Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Pohřeb Karla Schwarzenberga: Památný obřad ve Sv. Vítu v Praze

    Karel Schwarzenberg byl korunován na krále pravdy a lásky. | foto: FB

    Česká republika se loučí s jedním ze svých význačných státníků, Karlem Schwarzenbergem. Pohřeb se státními poctami se uskuteční v sobotu 9. prosince 2023 v 12 hodin v Katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha v Praze na Hradčanech.

    Omezený vstup do katedrály

    Z kapacitních a bezpečnostních důvodů bude vstup do katedrály omezen pouze na pozvané hosty. Pro veřejnost bude přístupná část II. nádvoří, I. nádvoří a na Hradčanském náměstí bude možné celý obřad sledovat na velkoplošné obrazovce.

    Rakev s tělem Karla Schwarzenberga bude vystavena od dnešního dopoledne.

    Čestná stráž a tradiční slavnost

    Karel Schwarzenberg byl členem Řádu Maltézských rytířů, který tradičně spojoval Schwarzenbergy s touto institucí téměř 500 let. Během obřadu budou vojáci Hradní stráže a členové Skautského hnutí střežit uzavřenou rakev s urnou.

    Vztah ke katedrále sv. Víta

    Schwarzenbergové mají blízký vztah k této katedrále, a to díky soše pražského arcibiskupa Bedřicha Schwarzenberga, která se nachází uvnitř katedrály. Její stříbrná tumba s prosklenou rakví leží na pravé straně katedrály a představuje patrona rodu Schwarzenbergů, sv. Jana Nepomuckého.

    Symbolické zahalení a poslední přání

    Rakev Karla Schwarzenberga bude zahalena do schwarzenberské vlajky. Během obřadu budou vystaveny také řády Bílého lva a Zlatého rouna. Dle přání zesnulého zazní československá hymna.

    Mši bude sloužit pražský arcibiskup Jan Graubner, koncelebrovat budou další duchovní. Různé části obřadu přinesou dlouholetí spolupracovníci, příbuzní a přátelé Karla Schwarzenberga.

    Slavnostní řeč a účast významných osobností

    Smuteční řeč povede prezident Petr Pavel. Závěrem poděkuje syn Jan Schwarzenberg. Čtení přednese synovec Ferdinand, přímluvy přečtou Terezie Radoměřská a Miroslav Kalousek.

    Rozloučení se symboly a slavnostním průvodem

    Na cestě z katedrály bude průvod zastavit u Schwarzenberské kaple, kde zazní 34 úderů zvonu Zikmund jako připomínka 34 let svobodné republiky. Rakev bude následně převezena na Orlík, přičemž průvod projde kolem Schwarzenberského paláce a Černínského paláce.

    Oficiálním fotografem celého obřadu bude dlouholetý spolupracovník a přítel Karla Schwarzenberga, Tomki Němec. Škoda Auto se postará o transport pro blízkou rodinu.

    Památka na velikána

    Pohřeb Karla Schwarzenberga bude nejen slavnostním rozloučením, ale také připomínkou jeho význačného přínosu pro Českou republiku a jeho trvalého vztahu k jejím tradicím a kulturnímu dědictví.

    Na akci Karel žije dál, která 9. prosince doprovodí pohřeb Karla Schwarzenberga, v pražském Lucerna Music Baru zahrají Garage & Tony Ducháček nebo Už jsme doma. K uctění památky bývalého šéfa diplomacie, poslance či senátora Schwarzenberga dále vystoupí Eva Turnová a Lucia Piussi, Monika Načeva, Michal Koval, Horňácká muzika Petra Mičky, James Harries, Tornado Lue nebo Karpatské Chrbáty. S dalšími interprety produkce ještě jedná, informoval za organizátory akce Marek Pražák.

    Fotogalerie