Piráti nerozhodli, Michálek zůstává. Vedení už kvůli tomu opustil europoslanec Peksa

Druhý muž Pirátů, Jakub Michálek ustál hlasování o svojí budoucnosti v pozici místopředsedy strany. Ačkoliv jeho setrvání nepodpořila potřebná většina, dostatek hlasů nedostala ani varianta pro jeho odvolání. O jednoho místopředsedu ovšem strana přišla. Mikuláš Peksa, který se nechal slyšet, že ve vedení strany skončí buď Michálek, nebo on, potvrdil svoji rezignaci.

Jakub Michálek zůstává místopředsedou Pirátské strany. Ustál hlasování celostátního fóra, které na základě podnětu šéfky personálního odboru Jany Koláříkové, již měl dle jejích slov šikanovat, rozhodovalo o jeho odvolání.

Pro variantu Michálkova konce se vyjádřilo 294 členů, potřebnou většinou však bylo 385 hlasů. Tu ovšem nezískali ani ti, kteří se rozhodli Michálka podpořit, takových členů bylo 371. Hlasování tak skončilo bez usnesení.

K hlasování už se na Facebooku vyjádřil samotný Michálek. Ten poděkoval za projevenou důvěru, zopakoval také, že už ale na místopředsedu znovu kandidovat nebude. Soustředit se prý chce na práci ve Sněmovně.

I přes výsledek hlasování fóra ovšem Piráti o jednoho místopředsedu přišli. Na vzniklou situaci už zareagoval i europoslanec Mikuláš Peksa, který dopředu avizoval, že svoje místo ve vedení strany opustí, jestliže fórum Michálka neodvolá. A svoje „buď on, nebo já“ dodržel.

„Avizoval jsem svou rezignaci na druhou půlku listopadu. Vzhledem k rozhodnutí celostátního fóra a skutečnosti, že jsem byl v neděli zvolen předsedou Evropské pirátské strany, necítím potřebu čekání prodlužovat a tímto se s okamžitou platností vzdávám funkce místopředsedy České pirátské strany,“ vzkázal Peksa v úterý ráno.

Vyjádření Mikuláše Peksy

Piráti budou každopádně budou volit nové vedení strany na lednovém celostátním fóru v Ostravě. Jak bylo zmíněno, Jakub Michálek tam svoje křeslo přenechá jiným. 

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:02 středa 4. března 2020. Anketa je uzavřena.

  • 32
  • 21
  • 20
  • 14
  • 14
  • 12