Pravá tvář Pirátů? Do Senátu posílají muže, který oslavuje rok 1968 a brání stalinismus

Přestože se Piráti rádi chlubí tím, že jsou liberální stranou, která oslovuje voliče jak levicové, tak pravicové, stále častěji čelí kritice, že jdou svými názory stále více „směrem doleva“. Kritikům teď navíc nahráli nominováním Tomáše Tožičky do Senátu na místo uvolněné po Jaroslavu Kuberovi. Tožička vůbec neskrývá své extrémní levicové názory, když o Stalinovi prohlásil, že v porovnání s tím, co přinesl kapitalismus, byl komunistický diktátor jen „vrah amatér“. Za svého kandidáta se však postavil předseda Pirátů Ivan Bartoš, naopak někteří členové strany vystoupili proti této kandidatuře.

Piráti ve svém stranickém referendu rozhodli, že o uvolněné místo v senátních lavicích bude usilovat Tomáš Tožička. Jedná o stejného člověka, jehož straničtí kolegové označili za bojovníka proti kapitalismu a na svém veřejném fóru vyjádřili nesouhlas s tím, aby je v Senátu zastupoval.

Přestože se Piráti snaží tvářit, že extrémní výroky jejich kandidáta nejsou nijak zvlášť přes čáru, lidé jsou jiného názoru. 

„Kapitalismus a pravicová politika jsou zločiny proti lidskosti. Ještěže se můžou vymlouvat na Stalina, který byl ovšem proti nim jen masový vrah amatér,“ napsal v minulosti na Twitter Tožička, který rovněž nazval vojáky na misích NATO pouhými „žoldáky“.

Že s Tožičkou nesouhlasí všichni piráti, dokládá debata na jejich fóru, kde zaznívají jasné názory na to, jak moc stranu poškodí takovýto „slon v porcelánu“.

„Cílem má být etický kapitalismus, a ne kapitalismus rušit. Takto se ale právě začala šířit zkratka, že Piráti mají mezi sebou stalinisty nebo že dokonce v jádru tak trochu stalinisté jsou. Každý potenciální volič se s touto zkratkou dřív nebo později setká,“ napsal na fórum Jindřich Bartek.

Celkově se k nominaci kontroverzního politika na stránce vyjádřilo 182 pirátů, přičemž 74 z nich souhlasilo s tím, aby je Tožička zastupoval v Senátu. Naopak 88 se vyjádřilo tak, že s nominací nesouhlasí, 20 hlasů pak obdržela možnost „zdržuji se“.

Od Tožičky se nakonec nedistancovala více než polovina všech hlasujících a pro mnohé to může být jasný signál toho, jakým směrem se strana ubírá.

Naposledy na sebe politik s extrémními levicovými názory upozornil v rozhovoru pro Reflex. Veřejně vychválil rok 1968, kdy podle něj vládla v zemi skutečná demokracie. To, že lidé nemohli svobodně volit, Tožičkovi nijak nevadilo.

Za svého kandidáta se veřejně postavili nejen piráti z Ústeckého kraje, ale také předseda strany Ivan Bartoš, který se vyjádřil tak, že lidi nesoudí a Tožička je podle něj humanista a člověk vysokých morálních kvalit.

„Odmítám nálepkování a cílenou bulvarizaci Tomáše Tožičky na základě z kontextu vytržených informací či tweetů, ve kterých pro limit 240 znaků člověk musí odpověď na komplexní otázky redukovat do několika vět, kterou jsem již při jeho žádosti o nominaci zaznamenal,“ dodal ještě ve svém vyjádření k celé kauza Bartoš.

Jsou to jen „zkratkovité“ výroky

Tomáš Tožička byl stranou nominován do boje o senátorské křeslo v hlasování, kterého se zúčastnilo 32 hlasujících a právě pro Tožičku hlasovalo 26 pirátů. 

„Je to přesvědčivý důkaz, že většinu ujistil o tom, že je to liberál ctící demokratické hodnoty, který se jen dopustil zkratkovitého výroku na Twitteru,“ napsala předsedkyně MS Litoměřicko Kateřina Stojanová. 

„To, že jste si to odhlasovali, to samozřejmě nevypovídá vůbec nic o kvalitě kandidáta. (...) Nicméně myslím si, že je to rozhodnutí velmi špatné, které poškodí Piráty na celorepublikové úrovni. Navíc šité velmi horkou jehlou. Až nám zase budou někteří oponenti nadávat, že jsme extrémní levičáci, budou mít v rukou velmi pádný argument. Těch nepřijatelných výroků pana Tožičky je podle mě příliš mnoho,“ vyjádřil se naopak Petr Daubner.

Už na konci března může být teoreticky jasno o nástupci zesnulého Jaroslava Kubery. Paradoxní je, že celoživotního pravicového konzervativce může nahradit člověk, který naopak tíhne k extrémním levicovým názorům.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 8:05 neděle 28. června 2020. Anketa je uzavřena.

  • 57
  • 23
  • 22
  • 18
  • 17
  • 17