Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Před týdnem rekordní oteplení, dnes padá sníh. Co se to s počasím děje a proč?

    • Teploty za poslední rok prolomily všechny rekordy
    • Klimatologové kvůli tomu bijí na poplach
    • Lidé se ale především bojí, že se bude opakovat loňské léto
    • Máme se zase připravit na infarktové vedro, které bude pálit úrodu?
    • A proč zas padá sníh, když jsme ještě před pár dny chodili pomalu v tričkách?

    Sucho, tání ledovců, extrémní teploty...Země se podle klimatologů otepluje. | foto: Profimedia.cz

    Březen byl už jedenáctým měsícem v řadě, kdy meteorologové naměřili rekordní teploty. Podle zprávy Národního úřadu pro ovzduší a oceány (NOAA) světové teploty byly ve třetím měsíci roku vůbec nejvyšší, jaké registrovali meteorologové v březnu od začátku měření v roce 1880. Co se s planetou děje a proč je počasí zase jak na houpačce?

    Do Česka sice o víkendu znovu vtrhl sníh, což není v dubnu nic neobvyklého, ale i tak je tepleji, než bylo loni, vyplývá to ze zprávy NOAA, podle níž průměrná teplota na Zemi dosáhla například v březnu rekordních 12,7 stupně Celsia.

    Rekordních proto, že je to o 0,32 stupně více, než bylo naměřeno v dosud nejteplejším loňském březnu. Jenže průměrné březnové teploty za celé 20. století tato hodnota překonává dokonce o 1,22 stupně.

    Pocitově je tento nárůst téměř nezaznamenatelný, obzvlášť když nám v Česku poslední dva dny místy chumelí, ale klimatologové bijí na poplach a oteplování připisují připisují skleníkovým plynům produkovaným člověkem.

    „Tato data jsou připomínkou toho, jak nebezpečně blízko jsme nyní k trvalému přechodu na nebezpečné území. Podtrhuje to naléhavost celosvětového snížení emisí uhlíku,“ uvedl pro The Guardian americký klimatolog Michael Mann.

    Kdy už rekordy skončí?

    Podle odborníků část oteplování připadá na vrub i jevu El Niňo.

    „Vliv jevu El Niňo je v současnosti dominantní. Druhou příčinou je je celkové oteplování klimatu Země, které ale probíhá relativně pomalu a kontinuálně, zatímco El Niňo se projevuje cyklicky,“ uvedl pro Expres.cz meteorolog Martin Štros.

    Až El Niňo skončí, teplota zase mírně klesne a rekordy lámat nebude. ale i tak bude vyšší, než třeba před dvaceti lety. V budoucnu, až přijde další El Niňo, tak zřejmě opět přinese překonání rekordů, tedy bude ještě tepleji, než při jeho současné epizodě,“ vysvětluje Štros.

    Vrchol jevu El Niňo máme podle odborníka z Meteocentra už za sebou, odehrál se někdy v prosinci až lednu. Teplota ale zůstává vysoká v důsledku určité setrvačnosti atmosféry.

    Klesat přitom teploty mají až v příštích měsících.

    Infarktové léto už nebude

    Vzhledem k tomu, že posledních jedenáct měsíců bylo, co se teplot týče, rekordních a pomalu se přibližují letní měsíce, nabízí se otázka, zda i letos máme očekávat extrémní horka, která loni s následky drastického sucha sužovala nejen Česko, ale prakticky celou Evropu.

    Jestli nás opět čeká vlna veder, se ale podle meteorologa seriózně odhadnout nedá. „I když by se globální teplota pohybovala vysoko nad průměrem, v určitých regionech může (a určitě i bude) panovat teplotně podprůměrné počasí. A které regiony to budou, to předem nevíme,“ uvádí Štros.

    Přeci jen ale by se podle odborníka dalo očekávat, že nadcházející léto nebude tak teplé, jako to loňské. „To bylo totiž skutečně výjimečné a jen stěží se bude opakovat,“ dodal Štros.

    Konec dubna a zase sníh?

    Jestli se při pohledu ven ptáte, jestli náhodou nemáte přezout pneumatiky zpět na zimní, tak pro vás dobrou zprávu nemáme. Meteorologové z ČHMÚ totiž vydali výstrahu, která platí pro Královéhradecký, Pardubický, Jihočeský a Plzeňský kraj.

    Tady by totiž mohlo do pátku napadnout až deset centimetrů sněhu. Na Šumavě dokonce 20 centimetrů. Takže jezděte s nejvyšší opatrností!

    Sněžit by mohlo v nižších polohách ještě do středy, ale žádné drama nás nečeká, i když bude kosa a na oteplení si budeme muset počkat ještě zhruba tři týdny.

    Podle meteorologů ale nejde o žádný mimořádný výkyv, ale o pro duben běžné teploty, však se také říká „aprílové počasí“. V pondělí bylo třeba v Praze kolem 9 stupňů, meteorologové ale z historie znají i jeden stupeň nad nulou (v roce 1787), ale i maximum, které bylo naměřené v roce 1811, a to neuvěřitelných 29,3 stupně.

    „Typickým znakem aprílového počasí je i to, že zatímco při slunečních paprscích bylo pocitově relativně příjemně teplo, jakmile se zatáhlo a přišla přeháňka, byl cítit zimní ráz počasí. Nikdy jindy v roce toto nemůže nastat. Pro duben je to relativně typické počasí,“ uvádí meteorologové z Meteocentra.

    Takže nezbývá než čekat, až nás jaro zase svlékne ze zimních kabátů.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:44 středa 24. srpna 2016. Anketa je uzavřena.

    • Super
      13
    • Trapas
      6
    • Haha
      5
    • Cože
      5
    • Sladký
      4
    • Tvl
      4