Vzít seniorům důchody, byty i řidičáky a vítat migranty: Bartoš brojí proti hoaxům

Nevýhodné smlouvy na elektřinu nebo plyn, předražené hrnce a jiné „must have“ kousky nejsou jedinými zbraněmi šmejdů, kteří cílí hlavně na seniory. Bojuje se i e-maily a SMS zprávami. Svoje o tom ví i šéf Pirátů Ivan Bartoš, který proto vyvrací nejčastější hoaxy. Třeba že jeho strana chce důchodce připravit o byty, řidičáky, volební práva a sebrat jim i důchody.

I když nad některými nápady, například v metropoli, nejen řidiči a Pražané kroutí nechápavě hlavou a nezřídka utrousí i nějaké to peprnější slovíčko, všechna zla a křivdy světa za vinu Pirátům dávat nelze.

Mýtů, polopravd a lží se kolem strany, která má v nadcházejících volbách slušné šance na úspěch, rojí více než dost. Jejich šéf Ivan Bartoš se proto rozhodl největší „špeky“, co kolují po internetu, jednou provždy vyvrátit.

Podle „zaručených“ zpráv, které se po internetu šíří jako lavina a dost lidí, nejen důchodců, jim opravdu věří, se mají začít bát hlavně dříve narození.

„Piráti navrhovali, aby byly zrušeny důchody s tím, že se o seniory postarají jejich děti, prý to navíc upevní vztahy. Vrylo se mi to do paměti, protože jsem byla v šoku,“ nechala se slyšet jistá dáma, která má díky „kamarádce v Poslanecké sněmovně“ přístup k bedekru Pirátů.

V něm se mimo jiné má psát, že senioři nad sedmdesát let přijdou o volební právo, řidičský průkaz, aby bylo na silnicích bezpečněji, a rozloučí se i se svými byty a zamíří houfně do domovů důchodců.

„Poslední rok a zejména poslední týdny se stále častěji objevují zcela smyšlené e-maily, SMS nebo články o tom, že Piráti chtějí omezovat seniory prakticky na všem. Je to od počátku lež,“ zdůraznil Bartoš.

Podle fejkového pirátského manuálu, na nějž se ona dáma plamenně odvolává, se nemajetní senioři mají ukládat do hromadným hrobů, aby stát ušetřil za pohřby. Další hoax se týká zdravotní péče. Tu by prý Piráti seniorům poskytovali jen základní, aby se zdravotní systém zbytečně nezatěžoval. Je to pochopitelně také lež, i když jí řada lidí věří. Podobně jako tomu, že stát má přijmout migranty a rozdat jim byty.

„Prosím, mluvte se svými rodinami! Pomozte svým blízkým obstát ve světě dezinformací,“ apeluje šéf Pirátů na všechny, kdo mohou seniorům pomoci se orientovat v záplavě informací.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:46 středa 21. července 2021. Anketa je uzavřena.

  • 139
  • 23
  • 15
  • 9
  • 7
  • 4