Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Jsou jako malé děti: Jana se hádala a Štěpán ji tlačil do kouta! Piráti řeší další spory

    Veřejných rozbrojů mezi piráty přibylo. | foto: ČTK

    Sotva utichlo dění okolo šéfa pirátských poslanců Jakuba Michálka, kterého jeho kolegové obvinili ze šikany, objevil se na pirátském fóru další problém. Spory mezi sebou mají v Praze 3 Štěpán Štrébl a Jana Belecová. Od pomluv a vzájemných urážek mělo dojít až na křik a agresi. Fórum České pirátské strany je veřejné a vnitřní spory jsou tak na očích všem.

    Kdo v posledních dnech a týdnech navštívil fórum Pirátů, asi se nestačil divit. V současné době jedna z nejsilnějších politických stran bojuje s řadou vnitřních rozkolů. Voličům nezbývá než kroutit hlavou nad tím, jaké spory mezi sebou jejich volení zástupci mají.

    Radní za Prahu 3 Margita Brychtová předložila 13. prosince usnesení, z něhož je patrné, že vztahy nejsou mezi straníky vůbec ideální.

    „Od června dochází k opakovaným incidentům mezi Janou a Štěpánem. Nejprve se jednalo o výměny názorů doprovázené křikem a dalšími projevy verbální agrese. V říjnu došlo i na agresi fyzickou, kdy Štěpán vstupoval Janě do intimní zóny a tím ji tlačil do kouta. Jana do Štěpána strčila (nataženou dlaní proti hrudníku), což později odůvodnila tím, že se cítila být ohrožená. Celý incident byl doprovázen křikem,“ zmiňuje v důvodové zprávě Brychtová.

    Štěpán Štrébl měl konflikt se svou kolegyní Janou Belecovou (na fotografii v červených šatech).

    Celá jména politiků nezazněla, ale má se jednat o Štěpána Štrébla a Janu Belecovou. 

    Zmíněný konflikt se měl odehrát na pirátském sekretariátu před svědky. Jana Belecová považuje chování svého stranického kolegy za napadení. 

    „Štěpán uznal, že jeho chování bylo nevhodné, a omluvil se. Vzápětí však dodal, že fyzicky napaden byl jen on ze strany Jany (odstrčení), Jana proto považuje omluvu za neplatnou,“ doplňuje v důvodové zprávě předsedkyně místního sdružení Brychtová.

    Na chování Jany Belecové si přitom už na začátku měsíce stěžoval člen krajského sdružení Pirátů Pavel Králíček, který požadoval hlasování o udělení důrazného napomenutí.

    „Včerejší incident byl jen třešnička na dortu a není určitě ten nejzásadnější, který existuje. Po včerejší schůzi, která se přeměnila ve veřejné pranýřování, opakování stále stejných otázek a one man show Rudy Belece, ze které jsem musel (z jiných důvodů než naprosto příšerné atmosféry) odejít dříve, mě konfrontovala Jana a útočně se jala mě přesvědčovat o své pravdě,“ stěžoval si ve svém příspěvku Pavel Králíček s tím, že pokud někdo z kolegů Jany Belecové nejedná podle jejích představ, je terčem nátlaku.

    Hráli si na bosse

    „Já sice nemohu přiložit své polínko empirické zkušenosti s útočným nebo nátlakovým chováním ze strany Jany, protože mně se to asi neděje, nebo to nejsem schopen rozeznat. Nicméně si toho všímám u lidí okolo sebe. Zaznamenal jsem to u Jirky, Štěpána, Nikol a i u Pavla, kde to podle mne byl ze strany Jany spíš darmopokus,“ pokračoval v praní špinavého prádla Pirátů na fóru člen krajského zastupitelstva František Pudil.

    Hlavním důvodem rozbrojů je skutečnost, že manžel Jany Belecové nebyl přijat za člena strany. Důvodem nepřijetí Rudolfa Belece mělo být to, že společně se svou ženou vytvářel na schůzích „velmi nepříjemnou atmosféru“.

    „Jana Belecová rozkazovala a tepala, Rudolf Belec si uzurpoval prostor, manipuloval a oba dva si hráli (netuším z jakého titulu) na nějaké bosse,“ uvedla další členka krajského sdružení Bohdana Holá.

    Jana Belecová měla v Praze 3 konflikt se svým kolegou Štěpánem Štréblem.

    Ke kritickým poznámkám svých kolegů se nakonec na fóru vyjádřila i samotná Belecová, která se přiznala, že situaci nezvládla.

    „Ačkoli se tento členský podnět zabývá mojí osobou celkově, je výrazně ovlivněn poslední schůzí Pirátů v Praze 3. V tu dobu byl čerstvě známý výsledek ankety o přijetí/nepřijetí mého muže Rudolfa Belece, který toho pro Piráty a i pro Prahu 3 udělal opravdu hodně a jeho opakované odmítání mi přivodilo pocity hlubokého zármutku a zmaru, které mi znemožnily si uchovat potřebný nadhled. Všem, kterých se mé chování dotklo, se omlouvám,“ sypala si 10. prosince popel na hlavu Belecová.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 22:02 čtvrtek 16. dubna 2020. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      96
    • Super
      49
    • Trapas
      49
    • Sladký
      47
    • Cože
      41
    • Tvl
      34