Staré pořádky v Praze 1? Radnice tajně schválila obří projekt, který Pražané kritizují

V lednu se na radnici v Praze 1 měnilo vedení, jedni se radovali, že se ke kormidlu dostanou zkušení politici, jiní varovali před napojením radnice na vlivné podnikatele a lobbisty. Zaznívaly také názory, že názory Pražanů už nebudou mít takovou váhu a rozhodovat budou peníze. Starosta Prahy 1 Petr Hejma (STAN) toto odmítal a sliboval, že i nadále se bude s lidmi mluvit a radnice tady bude pro ně. Jenže mezitím se v tichosti schválilo územní rozhodnutí projektu, který Pražané tolik odmítali.

Masaryk Centre 1 je obchodně-administrativní komplex, který mají tvořit dvě obří až devítipatrové budovy, jež jsou součástí ještě většího projektu, který má za cíl přestavět centrum hlavního města.

Na jeho vybudování tlačí dlouhou dobu skupina Penta Investments, která se teď může radovat. Politici bez další komunikace s rozzlobenými občany udělila potřebné územní rozhodnutí a zbývá už jen stavební povolení.

Ignorování názorů lidí rozčílilo opozici, která před něčím takovým varovala už v lednu. Nyní chce jednat o svolání mimořádného zastupitelstva.

Možná si ještě pamatujete, když v lednu proti sobě stáli Pavel Čižinský (Praha 1 sobě) a Petr Hejma (STAN). Prvně jmenovanému se koalice rozpadla pod rukama a využil toho právě Hejma, který se na pozici starosty vrátil po několika letech. 

Krátce po jmenování Hejma všechny ujišťoval, že řeči o mafiánské radnici rozhodně nejsou namístě. „Nejsme pokračovateli žádných mafiánských struktur. Nikdo z nás to nemá zapotřebí. Jsme poměrně dobře saturovaní ze svých civilních zaměstnání, takže tam nikdo nejde pro peníze,“ řekl v rozhovoru pro Novinky.cz.

Jiný názor než současný starosta Prahy 1 má nezisková organizace Arnika, která dlouhodobě bojuje o to, aby se tyto obří projekty konzultovaly také s lidmi, jejichž životy ovlivní.

„Věřili jsme, že se nám zákonnou cestou podaří prosadit úpravy projektu, na kterých panuje obecná shoda. Bohužel, povolování staveb v Praze 1 je pouhá fraška. Je vidět, že úředníci i samospráva včetně Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy hájí soukromé zájmy navzdory velké části obyvatel Prahy a rozhodují v naprosté tajnosti,řekl Václav Orcígr z Arniky.

Podobně se vyjádřil také Pavel Čižinský, který dostavbu území kolem magistrály sleduje a podle vlastních slov ji vnímá jako jedno z nejdůležitějších témat komunální politiky v Praze.

Vizualizace toho, jak se má proměnit okolí Masarykova nádraží.

„Jednání současné koalice považuji za skandální rezignaci na hájení zájmů obce a zájmů Pražanů. Pokusíme se k tomuto tématu svolat mimořádné zastupitelstvo,“ řekl nám Čižinský.

Že se radnice snažila vše provést v tichosti a bez „zbytečného“ zájmu veřejnosti, podle mnohých dokládá skutečnost, že stavební úřad Prahy 1 na úřední desce ani neoznámil zahájení řízení, natož vydání územního rozhodnutí ze 17. dubna 2020.

Přitom paradoxně u menších projektů nebo například půdních vestaveb je to běžnou praxí, v případně obřího projektu, který lze jen těžko přehlédnout, se však postupovalo jinak.

Rozčarování neskrýval ani pirátský radní David Bodeček, který na začátku roku varoval před tím, že změna vedení radnice povede k tomu, že zájmy občanů Prahy 1 ustoupí zájmům někoho jiného.

„Ta věc je bohužel upečená. (...) Šance je promarněna a zbytky trvale žijících obyvatel realizace tohoto projektu vyžene,“ řekl nám Bodeček.

Kritické jsou i další spolky, které projekt od jeho začátku bedlivě sledují a připomínkují.

„Negativní dopady této stavby pro město dalekosáhle přesahují její přínos. Stavba nerespektuje regulativy stanovené platnými zásadami územního rozvoje. Mimo to způsobí další nárůst znečištění ovzduší v centru města prostřednictvím dalších stovek aut,“ říká Michal Lehečka z Laboratoře udržitelného urbanismu spolku AutoMat.

S celým projektem je svázáno jméno již zemřelé architektky Zahy Hadid, která byla iráckého původu a její díla jsou uznávána po celém světě. Problémem u chystané stavby je však podle politiků a Pražanů především její umístění.

Nové vedení radnice v Praze 1 má lidem co vysvětlovat.

„Jméno Zahy Hadid dává projektu pouhý PR punc výjimečnosti, kdy realitou ale je, že výsledný projekt bude úplně jiná stavba. Jedná se o obrovský, ve vztahu k okolí arogantní projekt s neskutečně velkým, a hlavně již nevratným zásahem do historického centra Prahy. Mně osobně se stavba líbí, ale umístění je nevhodné a nešťastné. Tragické pro Prahu 1,“ dodává Bodeček.

K celé kauze se nám starosta Petr Hejma nevyjádřil, rovněž není jasné, proč došlo k omezení transparentnosti celého řízení. Jinými slovy, proč se před veřejností skrývalo. Řízení se mohli zúčastnit jen ti, které úřad přímo kontaktoval a poslal jim „pozvánku“, ostatní měli smůlu. Takže o nás, bez nás.

Na závěr jen připomeneme pasáž ze smlouvy, kterou podepsalo vedení radnice při svém nástupu: Strany, vědomy si své odpovědnosti za další rozvoj městské části Praha 1, vyjadřují touto smlouvou společnou vůli spravovat městskou část Praha 1 s maximálním ohledem na potřeby a zájmy jejích obyvatel.

Fotogalerie

Anketa

Líbí se vám projekt, který má vzniknout u Masarykova nádraží?

Ne, do centra Prahy se nehodí. 69
Ano, stavba se mi líbí. 26

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:30 čtvrtek 27. srpna 2020. Anketa je uzavřena.

  • 27
  • 20
  • 18
  • 15
  • 14
  • 13