A mezitím na magistrátu... Prague Pride bude stát astronomické peníze, přitom bude kvůli koroně online

Jubilejní desátý ročník festivalu Prague Pride začal v pondělí a potrvá až do konce týdne. Akce sloužící k oslavě života leseb, gayů, bisexuálů či translidí (LGBT) bude letos značně jiná kvůli koronaviru. Řada z plánovaných akcí se nakonec uskuteční online a tradiční průvod nahradí takzvaná Duhová plavba po Vltavě. Během festivalu se budou organizátoři snažit také sbírat podpisy pod petici za uzákonění manželství pro všechny.

Už v květnu magistrát rozhodoval o dotacích pro Prague Pride a navzdory přiznání organizátorů, že kvůli koronaviru bude letošní ročník značně ochuzený a nyní už tradiční průvod se neuskuteční, bylo vedení města skutečně velmi štědré.

Od roku 2017 dotace stále stoupají a v tomto roce poprvé překročil příspěvek hranici milionu korun.

„Velký přínos festivalu vnímám v tom, že můžeme alespoň deklarativně vyjádřit podporu LGBT komunitě v zemích, kde jsou práva jejích členů potlačována, je jim vyhrožováno, jsou diskriminováni nebo dokonce vražděni,“ vyjadřoval se k akci pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti), za jehož vedení města dotace pro Prague Pride narostly násobně.

Oficiálně začíná festival v pondělí od 18:00 na Střeleckém ostrově a zahájí ho vystoupením zpěvačka Hellwana nebo skupina Lače manuša. Vystoupení jsou zdarma, ale zúčastnit se jich může maximálně tisíc lidí.

Jelikož budou podobným způsobem omezeny také další akce během celého týdne, rozhodli se organizátoři vysílat je online, což podle jejich mínění pomůže udělat z akce událost nejen v rámci Prahy, ale nově také celé České republiky.

„Festival Prague Pride i v roce 2020 nabídne desítky zajímavých akcí. Oproti loňsku to bude asi půlka, tedy odhadem asi sedmdesát akcí. V programu bude široký výběr od komunitních pikniků přes streamované debaty až po hudební přenosy. V Pride Housu se bude diskutovat stejně jako v předchozích letech. Plánujeme si pridový týden užít a přitom snížit riziko přenosu virů na minimum,“ řekl za spolek, který festival pořádá, Hynek Toman.

Svou podporu akci magistrát pravidelně vyjadřuje nejen udělováním dotací a účastí jednotlivých politiků v průvodu, ale také vyvěšením duhové vlajky na radnici. Nový vzhled by měla mít Nová scéna Národního divadla, která bude mít duhové nasvícení.

Prague Pride bude letos online více než kdy jindy. K živým streamům a online debatám se připojí také sběr podpisů za uzákonění manželství pro všechny. Aktuálně je pod peticí podepsáno více než 70 tisíc lidí a čeká na projednání ve Sněmovně.

„Je očividné, že hlavně klub ANO, ale i další kluby jsou na tom rozštípnuté a není vůle to projednávat,“ řekl poslanec František Kopřiva (Piráti).

Prague Pride

Festival Prague Pride vyvrcholí sobotní Duhovou plavbou po Vltavě, která má být alternativou za průvod městem.

„Lodě vyzdobené v duhových barvách vyplují od Dvořákova nábřeží za zvuků doprovodné hudby DJs, při které bude možné užít si čas se svými kamarády, výhled na památky a jídlo a pití na baru. Zároveň nebudou chybět ani klasické queer písně hrdosti či drag queens. Bude tak možné plně si užít atmosféru festivalu, a to na palubě moderních ekologických lodí. Postupně lodě poplují také kolem míst, kde se odehrává další festivalový program,“ stojí v oficiální pozvánce na tohle netradiční zakončení, za které budou muset zájemci zaplatit až 1500 korun.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:23 úterý 1. prosince 2020. Anketa je uzavřena.

  • 239
  • 19
  • 18
  • 16
  • 14
  • 12