Šíbři od pivních kol se přemístili na Vltavu: Místo beer biků jsou tu párty lodě!

Ostře kritizovaná pivní kola mají už své dny v Praze nejspíše sečtena. Vedení města je chtělo zakázat od srpna, proti opatření však podala na Ministerstvo dopravy námitku firma, která provozuje pivovar dodávající kolům pivo. Zákaz se tak odložil. Majitel firmy provozující beer biky teď přišel s nápadem, jak obejít zákaz i kritiku Pražanů a zároveň rozšířit svůj byznys. Místo kol tu máme jakési párty lodě, které plují po Vltavě. Je jen otázkou času, kdy se i na ně snese ostrá kritika!

Provozovatel beer biků nově zavedl jakási šlapací plavidla, která mají být první svého druhu v Evropě. Na palubu se vejde až jedenáct pasažérů a ti si mohou užívat takřka neomezené množství alkoholu.

Připraveno je pro ně 30 litrů čepovaného českého piva, ale také šumivý nápoj Prosecco či víno. Během popíjení turisté šlapou a popohánějí tak loď kupředu.

Tato zábava nevyjde lacino. Hodinu a půl dlouhý výlet stojí skupinku dobrodruhů 420–460 eur, pokud tedy vyrazí na Vltavu ve všední den. Jestliže chtějí popíjet na lodi o víkendu, musí si připravit rovných 500 eur. 

Párty lodě jsou v Praze nové a společnost tedy pro srpen nasadila zaváděcí ceny. Výlet v jakýkoliv den nyní vyjde na 350 eur.

Posádku má vést zkušený kapitán.

Posádka prý musí dodržovat speciální předpisy a vede ji zkušený kapitán s licencí. Ten nesmí požívat alkohol a má celou loď na starost. Pasažéři nemají na plavbu žádný vliv. 

V krátkém videu, které má společnost na svém YouTube kanálu, je zřejmé, že popíjející turisté nejsou nijak připoutaní. Na internetových stránkách společnost uvádí, že každý host má k dispozici jednu záchrannou vestu. Ve videu ji ale na sobě nikdo nemá.

Turisté jsou očividně nepřipoutaní a nemají ani záchranné vesty.

Majitel společnosti Viktor Hübner tvrdí, že jeho firma nepodporuje kritizovaný alkoturismus.

„Koncept pochází z USA a několik let funguje v New Yorku, Chicagu a dalších velkých městech. Loď se pohybuje na řece v místech území Prahy 1, kde nikoho rušit nemůže – po obou stranách řeky je rušná silnice a nejsou tam obytné budovy,“ řekl Lidovkám Hübner, který věří, že jeho párty lodě nebudou nikoho obtěžovat.

„Provozování je v souladu s platnými nařízeními a zákony,“ dodává Hübner, který o párty lodích komunikuje s úřadem plavební správy.

„Jedná se o technických věcech – jestli osoby, které na plavidle budou, mají, nebo nemají vliv na jeho pohyb. Samozřejmě nadále zde platí to, co už bylo mnohokrát řečeno, tedy že vůdce plavidla nesmí požívat alkohol a člen posádky také ne,“ řekla pro Lidovky.cz ředitelka úřadu Klára Němcová.

Párty lodě plují po Vltavě.

Jiného názoru než Hübner je ale náměstek pražského primátora pro dopravu Adam Scheinherr. Podle něj pivní lodě na Vltavu nepatří.

„Nevím, jaký mají přínos pro Pražany. Bohužel nerozhodujeme o tom, jestli na Vltavě budou, nebo ne, nemůžeme za město ovlivnit, kdo a jak bude po Vltavě jezdit. Velmi bych si ale přál, aby Vltava v Praze sloužila přívozům a dalším lodím městské hromadné dopravy, lodičkám, paddleboardům a dalším sportům, ne pivním lodím a velké lodní dopravě, kterou je teď řeka přetížená,“ řekl náměstek pro Lidovky.cz.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 6:50 neděle 8. prosince 2019. Anketa je uzavřena.

  • 33
  • 27
  • 27
  • 26
  • 26
  • 23