Pilota rozstříleli, když padal k zemi. Alláhu akbar, křičeli nad jeho tělem

  • U turecké hranice byla v úterý ráno sestřelena ruská stíhačka
  • Oba piloti se stačili katapultovat, ale ani jeden nepřežil, zastřelili je povstalečtí bojovníci
  • Na videu nad tělem jednoho křičí Alláhu akbar
  • Kvůli incidentu se koná mimořádné zasedání NATO
  • Ruské ministerstvo zahraničí doporučilo lidem necestovat do Turecka, cestovky už ruší zájezdy
  • Jedním ze sestřelených a zabitých pilotů má být pravděpodobně Sergej Rumjantsev z Čeljabinsku
Turecké stíhačky F-16 v úterý ráno sestřelily ruskou stíhačku SU-24, která narušila turecký vzdušný prostor u hranicích Sýrie. Ankara tvrdí, že piloti ignorovali několik varování. Rusové odmítají, že by narušili turecký vzdušný prostor a prezident Putin incident označil za „bodnutí do zad“. Na internetu se také objevilo video povstaleckých bojovníků nad ruským pilotem.

Ruský prezident se o sestřelení stíhačky dozvěděl během setkání s jordánským králem Abdalláhem II. v Soči a vzápětí Turecko ostře zkritizoval, že Rusku vrazilo nůž do zad. Zároveň odmítl, že by letoun narušil turecké hranice a pohyboval se pouze ve vzdušném prostoru Sýrie.

Fotogalerie

To však Ankara odmítá, objevila se dokonce informace, že mezi piloty obou letounů proběhla komunikace a ruští piloti byli až desetkrát varováni, aby vzdušný prostor Turecka opustili. Neudělali to, proto je turecká F-16 sestřelila.

Trosky dopadly čtyři kilometry od turecké hranice. Na internetu se vzápětí objevilo video sestřeleného letounu a záznam, jak oba piloti klesají k zemi.

Při seskoku ale na ně stříleli syrští rebelové. Do světových médií pak zaslali video, na kterém je bezvládné tělo muže v uniformě. Kolem něho několik syrských bojovníků, kteří křičí: „Je to ruský voják, je to ruský voják. Bůh je veliký.“

zdroj: www.youtube.com

Smrt obou sestřelených pilotů, ani jejich identitu, zatím nikdo oficiálně nepotvrdil. Není proto vyloučeno, že může jít o jiného ruského vojáka. V úterý totiž ve stejné oblasti nouzově přistál ruský vrtulník. Podle BBC ho ostřelovali syrští bojovníci.

Zástupce velitele turkménských bojovníků operujících v Sýrii Alpaslan Celik ale prohlásil: „Oba piloti jsou mrtví. Naši bratři začali palbu a piloti zemřeli ve vzduchu,“ uvedl.

Putin se nechal slyšet, že incident bude mít tragický dopad na vztahy obou zemí. „Rusko nestrpí, aby docházelo k takovým zločinům, jako byl útok na ruský Su-24,“ citovala ruského prezidenta agentura TASS.

Na situaci už zareagovalo ruské ministerstvo zahraničí, které doporučilo ruským občanům, aby do Turecka necestovali. Ruské cestovní kanceláře začaly rušit plánované cesty.

zdroj: www.youtube.com

Na sociální síti Twitter se objevilo jméno jednoho ze sestřelených pilotů. Má jím být Sergej Rumjantsev z Čeljabinsku. Co je horší, že už na Twitteru koluje fotka jeho zohaveného těla a obličeje. Rozhodli jsme se ji nezveřejnit. Kromě toho se objevují i fotky věcí, které měl pilot u sebe.

24.listopadu 2015 v 14:13, příspěvek archivován: 24.listopadu 2015 v 18:06

#Syria personal items of shot down #Russia'n pilots pic.twitter.com/Re2LWVQYOc

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 17:46 středa 23. března 2016. Anketa je uzavřena.

  • 24
  • 16
  • 15
  • 13
  • 13
  • 12