak vnímají nové sousedy.

    Prakticky každý se shoduje na tom, že problémy s novými sousedy po celém sousedství rezonují. A že padají stížnosti na častý hluk a špínu. 

    „Já o tom nic konkrétního nevím. Ale slyšela jsem různé stížnosti od jejich přímých sousedů, že tu vykuřují lidem pod okny nebo na chodbách a odhazují nedopalky na zem,“ krčí rameny jedna z babiček, které jsme zastihli v přilehlém parku.

    Další ale naopak se smíchem říká, že je asi jediná, komu noví sousedé nevadí.

    Okolí je zamýšleno jako klidná oblast na dožití.

    „Jsem tu asi jediná, kdo má s těmi Romy laskavý vztah. Všichni tu na ně nadávají, jak se chovají, ale já ne. Oni mě dokonce mají rádi! Když přišli, normálně jsme spolu mluvili. Jestli někde nechávají vajgly, to nevím, ale na chodbě mě slušně zdraví,“ říká.

    Čížek prý od občanů Prahy 10 dostává podněty neustále. 

    „Lidé mě žádali, abych ve věci zoufalé situace s přidělováním obecních bytů interpeloval vedení radnice Prahy 10. Když jsem to před pár týdny na jednání zastupitelstva přednesl, Piráti se mi vysmáli,“ krčí rameny.

    V dalším díle seriálu Peklo na desítce přineseme svědectví obyvatel Strašnic, kteří nově sdílejí dům s rodinou narkomanů. Jeden z nich dokonce přímo během rozhovoru začal na místního obyvatele pokřikovat a vyhrožovat mu. 

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 10:39 pátek 4. února 2022. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      78
    • Super
      27
    • Trapas
      15
    • Haha
      9
    • Cože
      7
    • Sladký
      5