Je to naše nejbližší moře: 5 + 1 důvod, proč vyrazit na sever Polska

Náš severní soused se u českých cestovatelů nikdy netěšil velké oblibě. Češi mnohem raději cestují na Slovensko, v létě pak hraje prim Chorvatsko. Je to škoda. Polsko má rozhodně co nabídnout, navíc za zlomek ceny, než vyjde dovolená ve Středomoří. Není na čase změnit zaběhnuté stereotypy? Navíc když je to naše nejbližší moře?

1. Peníze až na prvním místě

V Polsku je levně! Pravda, cenu našinci, kteří rok od roku bohatnou, přestávají tolik řešit. Na druhou stranu všichni, kdo mají hlouběji do kapsy, tu mohou zažít nefalšovanou dovolenou, kde si nepřipadají jako chudí příbuzní.

Bez obav můžete vyrazit na jídlo do restaurace, vybrat si ubytování v soukromí, penzionu, hotelu nebo kempu, nakupovat v supermarketu, půjčit si kolo nebo loďku a nic z toho vás nezadluží na příští generace.

2. Balt a okolí

Slowinský národní park je pecka, rázem se tu ocitnete jako na poušti...

Zhruba 400 až 600 km od českých hranic čeká úplně jiný svět, o němž sní snad všichni obyvatelé českého vnitrozemí. Pobřeží provoněné vůní moře a borových hájů.

Bílá písečná pláž je dostatečně široká a vybízí k dlouhým procházkám, navíc tu není hlava na hlavě jako u Středozemního moře. Přímořskými letovisky jsou Gdaňsk, Sopoty a Gdyně. Říká se jim také Trojměstí, města za léta rozvoje srostla v jednu velkou aglomeraci.

Najdete tu i Slowinský národní park, který láká nejen na Balt, ale i na písečné duny, za nimiž tak nemusíte do Tuniska nebo Egypta.

3. Fotogenická města

Snad každé polské město se může pochlubit nějakým hradem nebo alespoň jeho ruinami. Cestou k Baltu si můžete užít třeba Malbork, největší hrad z pálených cihel v Evropě, postavený v gotickém stylu, je považován za majstrštyk středověké obranné architektury.

Není proto divu, že i tento polský hrad, založený v roce 1274 na tehdejším území Pruska germánskými rytíři, se ocitl na seznamu světového dědictví UNESCO.

Za zmínku stojí již zmíněná města jako starobylý Gdaňsk, lázeňské Sopoty nebo modernou tepající Gdyně.

4. Hurá do pralesa

Návštěva Bělověžského pralesa je snem každého, kdo touží pobýt v lůně přírody. Vidět tu můžete staleté stromy, obrovské padlé kmeny porostlé zelenými bochánky mechu, a co je hlavní: největšího volně žijícího přežvýkavce v Evropě. Řeč je samozřejmě o králi tohoto osm tisíc let starého pralesa v srdci Evropy – o zubrovi evropském.

Bělověžský les je domovem i celé řady dalších živočichů. Zatímco bobra, vlka nebo rysa zná asi každý, takový tarpan bude hádankou pro nejednoho člověka.

Pokud se vám místní velikány nepoštěstí spatřit ve volné přírodě, místní zoo je sázkou na jistotu.

5. Skvělé jídlo a pití

Pirohy jsou oblíbené nejen v Rusku a Pobaltí, ale i v Polsku.

I přes počáteční nedůvěru, kterou přiživují občasné aféry s polským jídlem na pultech českých obchodů, zavítejte do některé z místních restaurací.

Poláci se bez dobrého jídla neobejdou, to vám bude jasné hned, jakmile navštívíte některý z podniků. Nabídka se proměňuje vždy v závislosti na aktuálním ročním období a regionu.

Jídla z červené řepy, z níž se dělají také studené polévky, jsou v Polsku velmi oblíbená.

Na severu Polska dominují rybí pokrmy, na jihu jsou oblíbeným jídlem pirohy, které lze připravit na mnoho způsobů. Konec léta a podzim se nesou ve znamení čerstvých lesních hub. Polští kuchaři se celoročně neobejdou ani bez červené řepy, zelí, brambor a dalších plodin. Skvělá je i polská čokoláda.

Samostatnou kapitolou jsou nápoje, za zmínku stojí pivo, vodka, které mají v supermarketech víc druhů než vína, ale i znamenité ovocné mošty a šťávy. Specialitou je například vodka Zubrowka, která za svůj název i chuť vděčí travině jménem tomkovice vonná.

6. Pohostinnost

Poláci v Česku nemají nejlepší pověst, těžko říct, proč tomu tak je. Každopádně je lepší se k Baltu (anebo i jinam v rámci země na sever od nás) vypravit a přesvědčit se o tom, že není třeba se na naše sousedy dívat skrz prsty.

Turisty (včetně těch z Česka) si místní hýčkají a jsou rádi, když odjíždějí spokojení.

Zapomeňte proto na předsudky a mýty o Polsku a vyrazte! Litovat jistě nebudete.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 22:58 pondělí 9. prosince 2019. Anketa je uzavřena.

  • 35
  • 16
  • 15
  • 15
  • 14
  • 10