Šňupu komunismus! Pirát, který vymyslel genderově neutrální název, je nadšený marxista

Mládežnická organizace Pirátské strany změnila název, nově z ní je Mladé pirátstvo. Chce být genderově neutrální a otevřená třeba i nebinárním osobám. Změnu inicioval místopředseda organizace Radek Holodňák, jehož rétorika na pirátském fóru leckomu možná dala vzpomenout na časy minulého režimu. Není to daleko od pravdy, Holodňák na svém Facebooku pořádá čtení z knihy Karla Marxe, jejíž nové vydání zařizoval, hlásí se k socialismu a mluví o víře ve vítězství pracujícího lidu. Absolvent a teď učitel na fakultě humanitních studií dělá krajského asistenta pirátskému poslanci Františku Navrkalovi.

„Mladí Piráti je název značně neinkluzivní. V souladu s emancipačními a demokratizujícími trendy bychom měli usilovat o genderově neutrální název, který nebude působit tak, jako že jde jen o mužský spolek,“ psal Holodňák na pirátském fóru. 

„Čím dříve uděláme takovéhle změny, tím lépe, protože až se v budoucnu staneme slavnou masovou organizací s desetitisíci členy a členkami, pak by se to už měnilo hůř. (...) Myslím, že pirátky a nebinární členové/členky strany si zaslouží víc. Navíc tím získáme další výhodu další profilace proti ostatním stranám. Dáme jasně najevo, že jsou u nás vítány i ženy a nebinární osoby,“ nechal se také slyšet.

Místopředseda mládežnické organizace také burcoval, aby teď již Mladé pirátstvo změnou názvu „přispělo do normalizace společenské diskuze o inkluzi žen a nebinárních lidí a tím k rovnější, spravedlivější a různorodější společnosti“.

Silně levicová rétorika u sedmadvacetiletého piráta není překvapením. Na jeho sociálních sítích se to hemží podobiznami Karla Marxe, který je očividně Holodňákovým vzorem. 

Radek Holodňák nabízí lidem své vydání Karla Marxe.

Loni dokonce nejednou skrze Facebook pořádal veřejné čtení z Marxovy knihy „Hledání ztraceného smyslu práce“, jejíž nové české vydání zařizoval.

V diskuzích pod fotkami srpů a nejrůznějších komunistických ideologů o sobě píše jako o člověku, který „šňupe komunismus“ a věří „v nevyhnutelné vítězství pracujícího lidu“.

Radek Holodňák věří ve vítězství pracujícího lidu.

O jeho náklonnosti ke krajní levici svědčí triko s logem organizace Antifa a jménem Michaila Bakunina, ruského revolucionáře a ideologa anarchismu.

Radek Holodňák v tričku odkazujícím na guru všech anarchistů Michaila Bakunina

Že jde zřejmě o nadšence, se kterým toho Pirátská strana nemá mnoho společného? Nenechte se zmýlit! Radek Holodňák je jejím členem už od roku 2012.

„Je zakládajícím členem místního sdružení Pirátů v Žatci, v němž působil jako předseda a místopředseda. Od března 2013 působil v mediálním odboru strany. V průběhu roku 2014 zastupoval vedoucího mediálního odboru. V průběhu let 2015−2016 byl členem předsednictva krajského sdružení Ústeckého kraje,“ píše se o něm na pirátských webových stránkách.

Podle nich se považuje za „pravicového liberála“, stopy po čemkoliv pravicovém jsme ovšem hledali marně.

Radek Holodňák

Holodňákovu stopu navíc najdeme i v Poslanecké sněmovně, od října 2020 je krajským asistentem pirátského poslance Františka Navrkala.

Blízko má zřejmě i k poslanci Vojtěchu Pikalovi. Ten se účastnil diskuze o změně názvu mládežnické organizace Pirátů a Radek Holodňák o něm na Instagramu píše jako o „Vojtovi“.

Komunismus, socialismus, propaganda!

Sám Holodňák se na kandidátní listině Pirátů také objevil, loni to zkoušel v krajských volbách, ale neuspěl. 

„Hlas pro Holodňáka dnes je hlasem pro socialismus zítra,“ psal tehdy na Facebooku.

Trochu děsivou skutečností je, že člověk hlásící se ke komunismu a obdivovatel Karla Marxe vyučuje na Karlově univerzitě. 

„Vystudoval bakalářský obor Studium humanitní vzdělanosti a magisterský obor Obecná antropologie – Integrální studium člověka na Fakultě humanitních studií Univerzity Karlovy. Na téže fakultě od října 2019 působí jako doktorand a učitel. Jeho specializací je antropologie práce,“ píše se o Holodňákovi na pirátském webu.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:05 čtvrtek 15. července 2021. Anketa je uzavřena.

  • 177
  • 60
  • 41
  • 30
  • 9
  • 6