Po bankéři, který okradl Bohdalovou, se slehla zem. Co o něm víme?

Podvodný bankéř Radek Pokluda se vytratil ihned poté, co se provalila kauza s padělanými obrazy, které od něj koupila herečka Jiřina Bohdalová. Skrývá se pravděpodobně na Fidži, nic bližšího se o jeho pobytu však neví. Kromě toho to vypadá, že zmizel také z virtuálního prostoru, kde není k dohledání. Co o něm tedy vlastně víme?

Radek Pokluda byl několik dlouhých let zaměstnancem Komerční banky. Pracoval jako osobní bankéř a zaměřoval se na VIP klientelu především mezi českými celebritami. S většinou svých klientů se spřátelil, sledoval tok financí na jejich účtu a jakmile přišla vyšší částka, nabízel jim investici do umění. A zde přichází ten háček.

Pokluda totiž svým klientům tvrdil, že jim nabízí k prodeji majetek banky, většinou říkával, že jde o propadlé zástavy dlužníků banky. Na půdě KB také uskutečňoval obchody, které však byly ve skutečnosti jeho osobní. Umění kupoval od pochybného obchodníka Jaroslava Fröhlicha, který zřejmě nakupoval padělky a sám je na zakázku nechával vyrábět.

Není jisté, zda Radek Pokluda skutečně věděl, že prodává falzifikáty, v každém případě však udělal chybu, když své vlastní obchody vydával za obchody Komerční banky. Toho si byl nejspíš dobře vědom, proto z České republiky urychleně odcestoval, jakmile se kauza s Jiřinou Bohdalovou provalila, podle všeho by se měl nyní skrývat na Fidži. Podle informací Blesku stačil předtím uzavřít registrované partnerství se svým přítelem Tomášem F., na kterého měl také přepsat svůj byt v pražských Vršovicích.

Jakékoli další informace však není možné dohledat. Radek Pokluda není na Facebooku ani jiných sociálních sítích, nikde není dohledatelná jeho fotografie ani kontakt, zkrátka nic. Je vůbec možné, aby po sobě někdo tak dokonale zametl stopy? Pokud ano, je jisté, že k tomu musel mít opravdu dobrý důvod.

O to více zarážející je fakt, že jej policie dosud nepovažuje za podezřelého. Možná se to však změní, pokud na něj Komerční banka podá trestní oznámení, jak mu slibuje.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 19:30 úterý 21. listopadu 2017. Anketa je uzavřena.

  • 12
  • 11
  • 10
  • 8
  • 7
  • 5