Distanční výuka není pro všechny, policejní škola se stovkami studentů funguje dál

Vládní nařízení o distanční výuce se dotklo statisíců rodin po celé České republice. Studenti nejenže museli téměř ze dne na den přejít na výuku ze svých domovů, ale vysokoškoláci museli i vyklidit koleje. Vzdělávání příslušníků Policie České republiky ale stále probíhalo, a to prostřednictvím vzdělávacích zařízení Útvaru policejního vzdělávání a služební přípravy, stovky frekventantů dokonce obývaly společnou ubikaci.

Ačkoliv se vláda České republiky dlouho snažila vyhnout distanční výuce, situace kolem šíření nového typu koronaviru si vyžádala další opatření. Ministr školství Robert Plaga s dalšími členy vlády 12. října oznámili, že až do 2. listopadu musí všechna školská zařízení přejít na distanční výuku.

Zavřeny zůstanou také školní družiny nebo internáty, zakázány jsou školy v přírodě. Osobní přítomnost studentů je povolena pouze u zkoušek s účastí maximálně deseti osob. Výjimku mají obory všeobecného lékařství, zubního lékařství a farmacie.

Situace je podle epidemiologů tak závažná, že studenti vysokých škol museli opustit i koleje. Až zpětně dostali výjimku ti z nich, kteří se nemohou vrátit domů nebo jsou v karanténě.

Do redakčního mailu přišly fotografie z Útvaru policejního vzdělávání a služební přípravy v Brně, z nichž je zřejmé, že se tam výuka nepřerušila.

„V areálu se včetně stálých zaměstnanců může nacházet až tisíc lidí. Z toho 600 až 800 studentů napříč celou republikou, kteří zde absolvují základní odbornou přípravu. Mezi studenty dochází ke shlukování i v pracovní době, v jídelně se třikrát denně protočí stovky lidí, kteří sedí naproti sobě u stolů. Studenti jsou rozděleni do tříd v průměru po téměř třiceti lidech. Jsou ubytováni ve dvou panelových budovách, kdy jedna má sedm pater, na každém patře třicet pokojů, kde jsou studenti po dvou až třech lidech. Druhá budova je menší rozlohy se stejně početnými pokoji. V 15 hodin skončí pracovní doba a poté samozřejmě i dozor nad hygienickými opatřeními. Zejména večery bývají na porušování vládních nařízení plodné. Je to výborné covidové epicentrum, což se již v minulých měsících mnohokrát potvrdilo u pozitivních studentů, kteří poté nákazu každý pátek přivezli domů do místa svého bydliště, když se po pracovním týdnu vraceli na víkend. Je to velmi nezodpovědné. Policie chce začít pokutovat osoby, které nedodržují opatření, ale ona sama je zároveň v současné době obrovskou hrozbou přenosu na tomto místě,“ napsal zdroj v e-mailu s odkazem na fakt, že například hasičské záchranné sbory své prezenční kurzy zrušily.

Kontaktovali jsme tiskové oddělení Ministerstva vnitra a byli jsme odkázáni na tiskový odbor Policejního prezidia ČR.

„Vzdělávání příslušníků skutečně stále probíhá, a to prostřednictvím vzdělávacích zařízení Útvaru policejního vzdělávání a služební přípravy. Vzdělávací zařízení není ani školou, ani školským zařízením, které by se řídily nařízeními MŠMT. Přestože hovoříme o vzdělávání, jde o výkon služby příslušníků Policie ČR,“ napsal nám tiskový mluvčí Policejního prezidia David Schön s tím, že důvodem pro nepřerušení výuky u dlouhodobých kurzů je snaha, aby mohli být příslušníci co nejdříve plnohodnotně nasazeni k zajištění úkolů Policie ČR v současné krizové situaci a pomohli tak k udržení akceschopnosti.

„Vzdělávání příslušníků se velmi liší od standardního školského systému vzdělávání. Vzdělávací aktivita obsahuje kromě teorie i celou řadu praktických dovedností v souvislosti s použitím zbraně, donucovacích prostředků, řízení služebních vozidel atd., které nelze řešit distanční formou,“ doplnil Schön s tím, že se již od jara snaží riziko nákazy minimalizovat.

„Ať se to již týká režimu při výuce, na ubytovnách, či při stravování. Dále probíhá intenzivní komunikace s místně příslušnou KHS a vzdělávací zařízení přísně dodržuje veškerá doporučení hygieniků. Jedním z opatření je také distanční výuka v případě, že je mezi studenty zaznamenám výskyt rizikového kontaktu či pozitivity,“ dodal na závěr Schön.

Na dotaz, zda by výuka nemohla být přece jen distanční, když ji mají nařízenou i medici a zdravotníci, jsme ale již odpověď nedostali.

Obrátili jsme se proto na ministra vnitra Jana Hamáčka, jenž nám nejdříve přeposlal stejné prohlášení, poté ho doplnil. Je podle něj výuka budoucích policistů důležitější než výuka budoucích lékařů a zdravotníků, kteří se také učí distančně?

„Základní rozdíl je, že toto nejsou studenti, ale policisté. To znamená, že nechodí do školy, ale jsou v zaměstnání,“ sdělil ministr vnitra.

Nebylo by rozumnější, pokud jde opravdu o hotové policisty, je rovnou nechat vykonávat svou práci a neriskovat nakažení sebe, svých kolegů, případně rodinných příslušníků? Řeč je o stovkách studentů, kteří spolu sdílí ubytování, sedí spolu ve školních lavicích, jedí spolu v jídelně, aby se na konci týdne vrátili ke svým rodinám.

„Teď jsem mluvil s policejním prezidentem. Frekventanti budou přemístěni na útvary a posílí výkon služby,“ dodal Jan Hamáček. 

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:54 čtvrtek 18. února 2021. Anketa je uzavřena.

  • 58
  • 36
  • 25
  • 21
  • 19
  • 15