Vyslanci pekla, ale také roztomilí popletové. Kterého pohádkového čerta máte nejraději?

Co by to bylo za vánoční pohádku, kdyby se v ní neobjevil čert. Toho přitom čeští tvůrci umějí ztvárnit na desítky různých způsobů, a tak není nouze o čerty poplety, stejně jako o jejich elegantní a mocné kolegy. Kterého rohatého jste si nejvíce oblíbili? V našem výběru nemůžou chybět takové osobnosti jako třeba Karel Gott, Karel Heřmánek či Yvetta Blanarovičová s Ondřejem Vetchým.

1. Král tmy Lucifer a hloupý Janek

Bez pohádky S čerty nejsou žerty si většina domácností ani neumí představit Vánoce. Svou zásluhu na tom mají právě vyslanci pekla, kteří umějí vystrašit, ale především je s nimi skutečně pekelná zábava.

Karel Heřmánek dostal roli Lucifera XIV. a bylo vidět, že si svou úlohu krále tmy skutečně užil. Ačkoliv byl obklopen většinou samými poplety, on sám působil skutečně důstojně. Na rozdíl od Ondřeje Vetchého, který se čertovskému řemeslu teprve učil.

Pokud byste však z nějakého důvodu nefandili vyslancům pekla, můžete si v pohádce užít výkony stále komandujícího kaprála Petra Nárožného, mladého a chytrého Vladimíra Dlouhého, ale i postavu Václava Vydry, jehož hláška „tatínek vám vyhlásí válku“ zlidověla jako desítky jiných z této české klasiky.

Karel Heřmánek si svou roli Lucifera užíval.

Pohádková komedie od režiséra Hynka Bočana byla natočena v roce 1984 a vycházela z knihy Boženy Němcové Čertův švagr.

2. Uriáš proti Petronelovi

Režisér Jiří Strach vytvořil v roce 2005 populární pohádku Anděl Páně, které před třemi lety přibylo ještě pokračování. Vedle anděla Petronela, který má práci u nebeské brány, si diváci oblíbili také postavu čerta Uriáše, kterou dostal na starost Jiří Dvořák.

Rohatý v pohádce skvěle plní své poslání a neustále svého okřídleného „parťáka“ ponouká k tomu, aby se vzepřel svým zásadám a příkazům. 

Jako každá pohádka má i tato svůj dobrý konec, i když diváci stále prosí režiséra Jiřího Stracha, aby potýkání se Petronela s Uriášem ještě neskončilo a oni se tak mohli těšit na třetí díl. Oficiálně to tvůrci zatím neslíbili, ale samotný režisér se již nechal slyšet, že pokračování v hlavě má a dávalo by smysl.

Jiřího Dvořáka si diváci oblíbili jako čerta Uriáše.

Takže uvidíme, zda Jiří Dvořák ve své roli čerta dostane i potřetí šanci provokovat Ivana Trojana k nekalostem. 

V roce 2017 pohádku sledovalo přes tři miliony diváků a ona se tak stala nejsledovanějším pořadem celého roku a zároveň se stala nejsledovanější pohádkou za posledních patnáct let.

3. Zlatý slavík se změnil v Lucifera

Když v roce 1999 Zdeněk Troška natočil první díl pohádky Z pekla štěstí, prohlásil Karel Gott, že by si jednou rád zahrál v takové pohádce.

Příležitost dostal už o dva roky později, když mu tvůrci nabídli roli Lucifera. Samotné natáčení pak byl zážitek nejen pro Mistra, ale také pro stovky jeho německých obdivovatelů, kteří se na natáčení jezdili dívat ve speciálně vypravených autobusech.

Karel Gott v roli Lucifera v pohádce Z pekla štěstí 2.

Pohádka sice u kritiků příliš nezabodovala, ale Karlu Gottovi přinesla jedinečnou příležitost. Zahrál si totiž nejen Lucifera, ale také Pánaboha, takže zůstala reputace zlatého slavíka v dokonalé rovnováze.

4. Uhrančivý ďábel Solfernus

Pohádka Hrátky s čertem byla natočena už v roce 1956, a přesto zůstává dodnes vánoční klasikou. 

Ztvárněn je příběh vysloužilého vojáka Martina Kabáta, který se musí potýkat s loupežníkem Sarkou Farkou i s hromadou rohatých.

Jedním z nich je také ďábel Solfernus, jehož hrál Vladimír Ráž. V celé pohádce plní čerti jednu ze svých klasických úloh v pohádkách, tedy roli temných našeptávačů. V pohádce si roli takových našeptávačů vyzkoušel i Josef Vinklář nebo legendární František Filipovský. Na ČSFD.cz se diváci mohou dozvědět, že jména čertů si autoři vypůjčili z latiny a hebrejštiny.

Hrátky s čertem jsou plné charismatických postav ďáblů.

Lucius (Josef Vinklář) je z latinského „lux“, tedy „záře“, Solfernus (Vladimír Ráž) je složeninou „sol“ („slunce“) a „inferno“ („peklo“). Karborund (František Filipovský) může souviset s uhlím. Omnimor (Stanislav Neumann) je složeninou „omni“ a „mor“, tedy „všichni mrtví“.

Belial (Rudolf Deyl) je jedno z tradičních hebrejských jmen pro ďábla a znamená „bezcenný“. Belzebub (Ladislav Pešek), v hebrejštině Ba’al Zevuv, je rovněž jménem ďábla a překládá se i jako „Pán much“.

5. Malej, ale šikovnej

Jen těžko může ve výčtu zajímavých čertů z českých pohádek chybět ten, jehož ztvárnila Yvetta Blanarovičová. Ne každý přitom ví, že tím vyslancem pekla, který se ucházel o ruku Elišky v pohádce Princezna ze mlejna, byla právě česká herečka a zpěvačka.

I za touto pohádkou z našeho seznamu stojí režisér Zdeněk Troška. V roce 1994 jej napadlo obsadit do role malého a zamilovaného čerta ženu. Blanarovičová musela kvůli roli dokonce šest kilo zhubnout, aby působil čert dostatečně drobně a roztomile.

Yvetta Blanarovičová se v pohádce Princezna ze mlejna proslavila hláškou „jsem...

Postavu čarodějnice si tehdy zahrála i Lucie Bílá, další český slavík z našeho seznamu. O šest let později vzniklo pokračování pohádky a roli po Lucii Bílé převzala Monika Absolonová.

Dodnes diváci hledají mlýn z prvního dílu, kde se měl čert zamilovat do Elišky, ale mají smůlu. Jednalo se pouze o maketu, kterou zruční tvůrci vytvořili jen za pomoci kartonu a polystyrenu. V roce 2000 dostalo pokračování Princezna ze mlejna 2 dokonce Českého lva za divácky nejúspěšnější film.

6. Ze snowboarďáka se stal čert

Jiří Mádl už si vyzkoušel různé role a v roce 2009 si vyzkoušel také čerta. V pohádce Láska rohatá je však za hodného čerta, který si svou nešikovností možná nezadá ani se starším výkonem Ondřeje Vetchého.

Neschopný čert Záprtek má tu smůlu, že neovládá pekelné dovednosti svých zkušenějších kolegů. Nemusí však dlouho litovat, protože nakonec získá srdce krásné Aničky, která se do něj zamiluje.  Aničku si zahrála Táňa Pauhofová a role čertí babičky se zhostila Jiřina Bohdalová. Pro Jiřího Mádla to však v roce 2009 nebyla jediná pohádka, kde si střihl hlavní roli.

Jiřího Mádla mohli diváci vidět hned ve dvou nových pohádkách v roce 2009.

Diváci ho totiž mohli vidět i v Pekle s princeznou, kde do role čerta obsadili autoři jednoho z nejlepších českých režisérů všech dob Miloše Formana. Peklo tvůrci filmu vyzdobili obrazy, kde pozorný divák mohl vidět slavné české čerty. Vedle Lucifera v podání Karla Heřmánka je vidět také Stanislav Neumann z filmu Hrátky s čertem. Všimli jste si těchto obrazů také?


Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:29 neděle 25. dubna 2021. Anketa je uzavřena.

  • 73
  • 45
  • 41
  • 38
  • 31
  • 30