Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Reportáž o cestovce vandalů: Byli jsme v jejich doupěti, majitel vyhrožoval a bojí se Hřiba

    Jeden z hlavních představitelů cestovky nám nedovolil absolvovat výpravu. | foto: Expres.cz

    Kontroverzní cestovka Prague Riverside Parties pobouřila fotografiemi na sociálních sítích mnoho občanů hlavního města. Na snímcích jsou turisté, kteří pod vlivem alkoholu lezou nazí po sochách a provádějí něco, co na první pohled vypadá jako orgie na veřejnosti. Reportéři Expres.cz se proto infiltrovali mezi skupinu cizinců. Zajímalo nás, jestli netradiční výlet probíhá tak, jak naznačují zmíněné snímky. Naše přítomnost se ale vůbec nelíbila jednomu z hlavních představitelů cestovní agentury. Ten sice přesvědčivě tvrdil, že nemá co skrývat, ale i tak nám nedovolil s ostatními vycestovat, protože by to pro něj prý byl velký risk.

    Výlet nás vyšel na 36 eur (926 korun, pozn. red.) na osobu. Sraz byl ve středu v 17:45 v centrále cestovky Prague Riverside Parties, která se nachází v Praze 1 v Karlově ulici.

    Vstup do „kanceláře“, která připomíná spíše studentský bar, není zrovna jednoduché najít. Na ulici není totiž žádný leták a ani tam nečeká nikdo z agentury, kdo by vás nasměroval. Jakmile ale vstoupíte do vnitrobloku, už vidíte před vstupem přešlapovat několik mladíků s drinkem v ruce. Anglicky se vás zeptají, jestli dneska jdete taky na „tour“. 

    Cizinci nás zavedli do své centrály, kde jsme předložili lístky a ústně jsme jednomu ze zaměstnanců odpověděli na několik otázek. 

    Zajímalo ho například, co chceme k večeři. Na výběr bylo ze tří menu: kuřecí, hovězí a vegetariánské. 

    Průvodci nám vysvětlili, že jde o jakési plněné taštičky, pravděpodobně z listového těsta, které pak budeme jíst s ostatními v parku.

    Jeden z hlavních představitelů cestovky nám nedovolil absolvovat jejich výpravu.

    Na ruku nám poté zaměstnanec přilepil pásky, které značí, jakou variantu výletu jste si koupili. My jsme si připlatili 10 eur za jakousi afterparty, která probíhá v prostorách cestovky.

    Průvodců bylo na místě několik. Většina z nich byla z Ameriky, konkrétně z Kalifornie. K pití nám nabídli pivo Braník a také španělský nápoj sangria.

    Po pár minutách klábosení se celá výprava, která čítala asi 40 lidí, přesunula do podzemního baru, kde se mohli všichni posilnit před výletem.

    Dole je bar, kde se turisté posilňují před svou cestou po Praze.

    Organizátorům jsme nezatajovali, že pocházíme z České republiky, šli jsme na výlet i pod svými jmény. Před prvním článkem jsme představitele cestovky kontaktovali a požádali je o vyjádření. Dodnes jsme se ho ale nedočkali, tak jsme chtěli výlet absolvovat na vlastní kůži.

    S tím ale nesouhlasil jeden z majitelů cestovky, Američan Johnny Gratz, který podle svých slov žije už 15 let v České republice a stál u zrodu této agentury.

    Ve středu dorazil těsně před začátkem výletu. Vzal si nás stranou a oznámil nám, že za žádnou cenu dnes nesmíme absolvovat tour a že nám budou vráceny peníze. 

    Snažili jsme se ho přesvědčit, ale byl neoblomný. Při té příležitosti jsme s Johnnym ale udělali alespoň krátký rozhovor.

    Zakladatel cestovky: Nemáme co skrývat, ale nic vám neukážeme!

    Proč nechcete, abychom absolvovali výlet s ostatními turisty?

    Četl jsem váš článek a nelíbil se mi. Byl jenom negativní. Nebylo tam vůbec nic pozitivního.

    My jsme vám ale tehdy dali prostor pro vyjádření a vy jste toho nevyužili. Proč?

    Nestojíme o publicitu. Vždy se to obrátí proti nám a lidé pak jen říkají, jak jsme špatní, na základě pár fotek.

    Vaše výlety tedy nejsou tak zvrácené, jak vypadají na snímcích, kterými se chlubíte na Facebooku?

    Ne. Někdy je ale atmosféra tak moc uvolněná, že vzniknou takové fotky. 

    Proč tedy nemůžeme jít dnes s vámi a přesvědčit se o tom? Vypadá to, že před námi něco skrýváte.

    Nic neskrýváme! Ale dnes vede tour nový průvodce. Je nezkušený, dělal to jen dvakrát a už i tak je dost nervózní. Bojím se, aby to pro nás nedopadlo špatně. Máme problémy s policií i s primátorem Hřibem.

    Primátor Hřib nám nedávno sdělil, že nejste evidováni v živnostenském rejstříku. Podnikáte tedy načerno?

    Ne, to není pravda.

    Když už jsme nemohli jít s ostatními, prozradíte nám, jak probíhá výlet? Je součástí programu lezení po sochách a malování po Lennonově zdi?

    Ne, už není. Po Lennonově zdi už nemalujeme a na miminka (sochy miminek na Kampě, pozn. red.) už nechodíme, protože nás sledovala policie. I drony za námi létaly! Chodíme teď na Letnou ke Stalinovi.

    Tam před časem řádil gang nezletilých sígrů, který přepadával tamní skatery. Nemyslíte, že je nebezpečné na toto místo chodit s turisty?

    Vím o tom, co se tam dělo, ale nás chodí třeba padesát, v neděli nás půjde osmdesát. V tak velké skupině, myslím si, jsme v bezpečí.

    Zažil jste turisty, kterým se výlet nelíbil?

    Ano. Někteří absolvují celou tour, smějí se, popíjejí a vypadají šťastně. A pak výlet reklamují a chtějí peníze zpět.

    Dáte jim je?

    Ano, samozřejmě. Radši jim vrátíme peníze, než abychom potom měli špatné hodnocení na TripAdvisoru.

    Zmínil jste článek, který se objevil na Expres.cz. Zaznamenal jste po něm nějaké negativní reakce?

    Ano. A bylo jich hodně. Například někteří anonymní trollové nás hodnotili záporně na Googlu, přitom nás do té doby určitě ani neznali. Nechceme, aby nás takto lidé vnímali. Snažíme se dělat turistiku jiným způsobem.

    Proč nám ten způsob nechcete ukázat?

    Teď je situace opravdu vážná a musím se poradit se svým šéfem Isaacem. Kdybych vás nechal jet, byl by hodně naštvaný. Je to pro nás teď velký risk. Můžeme se domluvit, že byste zkusili naši tour příští týden. Dopředu nám řeknete, který den chcete jít, a my se podle toho zařídíme.

    To pak nebude reportáž, ale reklama. Vy určitě upozorníte svého průvodce a on se bude mírnit. Chceme vidět, jak výlety skutečně vypadají.

    (Johnny Gratz Expresu slíbil, že zajistí, abychom byli ve skupině inkognito, a že nám domluví i rozhovor se šéfem agentury Isaacem. Druhý den ale do reakce zaslal e-mail s prosbou, abychom vše, co nám řekl, nepoužívali. A vyhrožoval, pokud reportáž zveřejníme.)

    Reportéři Expres.cz mluvili také s bývalým zaměstnancem cestovky. Rozhovor s ním již brzy na našem webu.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:07 pondělí 2. prosince 2019. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      63
    • Trapas
      46
    • Cože
      29
    • Super
      27
    • Sladký
      27
    • Haha
      26