Zákaz polským kněžím působit proti migrantům se nelíbí

Polsko patří mezi země, které prosazují katolickou tradici na úkor příjímání utečenců. Veřejnost zpravidla chápe slovo migrant jako synonymum k muslimovi. Silné protiuprchlické nálady se dotýkají i samotné církve a není ničím zvláštním, že proti migraci a islámu pravidelně vystupují samotní kněží. To se nyní pokouší změnit katolický primas Wojciech Polak striktním zákazem.

Protiuprchlické postoje však podporují i samotní politici a společně s Českem a Maďarskem je Polsko zemí důsledně odmítající kvóty přerozdělování uprchlíků. A právě to připadne arcibiskupovi nepřijatelné. Rozhodl se tedy k radikálnímu kroku alespoň v rámci sídla své diecéze.

„Pokud se dozvím, že se v Hnězdně konají nějaké demonstrace proti uprchlíkům a že se jich chtějí účastnit mí duchovní, odpovím stručně. Každý kněz, který se zúčastní, bude suspendován,“ prohlásil podle katolického týdeníku Tygodnik Powszechny Wojciech Polak.

Premiérka Beata Szydlová se svou stranou Práva a spravedlnost přitom razí tvrdou politiku proti přáním Evropské komise a souzní tak s názorem drtivé většiny občanů země. I proto se proti arcibiskupovým slovům zvedla nemalá vlna nevole mezi klérem i veřejností. V Polakovu postoji se dá vystopovat ovlivnění názorem svatého stolce ve Vatikánu a papeže Františka samotného.

„Nemám jinou možnost, neboť jsem zodpovědný za ty, kteří jsou součástí mé diecéze. V situacích, kdy někteří podporují jednu ze stran konfliktu, musím okamžitě reagovat,“ tvrdí polský primas.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 9:06 pátek 16. února 2018. Anketa je uzavřena.

  • 36
  • 6
  • 6
  • 5
  • 5
  • 4