Řemeslo smrdí? Tyto práce nikdo nechce, přitom jsou královsky placené

I jeden falešný příspěvek na Facebooku může způsobit rozruch. Troll v podobě servírky z Filozofické fakulty UK spustil debatu na téma neuplatnitelnosti absolventů humanitních oborů na trhu práce. S tím úzce souvisí i nedostatek řemeslníků - na učňáky se totiž už roky mladí studenti nehrnou. A přitom právě tady se skrývají jedny z nejlepších průměrných výdělků.

Bez vysoké ani ránu - trend, který konkrétně v Česku cloumá celou společností. Každá druhá asistentka kanceláře má titul. Že by celý svět natolik zmoudřel, že vysokoškolské vzdělání přestalo být luxusem?

Nikoliv. Obrovský počet vysokých škol, které mezi sebou soupeří o studenty, způsobil, že jít dál po maturitě studovat může prakticky každý.

Zároveň si každý čerstvý „dospělý“ rád prodlouží mládí roky strávenými na vysoké a oborů je v nabídce tolik, že lze lehce studovat i to, co bylo doposud jen koníčkem. Studenti díky tomu při nástupu na školu zapomínají zvážit svoje budoucí uplatnění v praxi.

V Česku tak jsou davy filozofů, sociologů, mediálních teoretiků, odborníků na kultury nejrůznějších exotických národů a nikdo z nich po absolutoriu nemůže najít práci. Proč? Není po nich poptávka.

Česká republika nepotřebuje a ani nevyužije například ročně 5 nových vystudovaných archeologů. Absolventi humanitních oborů po škole často končí za barem, u pokladny nebo u práce obsluhy - tedy u povolání, která podle statistik patří mezi ta nejhůře placená.

Řemeslo smrdí

Koho se nedostává, to jsou řemeslníci, mechanici, horníci a další povolání, která mají punc zdánlivé podřadnosti. Mít „jen učňák“ se stalo stigmatem, se kterým dnes nikdo nechce žít, prostě se to nenosí.

Absolventi filozofických a humanitních studií mnohdy končí za barem nebo u pokladny za minimální mzdu.

A přitom v těchto oborech jsou jedny z nejlépe placených pozic. Právě proto, že o ně není zájem, se po nich firmy shání jako divé. Namátkou jsme z inzerátů na serverech pro hledání práce a z nabídky Úřadu práce ČR vybrali několik takových „špinavých zaměstnání“, jejichž finanční ohodnocení je ale vynikající: nástupní platy se pohybují v rozmezí 30 až 40 tisíc korun měsíčně.

1. Svářeč

Ve filmu Flashdance vypadá povolání svářeče romanticky, ve skutečném životě o něj ale moc velký zájem není. Je to fyzicky velmi náročná práce, ohodnocená je ale skvěle. Našli jsme například inzerát, kde firma na výrobu bagrů nabízí svářečům 175 kč/h + stravenky. Proplácí ubytování a požaduje jen praxi se svářením.

2. Strojírenský technik

Ti, kteří seřizují například CNC stroje (počítačem řízený obráběcí stroj, pozn. red.), zařizují jejich nastavení - velmi ceněná profese a práce, která ve výsledku není ani moc náročná, málokdo ji ale chce dělat, není populární. Přitom na ní stačí vystudovat odborné učiliště v maturitou. Průměrný plat podle serveru ISPV.cz je 27 tisíc měsíčně.

3. Opravář traktorů

Člověk, který nastoupí na pozici mechanika zemědělských strojů, může mít až 40 tisíc nástupní plat. Ověřeno v inzerátu ze serveru Jobs.cz. Podmínkou pro přijetí je vyučení v oboru, zručnost a nadšení pro věc.

Mechanik zemědělských strojů má nástupní plat až 40 tisíc.

4. Vedoucí zahradník

Jít studovat zahradnictví - to je pro holky, říkáte si možná. A i ty se většinou chtějí věnovat spíše aranžování. Když se ale vyučíte zahradníkem, můžete třeba pracovat u nějaké soukromé firmy a jen dirigovat brigádníky, kdo bude okopávat který záhon. Nástupní plat podle inzerce 25 až 40 tisíc.

Zahradničení že je pro holky? Jako vedoucí zahradník jen rozdáváte úkoly a máte...

5. Mistr

Stát se nejdůležitějším řemeslníkem v dílně samozřejmě stojí léta praxe, na začátku je ale učňák a nic víc. Je jedno, jakou konkrétní činnost zvolíte, průměrný mistrovský plat v Česku napříč obory se pohybuje mezi 30 a 37 tisíci korun měsíčně.

Státe se mistrem dílny stojí roky praxe, plat je ale víc než slušný.

6. Řidič

Myslíte si, že řidič náklaďáku je buran v umaštěných lacláčích, co se láduje řízky od manželky? Tak nástupní plat takového šoféra nákladních vozů činí 35 tisíc měsíčně (dle nabídek Úřadu práce ČR).

Řidiči náklaďáků jsou vysmátí. Za náročnou práci si přijdou i na 35 tisíc...

7. Výroba a rozvod energií

Jít studovat cokoliv, co nějak souvisí s plynem a elektřinou, to asi žádný patnáctiletý nechce. Z důvodu nezájmu o studium a zčásti také automatizace provozů se v posledních letech velmi snížil počet zaměstnanců v tomto odvětví. Smůla, protože zrovna ti si přijdou na průměrný plat, který lehce přesahuje 40 tisíc korun měsíčně.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:02 pátek 2. září 2016. Anketa je uzavřena.

  • 135
  • 73
  • 35
  • 27
  • 27
  • 12