Pochod lesbiček a gayů dostal od magistrátu rekordní dotaci. A pak že nejsou peníze

Zatímco se v rozpočtu města hledá každá volná koruna a primátor Zdeněk Hřib veřejně vyhlašuje, jak velkou finanční injekci od státu by Praha potřebovala, na zastupitelstvu se schválila rekordní dotace pro spolek Prague Pride. Organizátoři pochopitelně přiznali, že program bude kvůli koronaviru značně ochuzený a nepočítá se ani s tradičním duhovým průvodem. Opět se ozývají kritici, kteří si nemyslí, že by mělo město spolek podporovat finančně.

Hlavní město Praha je tradičně jedním z největších partnerů festivalu Prague Pride. Za současného vedení magistrátu podpora ještě zesílila a je to vidět i na stále se zvětšujícím balíku peněz, který město spolku dává. 

Zatímco v roce 2017 jim město dalo 242 tisíc a o rok později 388 tisíc korun, loni to už bylo 968 tisíc a letos má dotace přesáhnout milion korun.

Podpora magistrátu směrem k LGBT komunitě je dlouhodobá a vedení města ji ukazuje například vyvěšováním duhové vlajky.

„Velký přínos festivalu vnímám v tom, že můžeme alespoň deklarativně vyjádřit podporu LGBT komunitě v zemích, kde jsou práva jejích členů potlačována, je jim vyhrožováno, jsou diskriminováni nebo dokonce vražděni,“ vyjadřoval se k akci pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti), za jehož vedení města se dotace spolku znásobila.

Prague Pride 2019

Milionová dotace je pro mnohé překvapením i kvůli vyjádřením samotných organizátorů, kteří přiznávají, že co do programu festivalu bude letošní ročník zhruba poloviční.

„Festival Prague Pride i v roce 2020 nabídne desítky zajímavých akcí. Oproti loňsku to bude asi půlka, tedy odhadem asi sedmdesát akcí. V programu bude široký výběr od komunitních pikniků přes streamované debaty až po hudební přenosy. V Pride Housu se bude diskutovat stejně jako v předchozích letech. Plánujeme si pridový týden užít a přitom snížit riziko přenosu virů na minimum,“ uvádí za spolek Hynek Toman.

Asi největším symbolem festivalu je duhový průvod městem, který se letos zřejmě konat nebude.

„Neříká se nám to snadno a víme, že touto informací hodně lidí nepotěšíme. Pokud se nestane v následujících dnech zázrak, duhový průvod letos kvůli omezením shromažďování nebude. Neexistuje způsob, jak bychom dokázali pohlídat, aby se veřejného průvodu zúčastnilo jen povolené množství lidí,“ stojí uvedeno v prohlášení spolku Prague Pride.

Kritici podpory festivalu z veřejných peněz připomínají, že akce má tradičně celou řadu soukromých sponzorů, kteří si zakládají na tom, aby bylo vidět, že podporují LGBT komunitu, neváhají tak investovat nemalé peníze. Spolek má i vlastní e-shop, kde budou letos navíc také duhové roušky.

Organizátoři naopak mluví o tom, že pro Prahu je podpora festivalu finančně výhodná, protože do města se sjede mnoho turistů, kteří zde během týdne utrácí své peníze.

Fotogalerie

Anketa

Souhlasíte s tím, že Praha festival podporuje stále větší částkou?

Nevadí mi to, festival si podporu zaslouží. 9
Vadí mi to, festival by si na sebe měl umět vydělat sám. 171

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:51 sobota 19. září 2020. Anketa je uzavřena.

  • 64
  • 15
  • 13
  • 11
  • 10
  • 7