Zabili řidiče autobusu, protože neměli roušky a platné lístky. Proč skrýváte jejich totožnost? ptají se Francouzi

Nechtěl nechat nastoupit do svého vozu čtyři muže, kteří neměli roušky a platné lístky, a zaplatil za to životem. Řidič autobusu Philippe Monguillot (†59) z francouzského města Bayonne byl v neděli velmi brutálně napaden, utrpěl velmi vážná poranění hlavy a několik dní byl ve stavu mozkové smrti. Na sociálních sítích se nyní zvedla vlna odporu proto, že francouzské úřady údajně tají totožnost útočníků.

Řidič autobusu Philippe Monguillot se dostal do sporu se čtveřicí mužů poté, co chtěli nastoupit do jeho vozu, ale neměli u sebe ani povinné roušky, ani platné lístky na MHD. Devětapadesátiletý šofér byl muži napaden a skončil v kritickém stavu s vážnými poraněními hlavy, po několika dnech se jeho rodina rozhodla, že „je čas ho nechat jít“.

„Rozhodli jsme se ho nechat odejít. Pro byli lékaři i my,“ řekla pro agenturu AFP řidičova dcera. Monguillot byl po útoku ve stavu mozkové smrti.

Incident, jenž se odehrál ve francouzském městě Bayonne, vyvolal protesty a obyvatelé se sešli k pochodu, jímž vzdali nejen hold památce zabitého řidiče, ale zároveň chtěli upozornit na zbytečné násilí. V čele průvodu, který čítal asi šest tisíc lidí a většina z nich byla v bílém, šla Monguillotova manželka Véronique a jeho tři dcery, v několika městech pak řidiči MHD drželi za kolegu minutu ticha a probíhala i poklidná protestní stávka řidičů.

Pochod za zabitého řidiče Philippa Monguillota

„To, co se stalo v Bayonnu, není banalita. Řidič musí řídit svůj autobus bez ohrožení života. Vláda bere celou záležitost velmi vážně. Jsou to ohavné a nelidské události,“ řekl po tragédii francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin.

Policisté čtveřici podezřelých mužů zadrželi, dva z údajných útočníků zůstávají ve vazbě a jsou podle francouzských médií obviněni z pokusu o zabití, zbylí dva jsou stíháni na svobodě pro neposkytnutí pomoci.

Véronique Monguillotová v čele průvodu

Francouzské autority jsou nyní obviňovány z toho, že neposkytují informace o zadržených podezřelých a údajně se policie snaží skrýt jejich totožnost. Na sociálních sítích se objevují informace, že se má jednat o muže jménem Mohamed C., Mohammed A., Moussa B. a Sélim Z., ale tuto informaci žádný úřad nepotvrdil ani nevyvrátil.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:22 pondělí 9. listopadu 2020. Anketa je uzavřena.

  • 150
  • 70
  • 29
  • 23
  • 22
  • 19