Jak zamíchá politickými kartami rok 2020? Hroutící se koalice v Praze a první zkouška pro Trikolóru

Rok 2019 už je za námi a vedle bilancování je třeba podívat se také na to, co nás všechno čeká v tom následujícím roce. A nebude toho přitom vůbec málo. Primátor Hřib bude bojovat o svou pozici na magistrátu, Praha 1 bude hledat novou koalici, stejně jako bude řada politických stran volit své nové lídry. Milion chvilek bude připravovat další demonstrace a Václav Klaus mladší poprvé projde se svým hnutím Trikolóra zkouškou krajských voleb.

1. Přežije Hřib na magistrátu?

Zdeněk Hřib

Už ke konci roku 2019 vyzvala pražská TOP 09 primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) k odstoupení. Oficiálním důvodem mělo být nedostatečné plnění koaličního programu, především pak v oblasti bydlení. To je přitom v hlavním městě jeden z největších problémů a jeho (ne)řešení může stát primátora pozici.

Vedle oficiálních důvodů pro vyjádření nedůvěry je zde také ještě prohlášení o nedostatečně kvalitním řízení hlavního města. Pod touto frází se může skrývat leccos, ale jistou nápovědu v tomto poskytla samotná předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, která si veřejně postěžovala na způsob chování Zdeňka Hřiba.

O primátorově aroganci přitom už v minulosti mluvila také radní Hana Kordová Marvanová (Spojené síly pro Prahu). Té následně Hřib vzkázal, že pokud má s děním na magistrátu nějaké problémy, může klidně odejít z rady.

Těžko říci, zda s podobným přístupem vydrží na své pozici Zdeněk Hřib i v příštím roce. Stačí se přitom podívat na dění v Praze 1 a musí mu být jasné, že politická krize může přijít hodně rychle.

2. Ustojí Okamura strach z Klause?

Tomio Okamura se zamyslel, hotový rozumbrada, respektive rozumsoubradí

Stále více analytiků mluví o tom, že pozice SPD, a tedy i samotného Tomia Okamury, je ohrožena posilující Trikolórou v čele s Václavem Klausem mladším. Tomuto srovnání a – upřímně řečeno – také zjednodušení se oba politici logicky brání, ale už z příspěvků, které Okamura sdílel na sociálních sítích, je zjevné, že si je nové konkurence vědom. 

Výčet rozdílů mezi Okamurou a Klausem je značný, ale přesto jsou si oba dva svou rétorikou velmi blízko a cílí na podobné voliče.

Volební průzkumy zatím ukazují, že vliv SPD slábne a naopak posiluje pozice Trikolóry. Dokáže velký podporovatel přímé demokracie přesvědčit své voliče o tom, aby pro jeho stranu opět hlasovali, nebo bude muset vyklidit pozice?

Ve snaze vymezit se vůči Klausovi jej obvinil z toho, že do České republiky láká migranty tím, že chce zrušit minimální mzdu.

3. Milion dalších demonstrací?

Mikuláš Minář

Neodmyslitelný vliv na českou politickou scénu bude mít hnutí Milion chvilek pro demokracii, které se v roce 2019 profesionalizovalo a z pouhých dobrovolníků se stali placení organizátoři demonstrací. Už na konci roku hnutí oznámilo, že chce změnit strategii ve svých demonstracích a z poklidných sešlostí se postupně staly hlučné happeningy, které procházely Prahou.

Nakonec došlo k tomu, že vliv lidí okolo Mikuláše Mináře narostl natolik, že to byl právě Milion chvilek pro demokracii, který v prosinci uděloval vybraným politikům možnost vystoupit na demonstraci a přesně určoval pravidla a podmínky, podle kterých se měly projevy řídit.

Z odhodlaných nadšenců se tedy stala síla, která promlouvá do chodu české politiky a bude zajímavé sledovat, jak moc narostou ambice Mikuláše Mináře v roce 2020.

4. Chaos v Praze 1

Na Žofíně si zastupitele přišly poslechnout také desítky vyhazovačů z nočních...

Konec roku byl v centru Prahy skutečně hodně divoký. Rozpad koalice ukázal, že vztahy na radnici dlouhodobě nefungovaly a zpochybněna byla především práce starosty Pavla Čižinského (Praha 1 sobě).

Na jednání zastupitelstva se pralo špinavé prádlo a o kuriózní situace nebyla nouze. Vždyť sál pražského Žofína zaplnili vyhazovači z nočních podniků v centru a atmosféra byla vypjatá.

Pavel Čižinský chtěl jednat o udržení současné koalice, ale o tom, zda je dostatečně silným starostou, pochybují nejen koaliční „uprchlíci“, ale také řada Pražanů. Jedním z vrcholů byla komunikace Pavla Čižinského na sociálních sítích, kde se k dění na radnici vyjadřoval texty, které předtím zveřejnil jeho bratr Jan Čižinský. 

Pražané se tak mohli jen stále dokola ptát, kdo že je vlastně nyní starostou v Praze 1 a kdo ji vede? V roce 2020 by měla být sestavena nová koalice, je však otázkou, jak moc pevná dokáže být tentokrát.

5. Podivná mise 3000 statečných

Čižinský občany varuje. Nechce další konflikty.

Ne vždy je dění na politické scéně přehledné a k lepší orientaci rozhodně nepomohl ani Jan Čižinský, který využil jedné z demonstrací Milionu chvilek, aby udělal reklamu nové iniciativě 3000 statečných. Nemá se přitom jednat o politickou stranu, ale pouze o sílu, která půjde do voleb za dva roky. 

Oslovit chce miliony voličů a po Novém roce hodlá založit transparentní účet pro svou iniciativu. Zatím není jasné, zda zvolí stejnou kličku jako již zmíněný Milion chvilek, který si pro jistotu vede účty dva a ten neveřejný používá na pokrytí takzvané „dlouhodobé činnosti“.

Pokud si tedy dodavatel nepřeje zveřejnit smluvní podmínky kvůli svým obchodním partnerům a zákazníkům, na žádném transparentním účtu lidé tento dar nedohledají.

Ambice Jana Čižinského přitom nejsou vůbec malé. Novinářům před Vánoci řekl, že je připraven stát se novým českým premiérem.

6. Trikolóru otestují první volby

Václav Klaus mladší shání posily pro svou novou stranu.

Předvolební průzkumy mohou často zkreslovat a zároveň se od sebe lišit. Václav Klaus mladší v polovině prosince na svém Facebooku ukázal průzkum, podle kterého by Trikolóru volilo 15,8 % voličů. Do té doby však agentury zveřejňovaly odhady od ani ne dvou do čtyř procent.

Podivný průzkum, který prý bývalý člen ODS „našel na internetu“, však jen podpořil úvahy o tom, jak vysoko se vlastně může dostat strana s tímto bezesporu charismatickým lídrem.

Krajské a senátní volby už přitom klepou na dveře a od statistik a odhadů se v roce 2020 přejde k faktům. Doposud se Václav Klaus mladší mohl chlubit tím, že společně s kandidáty z jeho hnutí cítí v ulicích důvěru lidí a průzkumy to podle něj potvrzují.

Po volbách ovšem může být všechno jinak. Mise Václava Klause může buďto pokračovat s volebním úspěchem v zádech, nebo ho může nezájem voličů srazit na kolena.

7. Volby nových politických lídrů

Mezi piráty panuje uvolněná atmosféra.

První, kdo bude volit svého nového stranického šéfa, budou Piráti. Současného předsedu Ivana Bartoše vyzval Mikuláš Ferjenčík a Vojtěch Pikal. Pozice lídra však nebude u rozhádaných Pirátů vůbec lehká. Kupříkladu jejich členka s pornominulostí je nazvala „stranou plnou kreténů“ a samotný Ivan Bartoš přiznal, že by možná nebylo od věci najmout si psychologa.

O poznání lepší výchozí pozici do stranických voleb má Petr Fiala z ODS. Zatím totiž nikdo neohlásil, že by chtěl proti Fialovi kandidovat.

KDU-ČSL bude nového předsedu hledat na mimořádném sjezdu, jelikož Marek Výborný z pozice odstoupil po úmrtí své manželky.

Jako poslední pak budou volit komunisté. Vojtěcha Filipa vyzve místopředseda Petr Šimůnek.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:57 pátek 1. května 2020. Anketa je uzavřena.

  • 42
  • 40
  • 39
  • 36
  • 30
  • 30