Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Do Michálka šije i Bartošova manželka Lydie: Šikana? Mám s ním stejnou zkušenost

    Lydie Bartošová se pustila do místopředsedy strany Jakuba Michálka. | foto: Profimedia.cz

    Jsme snad svědky začínajícího rozkladu druhé nejsilnější strany? Piráti po obří vnitrostranické hádce ode dneška hlasují o odvolání Jakuba Michálka z postu místopředsedy, do toho už se ale další podnět valí i na šéfa mediálního odboru Mikuláše Ferjenčíka. Ten prý vůbec nezvládl kauzu kolem schůzek Michaely Krausové s trestně stíhaným manažerem společnosti JCDecaux, kdy za Krausovou s médii komunikoval její partner Michálek. Pikantní je, že se do celé záležitosti vložila ještě i manželka samotného šéfa Pirátů Ivana Bartoše Lydie. Ta se pustila zase do Michálka s tím, že celou věc bagatelizoval, a promluvila o svojí zkušenosti s jeho šikanou. A Bartoš? Ten dumá nad mediálním koučem, který by rozhádaným straníkům zlepšil náladu.

    Idylka o straně táhnoucí za jeden provaz se v posledních týdnech rozplynula. Česká pirátská strana se otřásá v základech, rozdělila se na dvě frakce a ty se mezi sebou hádají na krev. Celá situace se točí kolem dvou kauz.

    Zaprvé jde o svědectví několika členů strany o šikaně a bossingu od místopředsedy Jakuba Michálka. Ostrá debata vyústila až v to, že dnes v 10 hodin dopoledne započalo hlasování celostátního fóra o Michálkově odvolání.

    Zadruhé jde o velmi osobně vypadající schůzky Michálkovy partnerky a donedávna šéfky klubu pirátských zastupitelů Michaely Krausové s trestně stíhaným Tomášem Tenzerem, která právě kvůli nim na post rezignovala. Tenzer je manažerem společnosti JCDecaux, která v Praze usiluje o provozování mobiliáře.

    Pirátka Michaela Krausová vystupuje z auta manažera JCDecaux Tomáše Tenzera.

    Piráti si s kauzou neporadili úplně šťastně. Podávali jen obecná a nic moc vypovídající prohlášení. Na samotném pirátském fóru se dokonce objevilo obvinění, že mediální komunikaci za Krausovou vedl její partner a druhý muž strany Michálek. A to je důvodem, proč nyní někteří žádají hlavu ještě dalšího vysoce postaveného Piráta, a to Mikuláše Ferjenčíka.

    „V souvislosti s odpovědností mediálního odboru za nezvládnutí externí komunikace v kauze Krausová–Tenzer, kdy došlo k tomu, že mediální komunikaci za Michaelu Krausovou z ne zcela jasných důvodů vedl její partner Jakub Michálek, dávám členský podnět k získaní podpory pro zahájení jednání celostátního fóra ve věci případného odvolání vedoucího MO Mikuláše Ferjenčíka, který za odbor nese politickou odpovědnost,“ navrhl člen ze Středočeského kraje Dalibor Záhora.

    Námi prosazený návrh například podporuje Liga na ochranu zvířat, hájí svoje „dítě“ Mikuláš Ferjenčík (Piráti).

    Ferjenčík, který je známý především jako poslanec, reagoval následovně: „Předně bych rád řekl, že považuji za naprosto nešťastnou vnitrostranickou kulturu, kde se nejdřív odvolává a až potom se zjišťují odpovědi. Nicméně rád odpovím. Mediální komunikaci Míši nevedl její partner, ale Míša. Její partner se jí zastal na Pirátských listech, na čemž nevidím nic špatného.“

    Zdá se však, že k hlasování o Ferjenčíkově konci v čele mediálního odboru nedojde. Aktuálně je „pro“ pouhých 15 procent, většina Pirátů tak zjevně stojí za ním.

    Zuří i první dáma strany

    Pikantní je, že se do obří diskuze vložila i první dáma Pirátů, půvabná manželka šéfa strany Lydie Bartošová. Té se vůbec nelíbí, jak se strana ke schůzkám postavila, a sice že za Krausovou mluvil Michálek a ještě ke všemu poměrně závažnou situaci bagatelizoval.

    Lydie Bartošová se pustila do místopředsedy strany Jakuba Michálka.

    „Nechápu, jak jsme mohli dopustit, aby za nás mediálně vyšlo toto, když se profilujeme jako věcná racionální strana, jak je možné, že magistrátní klub funguje jako klan, a proč jsme v situaci, kdy členové strany kritického myšlení a informovaného rozhodování obhajují vesměs cokoliv, protože přece: zlá media, zlí novináři a nepřející političtí rivalové...,“ napsala ve fóru.

    A to není vše. Vyjádřila se dokonce i k případu údajné Michálkovy šikany podřízených a ani v tomto případě nenechala na místopředsedovi nit suchou. Zatímco její manžel se kolegy zastal a dále se ve vnitrostranické hádce neangažuje, Lydie Bartošová má jiný názor.

    „Jsou tu mezi téměř padesáti stranami popsány různé případy spolupráce s Jakubem, které nesou dost podobné znaky. Ponižování oponentů, tlačení do kouta, zastrašování, arogance, dosahování svého za každou cenu, překračování kompetencí. Moje zkušenost s Jakubem není jiná. Na to se často odpovídá, že Jakub za svoje výjimečné kvality platí nedostatkem empatie, vlastně neschopností respektovat druhé. To prosím není pravda, empatii a respektu k lidským bytostem se všichni musíme učit, a to na základě toho, že nám naše okolí vytvoří prostředí, ve kterém ji potřebujeme, abychom mohli soužít s druhými,“ popsala.

    Hlasování o konci Jakuba Michálka bude uzavřeno v pondělí.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:35 sobota 29. února 2020. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      90
    • Trapas
      53
    • Super
      29
    • Sladký
      29
    • Tvl
      29
    • Cože
      25