Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Piráti dnes rozhodnou o Michálkově konci. „Ve straně vznikají klany, to se mi nelíbí,“ říká

    Jakub Michálek a Ivan Bartoš | foto: Profimedia.cz

    Hlasování o budoucnosti Jakuba Michálka v čele Pirátské strany se chýlí ke konci. Do dnešní noci budou členové rozhodovat, zda bude odvolán z funkce místopředsedy poté, co byl nařčen ze šikany a bossingu. Samotný Michálek přiznal, že se dosud jednotná strana rozpadá na několik „klanů“.

    Právě dnes se ukáže, nakolik rozsáhlé jsou vnitrostranické spory v Pirátské straně. Ve 22 hodin skončí hlasování o tom, zda má být z vedení odvolán místopředseda Jakub Michálek. Ten je zároveň i poslancem a šéfem poslaneckého klubu, tyto jeho funkce ohroženy nejsou.

    Michálek byl vedoucí personálního odboru Janou Koláříkovou nařčen ze šikany a bossingu, vzápětí se s nepříjemnými zkušenostmi začali svěřovat i další členové. Dokonce i manželka šéfa strany Ivana Bartoše, který se Michálka zastal.

    Podle mluvčí Pirátů Karolíny Sadílkové by výsledky hlasování mohly být zveřejněny už v noci na úterý. Na veřejně přístupném fóru Pirátů se objevila i Michálkova závěrečná řeč, ve které nařčení ze šikany opět odmítl. A přiznal, že strana není v dobrém stavu a je rozdělena na několik klanů.

    „Jak už jsem uvedl, celá vzniklá situace mě velmi mrzí. Moje asistentka z toho brečela, protože jí necitlivý způsob probírání jejího soukromí vadí. Jana (Koláříková, pozn. red.) je teď na dovolené a má zdravotní problémy. Moje partnerka je nemocná. Spousta lidí je otrávených a demotivovaných, včetně mě. Ve straně se vytvářejí klany nezávisle na věcné podstatě problému, to se mi nelíbí a nikdy jsem nic takového nepodporoval. Naše politická konkurence se raduje, že Piráti se vyvražďují navzájem. Jsem přesvědčen, že i tento problém má konstruktivní řešení. Nemám problém si o tom popovídat otevřeně, pokud to bude s mírou,“ napsal Michálek.

    Ivan Bartoš a Jakub Michálek.

    „Já ani zbytek RP jsme od Jany neměli žádné signály, že je něco v nepořádku, s výjimkou toho, že je přetížená, což jsme na předsednictvu řešili. Mrzí mě, že si o mně někdo může myslet, že si užívám něčí stres či bolest, protože to opravdu není pravda, a chci, aby v týmu byla dobrá a dělná atmosféra. Osobně jsem se Janě omluvil, pokud cítila, že jsem se k ní choval přísně či nevhodně, a omlouvám se i všem ostatním, kteří to se mnou neměli někdy lehké,“ stojí dále v jeho prohlášení.

    Jeho celé znění je k dispozici na pirátském fóru.

    Bartoš uvažuje nad psychology

    Situace uvnitř Pirátské strany si evidentně žádá rychlé řešení. Předseda Ivan Bartoš se v rozhovoru pro iDNES.cz nechal slyšet, že ačkoliv se sám snaží působit jako facilitátor, tedy odborník na vedení diskuze, uvažuje nad tím, že si na pomoc se zvládáním vnitřních konfliktů najme odborníky.

    „Na republikovém výboru jsme už řešili, zda nemít facilitátory konfliktů mimo systém strany. Protože některé věci můžete řešit jen do určité míry. Zaprvé kvůli nedostatku času, zadruhé nikdo z nás není psychologem duše, takže odhadnout prožívání nějaké vypjaté situace je velmi těžké. Obdobně se to řeší ve velkých firmách či některých neziskových organizacích. Protože tempo je obrovské a je lepší zpomalit než si natlouct. Nejsme projekt jako Věci veřejné na deset let. My už v politice deset let jsme a máme ambice do ní mluvit dalších dvacet let. Takže je dobré věci řešit včas. A tady je to o trochu později než včas,“ prohlásil Bartoš. 

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 14:29 úterý 3. března 2020. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      24
    • Haha
      21
    • Super
      9
    • Sladký
      7
    • Cože
      6
    • Tvl
      6
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...