Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Budí se hrůzou a trápí ji bolesti: Popálenou Natálku stále ničí útok neonacistů

    Vzpomínky na hrůznou noc provázejí Natálku stále. Bojí se tmy a téměř s nikým nekomunikuje. | foto: Profimedia, reprofoto TV NOVAProfimedia.cz

    Deset let zanedlouho uplyne od noci, která rodině Sivákových obrátila život vzhůru nohama. Když 19. dubna 2009 naházela čtveřice neonacistů do jejich domu zápalné lahve, nejvíce to odnesla teprve dvouletá Natálka. Popáleniny na téměř osmdesáti procentech těla si vyžádaly desítky operací a nesmazatelně se podepsaly na jejím vzhledu. Ačkoliv boj o život vyhrála, ani po deseti letech se Natálka s hrůzami, kterými prošla, nedokázala vyrovnat. „Byla samostatná do dvou let, byla strašně výjimečná, nejhodnější dítě. Teď je úplně jiné dítě,“ vypráví její maminka

    Horor, který prožila, si nikdo nedovede představit. Když se neonacisté Ivo Müller, Václav Cojocaru, David Vaculík a Jaromír Lukeš rozhodli oslavit 120. narozeniny Adolfa Hitlera a naházet zápalné lahve do domu romské rodiny z Vítkova, vůbec nejhůře dopadla teprve dvouletá Natálka. Utrpěla popáleniny na těžce uvěřitelných osmdesáti procentech těla.

    S dítětem, které utrpělo tak rozsáhlé popáleniny, neměli čeští lékaři zkušenosti. Natálce nedávali příliš šancí na přežití. Ona ale přesto zabojovala, podstoupila desítky operací a nakonec se jí podařilo zapojit do normálního života. Jenže hrůzy osudné noci se na ní výrazně podepsaly.

    „Neměla ještě ani dva roky, když se jí to stalo, ale už mluvila. V roce chodila na nočník, už nepotřebovala plínky. Byla samostatná do těch dvou let, byla strašně výjimečná, nejhodnější dítě. Teď je úplně jiné dítě,“ posteskla si v pořadu Střepiny maminka Natálky Anna Siváková.

    Natálka se prý stále bojí tmy a v noci nemůže usnout.

    Nyní již dvanáctiletá dívka například nemůže spát. Bojí se tmy, často prý dokáže usnout až k ránu, a to vyčerpáním, což výrazně ovlivňuje i chod celé rodiny.

    „Já se jí ptám, jestli se jí něco nezdá, nebo jestli se nebojí usnout kvůli tomu, že se jí něco zdát bude. A ona, že jo. Ale že si nepamatuje, co to je. Nebo mi to nechce říct,“ popisuje maminka Anna.

    Zatímco Natálka roste, transplantovaná kůže nikoliv. A to jí způsobuje ohromné bolesti.

    Kromě toho Natálka téměř nekomunikuje. Nemluví s psycholožkou, do školy chodí jen v doprovodu matky, a to přitom dosahuje dobrých výsledků. Projevuje se jen doma, a to často tak, že rodiče nevědí, jak reagovat.

    „Ptá se, proč jí to udělali. Proč má takové jizvy. Nedokážu jí na to odpovědět. Je to hodně těžké. Někdy se zvednu a jdu pryč, protože nevím, co jí na to mám říct,“ popisuje Anna Siváková.

    Desítky operací a stále bolesti

    Její potíže ale nejsou zdaleka jen psychického rázu. Natálku samozřejmě stále trápí i zdravotní problémy spojené s rozsáhlými popáleninami, kvůli nimž musí ještě teď, skoro po deseti letech, chodit na operace či na laserová vyšetření. 

    Rodina Sivákových nedlouho po útoku

    Tou největší komplikací, která jí způsobuje bolesti, je to, že zatímco Natálka jako dospívající dívka roste, její transplantovaná kůže je stále stejně velká. Problém představuje také hojení jakéhokoliv drobnějšího poranění.

    „Nevím, jak to s ní bude do budoucna. Byla bych ráda, kdyby všechno to, co má, bylo pryč . Aby se začlenila, aby na mě nebyla tak fixovaná,“ popisuje Anna Siváková.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 14:25 úterý 14. května 2019. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      71
    • Haha
      32
    • Tvl
      32
    • Super
      18
    • Cože
      12
    • Sladký
      12