Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Jak si dát pivo bez testu? Než se k němu dostanete, musíte překonat pár překážek

    Mnozí restauratéři se shodují na tom, že nově nastavená pravidla by pro ně byla likvidační, a tak raději zahrádky letos vůbec neotevřou. | foto: reprofoto denik.cz

    Je to až neuvěřitelné, ale po několika měsících tvrdých restrikcí kvůli pandemii koronaviru se Češi dočkají otevření zahrádek u restaurací. Co vypadalo v nedohlednu a stále v daleké budoucnosti, se teď stává skutečností a všichni jásají, že si konečně budou moci dát pivo ve skle a pořádnou večeři už od příštího pondělí 17. května. Co ale všechno musíte podstoupit, aby vás vůbec restauratéři na zahrádku pustili?

    Vláda rozhodla, že konečně povolí majitelům restaurací otevřít alespoň venkovní zahrádky, aby si lidé mohli po dlouhých měsících dát v klidu jídlo a něco dobrého k pití, aniž by si to museli nést domů. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) tak vlastně podlehl tlaku restauratérů, kteří už někde otevřeli sami, aniž by čekali na souhlas vlády.

    Nebude to ale tak jednoduché si zajít na jedno točené. Musíte splnit řadu opatření, abyste byli vpuštěni dovnitř.

    1,5 metru mezi stoly

    „Čtyři hosté u jednoho stolu, pokud se nejedná o příslušníky jedné domácnosti. Současně vzdálenost mezi jednotlivými stoly je alespoň jeden a půl metru a stejně tak by měla být vzdálenost alespoň jeden a půl metru od kolemjdoucích osob, tedy od kolemjdoucích osob, jinými slovy ulice, od chodníku nebo od silnice, pokud tam není nějaká jiná bariéra,“ vyjmenovával Havlíček.

    Testy nesmí být starší 3 dnů

    „Ještě je důležité říct, že bude možné být hostem za předpokladu, že se prokážu buď tím, že jsem byl očkován, nebo že jsem byl testován všemi možnými druhy testu: PCR testy, antigenními testy z testovacích center nebo pracoviště, samotesty, případně si mohu přinést svůj vlastní samotest a na místě se otestovat. Současně to platí pro všechny, kteří prodělali covid-19 a nebylo to déle než 90 dnů,“ říkal další povinnosti při návštěvě zahrádky Havlíček.

    Samotesty nesmí být starší více než tři dny. 

    Rozestupy mezi hosty 1,5 metru možná půjde dodržet uvnitř restaurace? Otázkou...

    „Pokud se jedná o tzv. antigenní test nebo samotest, nesmí být starší 72 hodin. Pokud se jedná o PCR test, jde o týden,“ vysvětil Havlíček pro Český rozhlas.

    Nejvyšší počet 4 lidi u stolu

    Nečekejte, že si zajdete s partou lidí na drink a jídlo. Velké davy rozhodně nejsou vítány a u stolu můžete sedět nanejvýš čtyři, s výjimkou členů jedné domácnosti. Na zahrádkách budou smět u stolu podle rozhodnutí vlády sedět nejvýše čtyři lidé, pokud to nebudou členové jedné domácnosti. 

    Zahrádky se konečně otevřou.

    I přes tyto překážky se už lidé nemohou dočkat, až si zase aspoň trochu přijdou jako za starých časů, kdy jim nikdo nezakazoval chodit do restaurace. Už teď je jasné, že zahrádky budou natřískané k prasknutí.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 10:19 středa 8. září 2021. Anketa je uzavřena.

    • Super
      29
    • Trapas
      21
    • Sladký
      15
    • Haha
      10
    • Tvl
      9
    • Cože
      6
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...