Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Měl to být český Avatar, je z toho ostuda za 240 milionů! Režiséra film zničil a teď míří k soudu

    Film Poslední z Aporveru už zřejmě nikdy světlo světa neuvidí. | foto: Autor: Facebook/ Poslední z Aporveru

    Režisér Tomáš Krejčí měl velké sny. Chtěl natočit obdobu snímku Avatar, s nímž by prorazil i v zahraničí. Místo toho nevzniklo až na pár podivných trailerů vůbec nic. Účet 240 milionů korun udělal z Posledního z Aporveru nejdražší český film. Kvůli obvinění z dotačního podvodu dnes začal v Praze soud s tvůrci snímku.

    Plány byly velkolepé. Známé české herce doplňovaly zahraniční osobnosti, které měly filmu otevřít dveře do světa. Mnoho let natáčení se proměnilo v jednu velkou černou díru, do níž padaly další a další miliony.

    Čas od času autoři na sociálních sítích slíbili novinky, nakonec i ukázku z filmu, která nejenže působila nehezky, ale naznačovala, že více už toho producenti nabídnout nemohou. Plakáty lákající na premiéru filmu z roku 2017 jsou už jen komickou tečkou.

    „Je prakticky jisté, že proinvestovaná čtvrtmiliarda se nikdy nevrátí, je to prošustrovaný ohromný balík peněz, za který mohlo vzniknout klidně deset českých filmů střední ráže,“ okomentoval nám v listopadu počin Poslední z Aporveru filmový publicista Petr Cífka.

    „Tomáš Krejčí se bohužel projevil jako pohádkář a stavitel vzdušných zámků s nulovým výsledkem. Je dosti bizarní, že člověk s takovýmhle průšvihem na krku může dál bezostyšně fungovat v kulturní sféře,“ dodal Cífka z MovieZone.cz.

    Film Poslední z Aporveru vznikal před zeleným plátnem a je jasné, že většina peněz měla být využita na efekty, které by mu dodaly konečnou podobu. Mnozí spekulovali, že by se mohla najít jiná společnost, jež by rozpracované dílo odkoupila a dopracovala podle vlastní představy.

    Čtvrtmiliardový pokus se dostal do dražby za pouhých 18 milionů korun, z čehož si režisér Tomáš Krejčí ještě dělal legraci. 

    „Vidím, že je tam stejná cena, za jakou se prodával Kolja po Oscarech, to mě těší,“ vtipkoval tehdy Krejčí, jemuž později už do smíchu moc nebylo.

    Případné dotáčení tohoto „hitu“ prakticky znemožňuje nejen to, že herci od první klapky pochopitelně zestárli, ale někteří už bohužel nejsou mezi živými.

    Film Poslední z Aporveru už jen těžko někdy spatří světlo světa.

    Peníze na vznik filmu dala i Česká televize a Státní fond kinematografie. Dohromady od nich autoři dostali 65 milionů. U soudu musejí tvůrci čelit obvinění z dotačního podvodu, za který jim hrozí až desetileté vězení.

    Režisér Krejčí podle svých slov pracoval na filmu několik let. Natáčení se potýkalo se značnými problémy, protahovala se postprodukce a studia žádala čím dál více peněz. Krejčí tehdy využil možnosti spolupráce se společností CZ PAP, jejímž jednatelem je obviněný Petr Hemmr.

    Společnost slíbila tvůrcům, že jim poskytne své technologie a pomůže film dokončit. To se nestalo.

    „My neměli na výběr. Tohle byla poslední možnost,“ hájil se u soudu Krejčí. Ten prý projekt financoval z vlastních peněz a roky na něm pracoval zadarmo. Teď má být v exekuci, přišel o byt a splácí dluhy.

    Po práci na filmu se měl režisér psychicky zhroutit a trpět bipolární poruchou. Nikdo ho nechtěl zaměstnat a dlouho nebyl práce vůbec schopný. „Vyrovnávám se s tím do dneška,“ cituje Krejčího ČTK.

    Režisér filmu Poslední z Aporveru Režisér Tomáš Krejčí si ze soudu těžkou hlavu...

    Premiéra fantasy snímku měla být už v roce 2009. Neustálé změny termínů naznačovaly, že s filmem něco není v pořádku, postupně od něj začali všichni dávat ruce pryč.

    Herecky se na filmu podíleli Tomáš Klus, Petr Forman, Nela Boudová nebo Hana Vagnerová. Podle některých informací měla produkce problémy i s vyplácením peněz hercům.

    Soud s obviněnými tvůrci bude probíhat do čtvrtka, prostor pro vyjádření dostanou i znalci.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 20:16 středa 18. listopadu 2020. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      87
    • Trapas
      36
    • Tvl
      27
    • Super
      25
    • Cože
      23
    • Sladký
      15