Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Mají krev na rukou a lhala, že to neví! Macinka o konfrontaci s klimatickou aktivistkou

    Téma klimatické krize potřebujeme dostat do médií, a proto pořádáme blokády silnic. Mluvčí klimatických hnutí Poslední generace a Extinction Rebellion Veronika Holcnerová v Českém rozhlase vysvětlila, proč aktivisté po několikaměsíční pauze opět vyrážejí do akce. Jenže v pořadu se střetla s mluvčím Institutu Václava Klause a šéfem strany Motoristé Sobě Petrem Macinkou. A nenechal na ní nit suchou.

    Macinka se do Holcnerové pustil zostra. Klimatická hnutí, která pořádají často radikální protesty po celém světě, označil za organizovaný zločin.

    „Dochází tu k znásilňování obrovské masy lidí úzkou skupinkou. Celé se to odehrává za hranou zákona, je to organizované. Má to mezinárodní rozsah a mě to zkrátka připomíná strukturu organizovaného zločinu,“ nechal se například slyšet.

    Zmínil také, že klimatický aktivismus funguje jako novodobé náboženství a aktivisté jsou jako sekta. Holcnerová se zase nechala slyšet, že Petr Macinka je známý klimatický popírač, ale na tom, že klimatickou krizi způsobují lidé, panuje vědecký konsenzus.

    „Je důležité si říct, že pan Macinka patří do institutu Václava Klause, a to je známý klima-popíračský institut, takže je celkem jasné, že bude říkat to, co říká. Ale opravdu existuje shoda mezi 99 procenty všech vědců, kteří se tímto tématem zabývají,“ řekla.

    Právě kolem vědeckého konsenzu se debata poměrně dlouho točila. Macinka razantně odmítl, že by se na klimatické krizi shodovali všichni vědci a Expresu následně vysvětlil proč.

    „Jak Holcnerová, tak moderátorka opakovaně skloňovaly, že existuje „vědecký konsenzus“ na tom, že klimatické změny způsobuje člověk. Kromě toho, že to působí jako naprostá ptákovina už na první pohled, je nutné zmínit několik petic, deklarací a vážných disentních postojů seriózních vědců, kteří se vůči tomu vymezují. Žádný takový konsenzus neexistuje. Že to říká Holcnerová, která tomu chce věřit, aby si obhájila svůj aktivismus, to je očekávatelné, ale zarazilo mě, že tuto stejnou polohu velmi autoritativně projevovala i moderátorka veřejnoprávního rozhlasu,“ kroutí hlavou.

    Jako příklad doložil deklaraci s názvem Clintel, kterou podepsaly bezmála dvě tisícovky vědců včetně některých nositelů Nobelovy ceny. Deklarace vysloveně říká, že žádná klimatická krize není.

    Oba diskutéři si několikrát navzájem dali najevo, že to, co ten druhý říká, je podle nich nesmysl. Došlo i na ironický smích. Debata ovšem byla místy dramatická, například když Petr Macinka zmínil, že rakouští kolegové hnutí Poslední generace už mají kvůli blokádám dopravy krev na rukou.

    „Děláte v podstatě násilné protesty a blokujete například projíždějící sanitky. Kolegové Poslední generace z Rakouska už mají na rukou krev, kdy kvůli blokádě nemohla projet sanitka a ten člověk, ke kterému jela, v důsledku toho zemřel,“ uvedl šéf strany Motoristé sobě.

    Holcnerová jeho slova zpochybnila s tím, že o žádném takovém případu neslyšela, a opakovaně vyzvala Macinku, aby svoje tvrzení dokázal. V pořadu na to prostor nebyl, rakouská a německá média ale skutečně v květnu tohoto roku informovala o případu devětašedesátiletého muže z Vídně, který zkolaboval u sebe doma a záchranka se k němu nedostala včas, protože uvízla v koloně způsobené blokádou klimatických aktivistů (odkaz například ZDE).

    „Tvrdila, že o tom neví, ale ví a dobře. Psalo se o tom hodně, dokonce nejen v Rakousku, ale i v Německu,“ podotýká Macinka pro Expres.

    Popsal také dění poté, co vypnuly kamery. Dusno podle něj v zákulisí nepanovalo, protože se s Veronikou Holcnerovou před ani po natáčení prakticky nebavili.

    Klimatičtí aktivisté, kteří požadují zavedení rychlostního limitu 30 km/h v Praze, vyšli po delší pauze opět blokovat dopravu minulou středu. Další pochod mají naplánovaný na příští týden.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 15:00 čtvrtek 22. února 2024. Anketa je uzavřena.

    • Super
      62
    • Trapas
      16
    • Haha
      8
    • Sladký
      7
    • Tvl
      7
    • Cože
      6