Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Karolína Peake o cestovce vandalů: Ničí stromy, auta i domy. Průvodci jsou arogantní!

    Karolína Peake jde do boje s cestovkou vandalů. | foto: Koláž Expresu

    Stížnosti Pražanů na kontroverzní cestovku Prague Riverside Parties se množí. K rozzlobeným obyvatelům se nyní přidala i bývalá ministryně obrany Karolína Peake (43). Ta bydlí kousek od místa, kam opilí turisté pod dohledem průvodců chodí malovat. Exposlankyně Expresu poskytla exkluzivní svědectví a zaslala i několik fotografií. Z nich je zřejmé, že vandalové nemalují pouze po Lennonově zdi, ale také například po stromech a prý i po domech a autech.

    Vandalové z cestovky Prague Riverside Parties chodí i s průvodci sprejovat na Lennonovu zeď na Kampě. Je to jeden z hlavních bodů jejich zhruba čtyřhodinového programu.

    Jejich „umělecké tvorba“ se ale vůbec nelíbí místním občanům, za které mluví bývalá ministryně Karolína Peake. Ta se před časem i se svým bratrem Jakubem obrátila na vedení Prahy 1. Počínání cestovky coby obyvatelka Velkopřevorského náměstí, kde se zeď nachází, bedlivě pozoruje už delší dobu a Expresu popsala, jak výlety plné alkoholu probíhají.

    „Dílem těchto skupin jsou posprejované stromy na náměstí, někteří sousedé měli již posprejovaná i zaparkovaná auta. Chování majitelů společnosti je arogantní,“ svěřila se na úvod exministryně.

    „Když promluvíte přímo s účastníky těchto pochůzek, mnohdy se zastydí, ale tvrdí, že je průvodci k odvázání se vyloženě vybízejí a rozhodně jim nikdo neřekl, že třeba v okolí jejich pařby někdo bydlí nebo že sprejování je zakázané. Dokonce si pod Karlovým mostem vystřihují šablony, přes které pak na Lennonovu zeď sprejují. Šablony, spreje a gumové rukavice, které k tomu dostanou (aby se náhodou neumazali), pak zůstávají ležet na chodníku,“ pokračovala Peake, která se aktivně angažuje jako mluvčí spolku vlastníků nemovitostí.

    „Bydlím u Lennonovy zdi a nejen tato ‚cestovka‘ je důvodem, proč se místní obyvatelé vzbouřili a společně s vlastníkem zdi, řádem maltézských rytířů, za podpory MČ Praha 1 bojujeme za zákaz graffiti, umístění bezpečnostních kamer a dalších opatření,“ dodala politička, která redakci Expres.cz zaslala také několik snímků. 

    Na jednom z nich je například posprejovaný strom. Na dalším pak šablony na graffiti, které turisté používají.

    Pomalované jsou i stromy.

    To je tedy umění.

    Turisté se omlouvali, průvodci byli arogantní

    Karolína Peake se pokusila oslovit jak turisty, tak zaměstnance cestovky. Snaha o domluvu byla ale prý marná.

    „Průvodci se nás vždy snažili vytlačit a nějak s námi argumentovat, v podstatě nějak se nás zbavit, často dost arogantně. Nebo s námi mluvili jako se známými místními kverulanty, co jim kazí byznys. Když jsme mluvili přímo s turisty, často se omlouvali a tvrdili, že vůbec netušili, že se sprejovat nesmí, že tu v okolí bydlí lidé, které jejich chování ruší, a že se na mnoha místech nesmí pít alkohol,“ říká Peake.

    Posprejované jsou i domy!

    Podle exministryně turisté sprejují i na domy. 

    „Místní jdou ráno ven se štětkou a kýblem barvy a až pak do práce. Někteří na to už ale rezignovali a nechávají své majetky posprejované a hodlají zasáhnout až v rámci větší rekonstrukce,“ popisuje Karolína Peake, která už kvůli kontroverzní cestovce oslovila i pražského primátora Zdeňka Hřiba.

    „Věc se řeší. Do budoucna by mělo být jakékoliv psaní nebo sprejování na Lennonovu zeď zakázáno a budou zde bezpečnostní kamery. Tato opatření očekávám na podzim, kdy má dojít k úpravě zdi. Ze strany magistrátu nám byla přislíbena pomoc a podpora při zajištění osazení bezpečnostních kamer,“ řekla na závěr Peake.

    Spoluzakladatel cestovky: Na Kampu už nechodíme!

    Nedávno se reportéři Expres.cz snažili infiltrovat mezi cizince a okusit atmosféru jednoho z výletu, které kontroverzní cestovka Prague Riverside Parties pořádá. 

    Spoluzakladatel Johnny Gratz nám to ale nedovolil, i přestože se bil do prsou, že před námi nemá co skrývat. Přesvědčivě poté tvrdil, že turisté už malovat na Lennonovu zeď nechodí a skončilo prý také „nahé lezení“ po sochách miminek.

    „Po Lennonově zdi už nemalujeme a na miminka (sochy miminek na Kampě, pozn. red.) už nechodíme, protože nás sledovala policie. I drony za námi létaly! Chodíme teď na Letnou ke Stalinovi,“ řekl nám Gratz, který vyjádřil své obavy i z pražského primátora Zdeňka Hřiba.

    Ten Expresu před časem řekl, že si na kontroverzní cestovku posvítil a zjistil, že není evidována v živnostenském rejstříku. To Gratz vyvrátil.

    Když jsme primátora Zdeňka Hřiba kontaktovali a měli doplňující informace a otázky k Prague Riverside Parties, už nereagoval.

    Viděli jste někdy podobné skupinky turistů dělat nepořádek v Praze? Ozvěte se nám na e-mail tip@expres.cz.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 6:35 pátek 6. prosince 2019. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      21
    • Tvl
      16
    • Super
      15
    • Haha
      15
    • Cože
      15
    • Sladký
      13