Německá policie se učí arabsky, poslankyni AfD za kritiku vyšetřují

V Německu vstoupil s Novým rokem v platnost zákon o zpřísnění postihů za podněcování k nenávisti na sociálních sítích. A jedním z prvních lidí, kteří jeho dopad pocítili, byla poslankyně Alternativy pro Německo a místopředsedkyně parlamentní frakce strany Beatrix von Storchová. Co provedla?

U příležitosti ročního výročí sexuálních výtržností, které měli na svědomí migranti ze severní Afriky v centru Kolína nad Rýnem, se německá policie rozhodla oslovit cizince na Twitteru pomocí textu napsaného arabsky. V něm vyzývala k pokojným oslavám a přidala odkaz na stránky s přáním šťastného nového roku.

Něco takového poslankyně známá svojí přímočarostí  nenechala bez odezvy a na svém Twitteru zveřejnila příspěvek: „Co se to s tou zemí, sakra, děje? Proč je na oficiálních policejních stránkách arabština? Chtějí si tak naklonit barbarské muslimské znásilňující hordy chlapů?“

Jenže zpráva se na Twitteru příliš dlouho neohřála a celý účet byl poslankyni dočasně zablokován. Nenechala se odradit a sdílela příspěvek i na Facebooku a s přáním do nového roku vyjádřila i naději, že žije ve svobodné zemi, kde může barbary označit za barbary, i když jsou to muslimové. Následně také tam byl příspěvek odstraněn s odkazem na nový zákon o podněcování k nenávisti (odstavec 130 německého trestního zákoníku).

31.prosince 2017 v 18:43, příspěvek archivován: 03.ledna 2018 v 14:55

#PolizeiNRW #Köln #Leverkusen تتمنى الشرطة في كولن لجميع الناس في منطقة كولن وليفركوزن والمدن الأخرى إحتفالاً سعيداً بعام 2018 الجديد. https://t.co/G5erMWFNQyرأس السنة 2017 ـ لمزيد المعلومات: # https://t.co/BGxs4Kew7K

Kolínská policie navíc na von Storchovou podala stížnost a v souvislosti s tímto přečinem začala poslankyni vyšetřovat. Zveřejňování podobných mnohojazyčných příspěvků je podle nich praxe, kterou uplatňují již delší dobu. „Jednoduše chceme, aby nám lidé rozuměli,“ uvedl mluvčí policie.

Za podněcování k nenávisti hrozí provozovatelům sociálních sítí nově pokuta až 50 milionů eur (zhruba jedna miliarda a tři sta milionů). Předseda AfD Alexander Gauland apeloval, aby příznivci post von Storchové sdíleli a uvedl, že „jde o praktiky Stasi, které mu připomínají komunistické východní Německo.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:30 čtvrtek 3. května 2018. Anketa je uzavřena.

  • 24
  • 13
  • 12
  • 6
  • 5
  • 5