Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Právník žaluje generátor zesměšňující Piráty, strana ho chce zastavit: Akorát nás poškodíš!

    Advokát Petr Němec brojí proti generátoru memů, který zesměšňuje pirátskou kampaň. Straně se to nelíbí. | foto: Facebook

    Koalice Pirátské strany a hnutí STAN se stala terčem internetových vtipálků kvůli generátoru, který paroduje její poněkud svéráznou předvolební kampaň. Na autory online aplikace si ovšem posvítil právník a twitterový komentátor Petr Němec, podle něhož jde o záměr poškodit koalici a šířit dezinformace, a tak celou věc začal řešit právní cestou. Pirátský řád bojovníka proti hoaxům ale nejspíše nedostane. Strana ho žádá, aby přestal, protože jinak poškodí celou koalici.

    Petr Němec již 9. srpna oznámil, že podává trestní oznámení na autora komentáře, který právě na jeden z memů vytvořených generátorem reagoval, a to slovy, že „Piráti by měli viset“.

    Později podal žalobu také na europoslance Tomáše Zdechovského, který si z Němce dělal legraci sdílením jiného pirátského memu, kde má právě tento právník říkat: „Když si z nás budete dělat legraci, podáme trestní oznámení.“

    „Vážený pane poslanče, budeme to řešit právně. Užití fotky a spojení mé osoby s politickou stranou, které nejsem členem a nekandiduji za ni, není něco, co se dá takto od politika přejít. Stále musíte ctít zákony a má práva. Navrhuji náhradu újmy 5000 korun na charitu,“ napsal Petr Němec. 

    Piráti Michálek, Bartoš a Ferjenčík

    Zdechovský na jeho návrh přistoupil a peníze na charitu poslal, jenže advokát ho stejně zažaloval.

    „Žaloba na Tomáše Zdechovského podána. Nelze tolerovat, aby koalice Spolu vytvářela v rámci své předvolební kampaně dezinformace a kradla fotografie lidí. Hoax není vtip, ale lež. Jestli necháme lhát koalici Spolu, lži Babiše a Zemana II. nás úplně semelou,“ vysvětlil Němec.

    A jak se zdá, nakonec začal žalobami metat i na samotné autory generátoru.

    „Dělat si legraci z něčí kampaně, dělat parodie, to je vše o. k., je to legrace. Ale musí jít poznat, že jde o vtip. Pokud to má vypadat jako falešný plakát konkurenta, aby naštval a odradil voliče, není to legrace, je to hnusná hra, lež a podvod. A tady jsme už dávno u toho, že ten generátor slouží k tomu, aby se lidé poštvávali proti Pirátům a Starostům, nikoliv abychom se zasmáli. Nešíří se smích, ale nenávist,“ vysvětloval Němec již před několika týdny, co mu na aplikaci, jíž se baví polovina země, tolik vadí.

    Jenže vděku se od Pirátské strany a jejího koaličního partnera nedočkal. Jak Němec nově přiznal na Twitteru, kontaktoval ho dokonce manažer digitální komunikace Pirátů s žádostí, aby záležitost přestal řešit právně. 

    „Padni komu padni. Včera mě oslovil digital communication manager Pirátské strany, ať právně nepostupuji proti generátoru memů, pokud nechci poškodit koalici Piráti + STAN,“ píše advokát.

    A to není zdaleka vše. Němec, který se doteď snažil údajnou dezinformační kampaň namířenou proti koalici zastavit, se začal zamýšlet nad tím, zda za generátorem nestojí Pirátská strana sama.

    „Musel se to dozvědět tak, že mu to řekli tvůrci generátoru, které jsem předtím oslovil. Podle mého právního názoru totiž porušují volební zákon (kromě jiného) a chtěl jsem to vyřešit v klidu, stačilo by, kdyby tam nedávali logo Piráti + STAN. Z reakce Pirátské strany to ale pomalu vypadá, že za daným stojí oni a že pak obcházejí volební zákon,“ míní.

    Ve finále tak Němec podezírá Piráty z toho, že celý generátor byl jen snahou udělat si kampaň zadarmo. A to navíc nečestným a protiprávním způsobem!

    „Není možné, aby jiné koalice a strany poctivě uváděly zadavatele, evidovaly výdaje a Piráti obcházeli zákon. Zákony obchází Babiš. Pokud jsou tvůrci meme generátoru jen nastrčené osoby a úmyslem bylo, že lidé budou ‚jako zadarmiko‘ dělat kampaň, to se hrubě nepovedlo,“ uvedl s tím, že by strana měla vše vysvětlit.

    Skončí celá záležitost tím, že bude Petr Němec žalovat pro změnu Pirátskou stranu? 

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:37 pondělí 10. ledna 2022. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      174
    • Trapas
      27
    • Super
      12
    • Sladký
      7
    • Cože
      5
    • Tvl
      5