Mladí piráti mění název na Pirátstvo, chtějí být genderově neutrální. Zapojil se i poslanec

Mládežnická organizace Pirátské strany mění název, namísto Mladých pirátů z nich bude Mladé pirátstvo. „Šlo nám hlavně o to, abychom dali všem najevo, že nejsme organizace pouze pro kluky a muže,“ vysvětlil místopředseda Radek Holodňák, absolvent humanitních studií na Karlově univerzitě. Na stranickém fóru ale volil o něco radikálnější tón. „Čím dříve uděláme takovéhle změny, tím lépe, protože až se v budoucnu staneme slavnou masovou organizací s desetitisíci členy a členkami, pak by se to už měnilo hůř. Dáme jasně najevo, že jsou u nás vítány i ženy a nebinární osoby,“ napsal.

Změnu názvu oznámilo Mladé pirátstvo na Facebooku s tím, že ji odhlasovalo osmdesát procent členů.

„Šlo nám hlavně o to, abychom dali všem najevo, že nejsme organizace pouze pro kluky a muže. Domníváme se, že je vhodné jít vstříc současným inkluzivním standardům. Samotný název samozřejmě neřeší problém nerovnoměrného zastoupení žen u Pirátů i v politice obecně, jazyk – tedy to, jak mluvíme – je však s trochou nadsázky orgánem první diskriminace,“ prohlásil Holodňák, mimo jiné krajský asistent poslance Františka Navrkala.

„Je čas, abychom přestali dívky a ženy nutit schovávat se pod generická maskulina. Chceme tím dát najevo, že u nás jsou vítáni všichni. Muži, ženy a samozřejmě také nebinární osoby,“ dodal.

O změně názvu Mladí piráti diskutovali na vnitrostranickém fóru. Tam se Holodňák pořádně rozvášnil a mluvil o potřebě rychle změny, dokud je čas a dokud se mládežnická organizace Pirátů nestane slavnou a masovou organizací.

„Čím dříve uděláme takovéhle změny, tím lépe, protože až se v budoucnu staneme slavnou masovou organizací s desetitisíci členy a členkami, pak by se to už měnilo hůř. Tudíž za mě v tomto ohledu: já bych byl pro udělat změnu názvu co nejdříve tak, aby odpovídal současným inkluzivním a genderovým standardům. Myslím, že pirátky a nebinární členové/členky strany si zaslouží víc. Navíc tím získáme další výhodu další profilace proti ostatním stranám: dáme jasně najevo, že jsou u nás vítány i ženy a nebinární osoby,“ píše místopředseda Holodňák.

„Jako mladí piráti a pirátky bychom měli jít vstříc době, v níž ženy a další osoby diskriminovány, ani na úrovni jazyka, nejsou. V tomhle bychom měli jít napřed, v první řadě pokroku směrem k co nejvyšší inkluzivitě nejen strany, ale společnosti vůbec. Každým takovýmto krokem přispíváme do normalizace společenské diskuze o inkluzi žen a nebinárních lidí a tím k rovnější, spravedlivější a různorodější společnosti,“ dodal.

Diskutoval i poslanec Pikal

Do diskuze Mladého pirátstva se dokonce zapojil i Vojtěch Pikal, který Piráty reprezentuje v Poslanecké sněmovně.

„Přemýšlím nad něčím celkově neutrálním a napadlo mě Mladá piráta, ale asi tu nechceme konstruovat jazyk,“ napsal Pikal v diskuzi, ale jeho návrh se nesetkal nejen s přízní, ale ani s pochopením.

Ivan Bartoš, Jakub Michálek, Mikuláš Ferjenčík a Vojtěch Pikal jsou nejvýraznějšími tvářemi Pirátů.

„Nemyslel jsi Mladá piráťata? Mladá piráta mi moc česky nezní,“ napsal mu Lukáš Doležal, člen zahraničního odboru a student evropských studií.

Do diskuze se zapojil i Vojtěch Pikal.

„Piráťata je na mě moc podle vzoru mláďata, přece jen,“ ujasnil Pikal, že svůj návrh myslel vážně.

Na facebookovém profilu Pirátů se rázem strhla vášnivá diskuze, podle mnohých má být změna názvu jasným důkazem, že řada členů strany tíhne ke krajně levicovým ideálům. 

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 20:20 středa 14. července 2021. Anketa je uzavřena.

  • 221
  • 21
  • 18
  • 5
  • 5
  • 2