Město se na pomník slavného letce vykašlalo, zachránit ho musel zkušený trávníkář

Chvalitebnou snahu měla Praha 6, která nechala za půl milionu korun vytvořit pomník pro slavného československého pilota Františka Fajtla. Slavnostního odhalení památeční desky a siluety letadla Spitfire se tehdy dokonce zúčastnila i vdova po slavném letci. Velkou slávu však vystřídala velká ostuda. Město o pomník nepečovalo a starosta Ondřej Kolář zaměřil svou pozornost na sochu generála Koněva a na žádosti o konzultaci ohledně pocty československému hrdinovi nereagoval.

Siluetu letounu vytvářela směs několika různých travin. Ty ještě v říjnu roku 2018, kdy byl pomník odhalen, tvořily velmi hezký „stín“. Jenže jakmile nastoupilo zimní počasí, pomník zmizel pod nánosem sněhu a na jaře se o něj naopak „postarala“ sekací služba a Pražané mohli pomník hledat marně. 

„Přírodě neporučíš a tráva nevyrostla podle plánu. Následně přišla sekací služba a pomník v travním porostu zanikl. Patrný byl zhruba čtyři měsíce,“ potvrdil na jaře roku 2018 zastupitel Prahy 6 Jakub Stárek.

Zlepšení však nepřišlo ani v roce 2019, kdy město nechalo trávník pro změnu uschnout. 

Tomáš Šena se pustil do záchrany památníku na vlastní pěst.

„Za současný stav může především počasí, respektive opravdu parné léto, které významně zasáhlo a vysušilo zelené plochy prakticky po celé Praze,“ uvedl mluvčí městské části Praha 6 Ondřej Šrámek. 

Problém tedy nastává v zimě, v létě a na jaře, když přejedou přes trávník sekačky. Tento přístup se ovšem nelíbil jednomu z autorů netradičního pomníku Aleši Vyjidákovi.

„Byl jsem z údržby trávníku frustrovaný. Každý travní porost, který je nově založený, potřebuje dva roky intenzivní péče a zejména závlahu, což tady nebylo tři čtvrtě roku. Čekalo se, jestli zaprší, nebo nezaprší,“ pojmenoval problém Vyjidák.

Odhalení pomníku se zúčastnila také vdova po slavném letci.

Praha 6 v čele se starostou Ondřejem Kolářem však vedla svůj mediálně vděčný boj o pomník ruského generála Koněva a upomínku na československého letce Fajtla nechala mizet.

„Jde o první zkušenost Prahy 6 s podobným typem památníku, jehož významnou část tvoří zeleň. Ukazuje se, že udržet jej v optimální podobě, je velmi obtížné,“ omlouval zanedbaný stav pomníku Jan Lacina (STAN).

Podle trávníkáře Tomáše Šeny přitom cena péče o tak malý kus trávníku nepřekročí pár desítek tisíc korun ročně a v rozpočtu by se na něj peníze najít měly. 

„Rozhodl jsem se, že se o památník budu starat sám do konce roku, abych to mohl vyčíslit a dostat ho do nějakého slušného stavu, který nebude dělat ostudu,“ napsal na svůj blog Šena, který se na místo vydal poprvé 15. srpna.

Trávníkář Tomáš Šena se z vlastní iniciativy rozhodl zachránit pomník Františka...

„Je velmi smutné, že z té částky přes 100 milionů ročně, kterou dává Praha 6 na péči o veřejnou zeleň, se nikomu nechce zajet dvakrát týdně do Vokovic a posekat pár metrů trávníku,“ dodal Šena, který se v minulosti snažil opakovaně spojit se starostou Ondřejem Kolářem, ale ten nereagoval.

Se zachráncem pomníku nakonec začal komunikovat Odbor územního rozvoje Prahy 6. Na základě společných jednání bylo nakonec oznámeno, že péči o pomník bude mít nově na starosti Andrea Koderová, která má pomoci tomu, aby se ostuda z posledních dvou let již neopakovala. S tímto jménem je spokojen také Tomáš Šena, kterého Jan Lacina nazval „přičinlivým mužem“.

„Kontaktovali jsme ho vzhledem k poměrně solidním úspěchům i přijatelným nákladům, kterých během několika týdnů dosáhl,“ potvrdil místostarosta pro správu majetku, kulturu, sport a volný čas Jan Lacina.

Tomáš Šena se pustil do záchrany památníku na vlastní pěst.

„Všechno je v pořádku. Já, radnice i občané mohou být nyní spokojení,“ řekl nám Tomáš Šena, jenž náklady na znovuoživení pomníku vyčíslil na zhruba deset tisíc korun. O žádnou náhradu svých výdajů ze strany města nestál.

Jsme si vědomi, že jsme šli s realizací netradičního Fajtlova pomníku do značného rizika včetně toho, že budeme vystaveni kritice. To, že se řešení našlo díky iniciativě veřejnosti, vůbec nepovažuji za prohru radnice. Naopak jsem jednoznačně přesvědčen, že by se veřejnost do péče o své nejbližší okolí měla zapojovat mnohem více a častěji,“ dodal na závěr Lacina, který by si přál, aby Pražané více a častěji přispěli vlastní iniciativou namísto kritiky na sociálních sítích.

Vše tedy nakonec dobře dopadlo a radnici, která si ukousla příliš velký kus, když dva roky nechala neuctivě chátrat poctu československému hrdinovi, vytrhl trn z paty dobrovolník.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 2:43 sobota 4. dubna 2020. Anketa je uzavřena.

  • 47
  • 35
  • 32
  • 31
  • 30
  • 28