Poslanci mluvili 7 hodin. ČSSD vládu podržela a Babiš bude vládnout dál

Praha 23. listopadu 2018, Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR, jednání o nedůvěře vládě v kauze Andreje Babiše, Andrej Babiš. | foto: Expres.cz

Takřka sedm hodin debatovali poslanci na dnešní schůzi k vyslovení nedůvěry vládě ANO a ČSSD. Opoziční lídři v úvodu jednání Sněmovny kritizovali premiéra Andreje Babiše (ANO), který podle nich svými problémy zatěžuje vládu a zemi. Babiš odstoupit nehodlá a kritikům vzkázal, ať se ho pokusí porazit ve volbách. Tvrdí, že útoky proti němu jsou důsledkem lží novinářů o jeho synovi a pobytu na Krymu kvůli kauze Čapí hnízdo. Babiše kromě jeho hnutí podpořil i předseda komunistů Vojtěch Filip. Poslanci vládní ČSSD i přes výhrady k Babišovi vládu podrželi.

Potřebných 101 hlasů nutných pro svržení vlády opoziční strany nesehnaly, i tak mělo podle nich hlasování o nedůvěře Babišově týmu smysl. Předseda ODS Petr Fiala na úvod schůze prohlásil, že Sněmovna by měla vyjádřit vládě nedůvěru, protože Babiš nechrání ústavní roli premiéra a představuje pro ni bezpečnostní riziko. „Je naší povinností chránit integritu ústavní funkce předsedy vlády před ním samotným,“ řekl.

Babiš zdůraznil, že na základě lživé a neetické reportáže novinářů ze serveru Seznam Zprávy nerezignuje. Vyzval své odpůrce, ať ho zkusí porazit ve volbách. „Jinak než na základě většiny v naší společnosti, našich občanů, se mě prostě nezbavíte,“ řekl. Novináři ho podle něj naháněli jako lovnou zvěř, zločince a člověka, který nechal unést svého syna. Údajný únos na ukrajinský poloostrov Krym okupovaný Ruskem, o němž jeho syn mluvil v reportáži, označil za lež. „Lži měly od začátku jasný cíl. Pád vlády,“ řekl.

Premiér výroky svého syna o nedobrovolném pobytu na Krymu přičítá schizofrenii, kterou podle něj trpí. Babiš a jeho syn jsou v kauze Čapího hnízda trestně stíháni.

V projevu premiér také chválil vládu, může být podle něho jednou z nejúspěšnějších. Jeho tým je vystaven tlaku sil, které nejsou ochotny se smířit s výsledkem voleb a chtějí uvrhnout zemi do politické krize, míní.

Opoziční politici ale tvrdí, že pro zemi je rizikem trestně stíhaný premiér a problémy jeho rodiny, kterou do případu Čapí hnízdo zatáhl sám. Předseda Pirátů Ivan Bartoš řekl, že v čele vlády by měl stát morální člověk, který má kredit i před oponenty, ale takového člověka tam nevidí. Předseda poslanců STAN Jan Farský míní, že současný kabinet „je vládou minulosti“ a v Česku by bylo líp, kdyby nemuselo řešit problémy svého premiéra.

Někdejší ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) řekl, že Babišova kauza vzbuzuje v cizině zděšení, útrpné úsměvy a někdy i škodolibost. Babiš by proto měl projevit vděčnost, že v ČR nabyl občanství a značné jmění, a měl by odstoupit, aby nepředstavoval břímě pro českou diplomacii.

Premiér Andrej Babiš vystoupil 23. listopadu 2018 v Praze na mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny svolané z iniciativy opozičních stran k vyslovení nedůvěry vládě.

Lídr opozičního hnutí SPD Tomio Okamura (SPD) kritizoval jak vládní koalici, tak pravicovou opozici, která podle něho chce jen destabilizaci a mediální lynč. Znovu nabídl podporu menšinové vlády ANO, pokud by prosazovala program SPD. Současná vláda si podle něj důvěru nezaslouží.

Vicepremiér Jan Hamáček uvedl, že hlasování je jen divadlem, protože opozice nemá dost hlasů na svržení kabinetu. ČSSD nebude za opozici hrát její roli, dodal. Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek ČSSD vyzval, aby překonala strach a hlasovala proti vládě. „Jsou ohroženy základní principy právního státu,“ prohlásil.

Filip řekl, že jeho strana nebude přispívat k destabilizaci země. Poslední informace v případu Čapí hnízdo považuje za mediální kauzu. „Já ze sebe nenechám dělat idiota, když mi budou média něco předkládat,“ prohlásil. Ještě před začátkem dnešní schůze Babiš zavítal na poslanecký klub KSČM.

Praha 23. listopadu 2018, Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR, jednání o nedůvěře vládě v kauze Andreje Babiše, Karel Schwarzenberg

Bývalá manželka předsedy vlády Beatrice Babišová v rozhovoru pro švýcarské listy uvedla, že premiér na svého syna v souvislosti s kauzou Čapí hnízdo nevyvíjí žádný nátlak. Zdravotní stav Babiše mladšího mu podle jeho matky neumožňuje vypovídat na policii. Na reportéry Seznamu, kteří s premiérovým synem skrytě natočili rozhovor, podává trestní oznámení.

Z dnešní sněmovní schůze svolané z podnětu opozice se omluvilo pět poslanců. Měli chybět Pavel Juříček a Jan Řehounek z ANO, sociální demokraté Jiří Běhounek a Milan Chovanec a komunista Vladimír Koníček. Pro pád kabinetu  hlasovalo 92 poslanců. K vyslovení nedůvěry by opozice potřebovala alespoň devět dalších hlasů.

Poslanci jednali od 9 hodin, nejdříve vystupovali členové dolní komory s přednostním právem a další poslanci, kteří reagovali prostřednictvím krátkých faktických poznámek. Na řádně přihlášené řečníky se dostalo až po tři a půl hodině. Poslanci se rozhodli vynechat původně plánovanou polední přestávku.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:05 sobota 23. března 2019. Anketa je uzavřena.

  • 16
  • 9
  • 7
  • 5
  • 5
  • 4