Anketa Expresu po požáru Národního muzea: Je stavba českou ostudou?

Národní muzeum přežilo dvě světové války i ruské tanky, ale chybělo málo a dnes v noci lehla budova popelem. 124 let stará dominanta Václavského náměstí a jedna z největších kulturních památek Prahy, sice ustála požár střechy, ale již několik let se nenávratně rozpadá. My se ptáme, proč.

Budova Národního muzea, v níž v noci vypukl požár, je už několik let vyklizená, takže se v ní v inkriminovanou dobu naštěstí nenacházely žádné vzácné sbírky ani další majetek.

Požár ale viditelně poškodil střechu budovy a oprava bude nákladná. Způsobené škody bude vedení Národního muzea postupně vyčíslovat a uplatňovat směrem ke zhotoviteli rekonstrukce stavby, uvedl generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Lukeš už před časem vyjádřil svou obavu z možné havárie kvůli chátrajícího stavu budovy. Dokonce varoval, že kotelna téměř nefunguje a nemá bezpečnostní a protipožární zabezpečení. Jenže s problémy se budova potýkala mnohem dříve.

Muzeum, od roku 1891 symbol národa a pokladnice české kultury, několik let „leželo ladem“ a v podstatě se pomalu rozpadalo. Celé čtyři roky čekalo na záchranu a mezitím z něj opadávaly kusy původní výzdoby, které nelze nahradit originály.

Způsobené škody bude vedení Národního muzea postupně vyčíslovat a uplatňovat směrem ke zhotoviteli rekonstrukce stavby.

Historický klenot se nacházel v dezolátním stavu už od roku 2005, kdy hrozilo, že se zřítí venkovní sochařská výzdoba. Z budovy muselo být odstraněno sousoší zlatých Andělů, které se začalo nebezpečně rozpadat. Okolo staré památky se div nechodilo po špičkách, aby nespadla.

Z muzea byl postupně odvezeny vzácné bronzové sochy a busty. Také nesmírně cenný Schultzův mobiliář s poklady českého písemnictví včetně Dalimilovy a Kosmovy kroniky. Kromě významných sbírek z egyptologie a paleontologie, se v jednom z pilířů budovy nacházel mozek zakladatele muzea, Františka Palackého.

Konečně na jaře roku 2015 byl se značným zpožděním, zato s velkou parádou předán z rukou premiéra Sobotky symbolický klíč od muzea vítězi tendru na její rekonstrukci - Sdružení M-P-I Národní muzeum, jehož členy jsou Metrostav, Průmstav a IMOS Brno.

Opravy mají trvat 42 měsíců s nabídkovou cenou 1,352 miliardy korun bez DPH.

Fotogalerie

Ani ne za rok šlehají ze střechy Panteonu plameny. Požár rozvířil debatu o délce a stavu Národního muzea. Expres ve své anketě zjišťoval, co si o problému myslí veřejnost.

Podle mnohých je hanba, že rekonstrukce trvá tak dlouho. Jednotlivé názory si můžete přečíst zde:

„To snad ani nepotřebuje komentáře. Je to ostuda. Peníze jdou všude možně, ale tam kde jsou potřeba ne. V Praze žiji celý život a tohle je prostě ostudný obraz doby. Bavíme se o tom, protože to je muzeum, to každý zná, ale jen v centru jsou desítky opuštěných domů, které se nechávají chátrat,“ řekl zhruba padesátiletý muž.

„Chodila jsem tam ráda s vnukem. Teď se bojím, že až a jestli to otevřou, tak jeho to už nebude zajímat nebo já budu po smrti,“ sdělila babička, které chybí vzdělávací návštěvy muzea s vnoučkem.

„No hezky to nevypadá. Je to vidět i na turistech, že s tím lešením a obložením se jim to moc nechce ani fotit. Navíc jsou všichni zmatení, protože mají v průvodcích, že se muzeum vyplatí navštívit a místo toho najdou zavřenou chátrající budovu. Doufám, že to opraví a otevřou co nejdříve,“ řekla mladá studentka nedaleké střední školy.

Naštěstí, že ten požár snad budovu moc nepoškodil. Shořet muzeum nebo divadlo dnes, tak už prostě nové mít nebudeme,“ posteskl si kolemjdoucí muž středního věku.

Národní muzeum je národním dědictvím se všemi klady a zápory. Opravy jsou obtížné, modernizace téměř nemožná, ale kultura zde dýchá na každém rohu.

Jak poznamenal v diskuzi jeden z čtenářů muzeum je vizitka vzdělanosti národa. Jeho oprava by měla být národní prioritou.

Bohužel, doba, kdy se Češi solidárně skládali na nové Národní divadlo už je dávno pryč.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:23 sobota 11. června 2016. Anketa je uzavřena.

  • 23
  • 12
  • 10
  • 10
  • 8
  • 7