Polský prezident Andrzej Duda měl proslov při setkání s pracovníky firmy nedaleko Krakova, která vyrábí uzeniny a další masné produkty. Po vlně polských potravinářských přešlapů v podobně závadného masa nebo třeba vajec se zřejmě rozhodl pozvednout národní sebevědomí.
„Polská domácí výroba je na nejvyšší světové úrovni. Světová úroveň je naše úroveň. My dnes diktujeme světu, jak se má vyrábět jídlo, které prospívá zdraví,“ nechal se slyšet.
Vegani, vegetariáni a mnozí výživoví odborníci by s ním asi úplně nesouhlasili. Uzeniny a masné výrobky nemají zrovna pověst avokáda, borůvek nebo třeba fazolí a vajec. Pokud ale v Polsku přišli na to, jak bez chemie vyrobit vitamíny a minerály napěchovaný párek, sem s ním!
Prezident navštívil moderní továrnu, která začne fungovat zhruba v polovině letošního roku, spolu se svou manželkou a ministrem zemědělství Janem Krzysztofem Ardanowským. Během prohlídky prezidentský pár s ministrem ochutnali tamní výrobky.
„Vše se tu provádí podle dlouholeté rodinné tradice. Ukazuje se, že právě to je klíčem, aby byly výrobky dobré a poctivě připravené,“ prsil se Duda. Místní klobása, zvaná lisiecká, získala chráněné zeměpisné označení EU. Tak nějak se ale zapomněl zmínit, že nebýt evropských fondů a hlavně dotací, fungovalo by polské zemědělství a k němu přidružená potravinářská výroba jako u nás v 19. století.
Bez miliard z evropských pokladen by Polsko takový pokrok neudělalo ani náhodou.
U českých spotřebitelů nemají polské potraviny, zejména pak maso, aktuálně příliš dobrý zvuk. Polsko se v posledních několika týdnech potýká se skandálem kolem zpracování nemocného dobytka na některých jatkách. Česko až v noci na středu zrušilo speciální kontroly veškerého hovězího masa dováženého z Polska.
Fotogalerie |