Zatočí Piráti sami se sebou? Bartoš svlékl sako béčkového Babiše. Ale bude to do voleb stačit?

Netrvalo to tedy dvakrát dlouho, jen co nám Slováci zabetonovali hraniční přejezd, protože mají paniku z toho, že když je jich u nás tolik, mohli bychom zase na oplátku my jet k nim, Bartoš si oblékl sako a kravatu a napsal si (spíše jeho PR pracovníci) na Facebook apelující status, který by si nezadal s diplomatickou nótou. Mimo tohoto je ale znát, že jeho poslední dny se konečně nesly v uvolněném duchu mladého politika, nikoliv v obleku sešněrovaného dinosaura.

Poslední dobou se předvolební kampaň Pirátů, kteří si věří na to, že na podzim ovládnou volby a Ivan Bartoš se stane premiérem, nese v takovém duchu, v němž není poznat, kdo je mladá proevropská strana plná ideálů a kdo jsou padesátiletí taťkové se zaslouženým byznysem, kteří chtějí oslovovat voliče prázdnými frázemi, jichž tu máme každé období jako hub po dešti.

Předseda strany, i když je mu teprve čtyřicet let, se stylizoval do podoby uvědomělého úředníka, který zastupuje Českou republiku na diplomatických úrovních, tuhle zaskakoval za ministra zahraničí, když se potkal s místopředsedkyní belgické vlády, tuhle zase za ministra obrany, když byl v centrále NATO v Bruselu, jeho Facebook byl plný fotek, jak v modrém obleku rokuje s mnoha lidmi a chová se velmi státnicky a formálně.

Se slovenským ministrem zahraničí Ivanem Korčokem

Bylo těžko v něm poznat teprve mladého kluka s mladou rodinou, který má zájem oslovit právě mladé voliče, protože ti povětšinou lidem, jako je Fiala, Babiš či VK ml., těžko rozumějí, a jako každý volič i ten mladý se potřebuje s někým ztotožnit, aby mu pak dal svůj hlas. A jak by to měli udělat s Ivanem Bartošem, když jim předvádí stejnou image a stejnou rétoriku a tím nenabízí žádnou alternativu vládnoucím stranám a hlavně nenabízí ten pocit, že je natolik jiný, že něco změní?

Lidé z volebního týmu konečně došli, aspoň tedy na chvíli, stejného pocitu a Ivana Bartoše v poslední době představili tak, jak by měl vypadat po celou dobu. Je pochopitelné, že do Bruselu nemůže jet v riflích a v mikině, ale on tam taky hlavně nemusí jezdit vůbec, teď je jeho priorita český volič na mimopražské ulici, ne přeoperovaná paní z belgické vlády, ta mu k hlasům opravdu nedopomůže.

Do českých regionů se Bartoš po svých úřednických návštěvách tedy vypravil tak, jak oslovoval voliče předtím, ve streetovém oblečení, přidal si k tomu navíc děti a manželku, protože kdo jednou chce do vrcholné politiky a má rodinu, od partnera, ať už je to muž, nebo žena, se očekává, že se jednoduše zapojí, a jemu trvalo docela dlouho, než se „kněžka chaosu“ připojila po jeho boku.

Aspoň lépe později nežli nikdy.

Ivan Bartoš
Ivan Bartoš

Spolu s tím, jak Ivan Bartoš poslední dobou vystupuje v odcizené roli, se taky snesla kritika na předvolební plakát, kde hlavní roli hrál Jakub Michálek, a tato retardace se tady objevila naposledy někdy v 90. letech. Budoucí „chci být ministr spravedlnosti“ tam do lasa chytá korupčníka, z jehož kufru padají peníze.

Jakub Michálek v jednom z nejhloupějších předvolebních plakátů.

„Grafika byla stažena, neboť byla shledána zavádějící. V prezentaci našeho protikorupčního programu, který má za cíl chránit peníze našich občanů, budeme pokračovat v následujících dnech a týdnech,“ sdělila deníku Echo24 pirátská mluvčí Karolína Sadílková, a je to tak, že grafika nebyla zavádějící, byla prostě jen blbá.

Budiž, to se stane každé straně, nejsou první a poslední, kdo mají příšerné předvolební heslo a hloupý nápad, ale zrovna od Pirátů by jeden čekal, že řeknou: „Máte pravdu, moc se nám to nepovedlo, ještě jednou jsme si nad to sedli a tady máte náhradu.“

Tou náhradou je o nic nevalnější a hlavně nicneříkající Michálkova fotka z nějaké tiskové konference, takže tady se šilo extrémně horkou jehlou, protože aby někdo stál u mikrofonu a k tomu byl vágní nápis, to přísluší jen nějakým lokálním volbám starostů na malých vesnicích.

Nová náhrada za plakát s lasem.

Vypadá to, jako kdyby strana, která se spoléhá na předvolební čísla, přišla najednou o všechny svoje ideály. Kdyby si Michálek stál za svou fotku s lasem, jíž se všichni smáli, bylo by to rozhodně mužnější než jeho festival nudnosti u mikrofonu. Tvrdohlavost je jedna z věcí, která je v politice potřeba, a i hloupé akce vyvolávají pozornost, podstatné ale je, aby odrážely osobitost politika nebo strany. Smát jsme se jeho předvolebnímu plakátu s lasem mohli, ovšem nebylo by na druhou stranu lepší, kdyby si ho obhájil a stál za ním, protože právě toto ztělesňuje jejich vlastní styl?

Ten zcela vymizel i v případě Ivana Bartoše, kdykoliv vydá svoje oblekové prohlášení, vypadá, jako by byl ve vleku STAN, s nimiž chce jít v koalici do voleb. Ideály a osobnost jsou důvod, proč se lidé ve volbách rozhodují, a nejtěžší je pak to skloubit s praktickou politikou, kdy už jde o čísla, natož pak čelit pocitu, že veřejnost vyčítá to i ono, a dostaví se pocit, že všechno, co se udělá, je špatně.

Ale tak to v politice chodí, dobrý den, a zná to každý předseda vlády. Rada nad zlato není, snad jen ta, že každý by si měl najít svou politickou polohu a v ní zůstat, jinak nebude z čeho vybírat. Moderní a trochu ulítlí Piráti oslovili už jednou, proč se to napodruhé snaží tolik kazit a zcela předělávat?

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:31 čtvrtek 4. listopadu 2021. Anketa je uzavřena.

  • 218
  • 48
  • 28
  • 10
  • 9
  • 8