Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Komentář: Pirát Bartoš chce být premiér. Nabídne víc než legalizaci konopí?

    Nabídnou Piráti víc než legalizaci marihuany? | foto: iDNES.cz

    Pirátská strana odstartovala kampaň do Evropského parlamentu. Na celorepublikovém sjezdu Piráti vyhlásili ambiciózní cíl získat v nadcházejících eurovolbách dvacet procent hlasů a zvítězit, v těch minulých přitom neuspěli. Předseda Pirátů Ivan Bartoš se navíc chce stát po příštích volbách do Poslanecké sněmovny premiérem a ukončit dominanci hnutí ANO v čele s Andrejem Babišem.

    V květnových eurovolbách nemohou výrazně uspět strany, jež nebudou Unii alespoň za něco kritizovat. Uvědomují si to i Piráti, a tak si kromě věčného žalování do Bruselu šikovně přisvojili téma digitální agendy a kritiky kontroverzní směrnice o budoucí podobě režimu a kontroly autorských práv na internetu.

    Boj o zachování svobody internetu a hrozba možné cenzury skutečně mohou představovat tahák, který České pirátské straně může nalákat voliče a hlavně je motivovat, aby se voleb do Evropského parlamentu vůbec zúčastnili. Že je toto téma pro pirátskou komunitu skutečně zásadní, se projevilo i ve volbě lídra Pirátů do eurovoleb, kterým se stal trochu překvapivě širší veřejnosti neznámý Marcel Kolaja.

    Parta okolo Ivana Bartoše si věří: pirátský předseda kromě cíle v evropských volbách vyhlásil i ambiciózní vizi porážky hnutí ANO v příštích sněmovních volbách a vystřídání Andreje Babiše na pozici premiéra. Jenomže předpokladem deklarovaného úspěchu je ovládnutí politického středu a k tomu mají piráti zatím hodně daleko.

    Andrej Babiš se s pirátským atakem bude muset vypořádat mobilizací vlastních voličů, těžkou hlavu si však z Bartošových politických snů zatím dělat nemusí. Daleko více se ale pirátů musí obávat další političtí konkurenti. Případný úspěch v eurovolbách by mohl z politické mapy vymazat TOP 09 a do jisté míry i ČSSD. Zatímco sociální demokracii může ještě zachránit vládní angažmá, TOP 09 v případě neúspěchu může progresivisticky liberální voliče definitivně přenechat Bartošovi.

    Piráti však musí ukázat, že si kromě deklarovaných ambicí umí politiku i odpracovat. Kritika ze zálohy, bez odpovědnosti a naplňování vlastních slibů nemůže fungovat donekonečna. Výsledek v evropských volbách, vláda nad Prahou i krajské volby příští rok budou testem, nakolik se silácká gesta pirátského předsedy opírají alespoň částečně o politickou realitu.

    Po loňských komunálních volbách Piráti ukázali, že se dokážou chovat tvrdě pragmaticky stejně jako zavedené partaje. Pokud by však pragmatismus v uzavírání koalic a politických dohod nepřinášel výsledky, pak se může Pirátům o vítězství v příštích volbách do Poslanecké sněmovny nadále jenom zdát.

    Pro Českou pirátskou stranu tak budou eurovolby důležitým lakmusem pro další případné politické úspěchy. Zatímco ČSSD a TOP 09 mohou jen překvapit, Piráti musí přesvědčit, že jejich ambice nejsou jen pouhou mlhou a výrazem politické naivity. Pirátští voliči také určitě nezapomenou na původní sliby týkající se digitalizace a legalizace konopí.

    Dosavadní aktivita České pirátské strany i plnění jejích slibů zůstávají velmi omezené, což se může ve výsledku odrazit ve vlažné podpoře.

    Tuhou zimu brzy vystřídá horké politické jaro. Letošní eurovolby budou pro další vývoj Evropské unie i domácí politiky určitě zásadnější než ty předešlé. Piráti se zatím nacházejí v poměrně výhodné pozici a části voličů se může zdát, že mají našlápnuto. Nicméně to, co nastane v evropských a později v krajských volbách, je velmi nejisté.

    Sarkastická kritika hovořící o vyhulených hlavách a milovnících trávy už ale pro potopení pirátské bárky politickým konkurentům stačit nebude.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 11:42 úterý 21. května 2019. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      92
    • Super
      20
    • Haha
      19
    • Tvl
      17
    • Cože
      12
    • Sladký
      10