Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Pohřeb Jany Novotné: České legendě tleskaly Kvitová i Suková. Její přítelkyně propukla v pláč

    Na konci bývá ticho, čas smutku. Ale tenhle pohřeb byl jiný. Plná obřadní síň brněnského krematoria se loučila se slavnou tenistkou, s Janou Novotnou, která zemřela 19. listopadu na rakovinu. Bylo jí jen čtyřicet devět let. Když se zavřely dveře, rakev zmizela, začala síň tleskat. Byl to poslední aplaus pro šampionku.

    Rozloučit se s ní přišli především rodiče, Libuše s Janem, také její přítelkyně, někdejší polská tenistka Iwona Kuczyňska. Vyprovodili ženu, která byla tak mladá, oblíbená. „Je to hrůza, těžko se k tomu něco říká. Myslím, že to ukazuje, kde všude na ni lidé vzpomínají,“ řekl Jan Kodeš, slavný tenista, stejně jako Jana Novotná vítěz Wimbledonu. 

    Mluvil po samotném pohřbu, na nějž dorazily do Brna mnohé tenisové osobnosti. Nechyběla Petra Kvitová, nástupkyně velké hráčky, Karel Nováček, Helena Suková, její bratr Cyril, kapitán fedcupového týmu Petr Pála, nejmocnější muž českého tenisu Miroslav Černošek či předseda svazu Ivo Kaderka.

    Vzácný host dorazil také z Londýna, což dokumentoval i plakát v obřadní síni. Na něm byla vyobrazena Jana Novotná s talířem pro vítěze Wimbledonu, kolem dojemné vzkazy z Velké Británie. 

    Cennost dovezl do Brna Philip Brook, předseda londýnského All England Clubu, který Wimbledon pořádá. „Nestává se často, aby v Česku byla taková osobnost. Z toho je vidět, jak váženým člověkem Jana byla,“ upozornil Kodeš. 

    Obřad trval necelou tři čtvrtě hodinu. Důležitým motivem byla píseň Celine Dion The Power of Dreams. Jak symbolické, vždyť Jana Novotná své sny splnila, vlastně spíše překonala. 

    „Jana byla hlavně realistkou, proto se nebála zklamání. Když byla malá, nechtěla být hned světová jednička, ale nejdřív nejlepší žákyně, pak nejlepší juniorka,“ vyznala se při smuteční řeči novinářka Věra Staňková, již o pár slov požádala maminka Jany Novotné Libuše. 

    „Byla lidská, skromná, přesto světová. Za svůj největší úspěch nepovažovala vítězství ve Wimbledonu, ale to, že zvládla přechod do normálního života. Snažím se být dobrým člověkem, říkala. A nikdy to nebrala jako frázi,“ pokračovala.

    „Jana byla vždycky úžasná a usměvavá. To si budu pamatovat. Její bojovnost byla neuvěřitelná. Blahopřála mi u obou wimbledonských vítězství, u prvního dokonce brečela. Byla mým vzorem,“ pronesla Petra Kvitová.

    Petra Kvitová na pohřbu Jany Novotné.

    Na spoluhráčku ze čtyřhry, s níž získala dvě olympijská stříbra, vzpomínala také Helena Suková: „Netroufnu si říct, jaká Jana doopravdy byla. Každý si chrání soukromí, stejně jsme na tom byly i my dvě. Dařilo se nám na všem domluvit, toho si moc cením.“ Novotná zemřela na rakovinu ženského orgánu. „Ještě v srpnu věřila, že to zvládne,“ prozradila kamarádka a novinářka Staňková.

    Přišla i Helena Suková, bývalá tenisová parťačka Jany Novotné.

    V polovině listopadu však přišla z Brna černá zvěst. „Věděli jsme, že je nemocná, ale ne, že je to tak vážné,“ řekla Suková. Bohužel, bylo, proto se tenisový svět rozloučil s jednou z nejlepších hráček historie.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 15:15 úterý 27. března 2018. Anketa je uzavřena.

    • Super
      13
    • Tvl
      6
    • Cože
      5
    • Haha
      4
    • Trapas
      4
    • Sladký
      4