Otázky kolem smrti matky se synem: Mobil byl aktivní dva dny po zmizení, to bylo ohlášeno pozdě

Smrt čtyřicetileté Jany a jejího tříletého syna Adama vyvolává řadu znepokojivých otázek. Třeba proč se maminka den po Štědrém dni rozhodla sama bez partnera odjet na hory daleko od svého bydliště. Zatímco se médii nesou informace, že pocházela z Prahy-západ, její partner má na facebookovém profilu uvedeno, že bydlí v Moravskoslezském kraji. Zmizení své partnerky ohlásil na stanici v Libčicích nad Vltavou. Žena nemohla být kontaktní po dobu několika dní, otázkou zůstává, proč rodina či partner nekontaktovali policii dříve nebo proč nezavolali do penzionu. Pokud vůbec měli ponětí, kde se žena s dítětem nachází. Nejasné je i to, proč se s tak malým dítětem vydala na takovou túru v mlze, kvůli které jezdila špatně i lanovka.

Médii proběhla zpráva, že pár bydlel v Praze-západ. Partner zmizení ohlásil na stanici v Libčicích nad Vltavou. Na svém facebookovém profilu ale uvádí, že pobývá v okrese Frýdek-Místek v Moravskoslezském kraji. Pokud by tomu tak bylo, cesta až do Pece pod Sněžkou trvá 4,5 hodiny jízdy autem. Z Prahy to může být kolem 2,5 hodiny.

Zvláštní je, že se žena rozhodla trávit vánoční svátky sama s dítětem uprostřed hor. Místo sváteční pohody doma u stromečku se vydali se synkem sáňkovat v nepříznivém počasí. Pro tříleté dítě je pohyb v horském terénu velmi namáhavý, obzvlášť když vezeme v potaz, že s nimi nebyla další dospělá osoba.

Na posledním kamerovém záznamu je vidět, že maminka má na zádech sedačku pro případ, že by musela nést dítě.

V době, kdy vyrazili do hor, byla hustá mlha a teploty kolem –4 °C. Navíc v té době nejezdila vrchní část lanovky nebo jen výjimečně. Je možné, že s dítětem musela ještě pořádný kus cesty šlapat.

„V mlze je člověk schopen bloudit na velmi malém placu, není schopen se zorientovat,“ řekl zkušený horolezec Radek Jaroš pro CNN Prima News.

„Je pravda, že vlhké počasí kolem nuly je jedno z nejhorších. Kolikrát je lepší suchý mráz než velmi vlhké počasí. Když člověk bude promočen, má mokré rukavice, oblečení, tělesné schránce se rychle odsává energie. Je to něco jiného, než když je suchý mráz a máte suché i oblečení. Když se brodíte sněhem, mokrem, je prochlazení mnohem intenzivnější a rychlejší. A to nepočítám vítr,“ uvedl Jaroš.

Mezi další podivné okolnosti spadá i to, že bylo pátrání po ženě vyhlášeno až po dvou dnech od doby, kdy na výlet do hor vyrazila.

Žena nemohla brát telefon, je tak s podivem, že o ni neměla rodina starost a nesnažila se kontaktovat penzion nebo za ženou dojet, tedy pokud blízcí věděli, kde se i s dítětem nachází...

Nevíme ovšem, jaké vztahy v rodině panovaly.

Pokud by jela až z Moravskoslezského kraje, jela by pořádně dlouho. Ani z Prahy to není do Pece pod Sněžkou krátká cesta...

Žena byla naposledy v penzionu U Sochorů spatřena 27. prosince ráno, to byl také poslední den, kdy měla mít aktivní telefon. Osmadvacátého ženu zachytila bezpečnostní kamera u lanovky na Růžové hoře. Spekuluje se o tom, že 29. prosince měl být ještě zachycen z jejího mobilního telefonu signál. Třicátého prosince se měla žena z penzionu odhlásit, neučinila tak. Ten den ohlásil její zmizení partner a ve stejný den večer i majitelka penzionu.

Svou roli mohly sehrát i sáňky, které hoch na fotce táhne za sebou.

„Na různých fotkách byly vidět sáňky, tak jestli náhodou nejeli nějakou zkratkou na sáňkách a nestalo se tam nějaké zranění, na které nemohli reagovat,“ dodal ještě pro CNN Prima News Radek Jaroš.

Nadále se má operovat i s variantou, že mohlo jít kromě nešťastné nehody o vraždu nebo sebevraždu. Výsledky přinese až soudní pitva.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:04 středa 3. května 2023. Anketa je uzavřena.

  • 299
  • 105
  • 83
  • 56
  • 21
  • 17