Čína jako země budoucnosti? Soud kvůli počítačové postavě a bodové hodnocení občanů

O tom, jak moc drahé může být hraní počítačových her, se v Číně přesvědčil jistý muž, který do své herní postavy investoval 32 milionů korun a vinou svého kamaráda o ni přišel. Bizarní příběh však měl soudní dohru a znovu světu připomněl, že Čína je v mnoha ohledech zemí budoucnosti. Vize „Velkého bratra“ se v této zemi zhmotňují právě především využíváním moderních technologií.

Mladý muž z Číny půjčil svému kamarádovi herní charakter ze hry Justice Online. Postava měla hodnotu těžko uvěřitelných 32 milionů korun. Když si ji pak měla dvojice pomocí herního obchodu zase vyměnit, nastavil jeden z mladíků špatnou cenu a nabídl tak postavu k velmi výhodné koupi.

Podle deníku The South China Morning Post toho využil jiný kupující a za necelých 13 tisíc korun udělal nákup svého života.

Radost však novému majiteli zkazil čínský online soud, který ve věci zasedl a rozhodl o tom, že musí být postava vrácena původnímu majiteli. Dočasný majitel herního charakteru však nezůstal škodný a obdržel od nepozorného mladíka jako odškodné 300 tisíc korun.

Soud podle vlastního vyjádření přihlédl ke skutečnosti, že „prodávající byl po celodenním hraní hry tak unaven, že se překlikl“.

Online soud přitom v Číně není ničím neobvyklým a zapojování moderních technologií do fungování státu je čím dál častější.

Číňan dal za svou postavu 32 milionů korun.

Jak se vize o celospolečenské kontrole začínají naplňovat, popisoval také novinář James O’Malley, jehož v čínském vlaku překvapilo hlášení, které vyzývalo k dodržování pravidel přepravy, jinak hrozí cestujícím snížení jejich sociálního kreditu.

Velmi to připomíná scénu ze seriálu Black Mirror, kde je nastíněna taková budoucnost, že lidé se špatným hodnocením na sociálních sítích budou mít problém koupit si například letenku nebo zaplatit taxi.

Zasedání čínského online soudu

V Číně se však nebavíme o teoriích scenáristů, ale o praxi, která má ještě zesílit od příštího roku. Lidé budou hodnoceni za své skutky buďto plusovými, nebo minusovými body.

Negativní hodnocení přitom bude možné získat například tím, že budete hrát počítačové hry příliš dlouho, nebo nákupem alkoholu.

Tresty však mohou být různé. Od bizarních, kdy budete muset cestovat pomalejší linkou veřejné dopravy, nebo zásadní, kdy lidem se špatným hodnocením hrozí stopka v práci, či při přijímání na prestižní školu.

Kamerový systém v Číně se má rozrůst až na půl miliardy kusů.

Zároveň do celého systému hodnocení občanů bude zapojen kamerový systém. Neoficiální údaje uvádějí, že v Číně je nyní kolem 175 milionů kamer a vláda si za svůj cíl určila půl miliardu těchto zařízení.

Kamery už by pak měly podle databáze rozpoznat, který z občanů by mohl být podezřelý, a zaměří na něj svou pozornost ještě předtím, než se skutečně něco stane.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:30 pátek 27. března 2020. Anketa je uzavřena.

  • 56
  • 52
  • 40
  • 39
  • 37
  • 37