Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Na vině je zákon! Soudce Janákovou propustit musel, ženská věznice nepřipadá v úvahu

    Petra Janáková přichází k soudu. Od toho vyfasovala 30 let za mřížemi. | foto: iDNES.cz

    Resocializaci znalci prakticky vyloučili, naopak je podle nich pravděpodobné, že bude Petra Janáková zabíjet znovu. I přesto chladnokrevné vražedkyni stačilo opatřit si sperma, respektive otěhotnět, a nyní už si zvesela chodí na svobodě. Pokud by u ní teoreticky došlo k recidivě, kdo bude za situaci odpovědný? Konkrétního jména se nedočkáme, bohužel je takto nastavený zákon. „Musíme vyhovět zákonu, ale děláme to s těžkým srdcem,“ řekl místopředseda soudu.

    Tak trochu jako Kocourkov působí česká justice ve světle případu Petry Janákové. Tu soudce před dvěma roky poslal na třicet let za mříže a prakticky u ní vyloučil možnost nápravy. Dnes ale Janáková zvesela běhá na svobodě.

    Jak je něco takového možné? Janáková převezla vězeňskou službu a přímo za mřížemi otěhotněla. To v Česku bohatě stačí k tomu, aby se odsouzená vražedkyně dostala nejméně na rok a čtvrt svobodu. Jenže na čí vrub by připadla zodpovědnost v případě, že bude během pobytu na svobodě vraždit znovu?

    Konkrétního jména se dopracovat nelze. Soudce, který přerušení trestu posvětil, neměl na vybranou. Propustit trestankyni, byť mimořádně nebezpečnou, zkrátka v případě jejího těhotenství musel. Sám přitom připustil obavy z toho, že může Janáková vraždit znovu.

    „Musíme vyhovět zákonu, ale děláme to s těžkým srdcem, protože se obáváme, že by své jednání mohla opakovat,“ řekl Lidovým novinám Igor Krajdl, místopředseda Krajského soudu v Ostravě a muž, který propouštěcí papíry Janákové orazítkoval.

    „Zatímco u vážného onemocnění, jako je třeba rakovina nebo leukémie, má soud možnost vězně propustit, u těhotenství zákon říká, že musí,“ doplnil.

    Zatímco Janák dostal 28 let, jeho žena má za mřížemi pobýt o dva roky déle.

    Soud prý nemá žádnou moc ani nad kontrolou chování trestankyně na svobodě. Janáková nebude mít policejní dohled, nebude muset docházet za pracovníky soudu a v úvahu nepřipadá ani prevence například v podobě sledovacího náramku. Ten mohou soudy použít jen v případě, že je vězeň předčasně propuštěn a zbytek trestu si má odkroutit na svobodě, nikoliv v případě přerušení trestu.

    Neexistuje také možnost, že by bylo přerušení trestu Janákové zvráceno například ve světle strachu, který zažívají obyvatelé Jilemnice, kam se měla podle všeho uchýlit ke svojí matce. Soud by jedině musel mít signál, že se trestankyně nechová řádně a že přerušení trestu zneužívá.

    Sečteno a podtrženo, chladnokrevná vražedkyně stráví nejméně rok a čtvrt na svobodě, soudy o ní po celou tu dobu nebudou mít žádnou informaci a mohou jen doufat, že Janáková v září 2020 zaklepe na vrata káznice a vrátí se do výkonu trestu. Reálněji ale působí varianta, že si pořídí další dítě a pobyt na svobodě si prodlouží.

    Ženská káznice? Nesplňuje kritéria

    Mnohem logičtějším krokem než vypustit nehlídanou vražedkyni mezi lidi se na první pohled zdá být umístění do věznice ve Světlé nad Sázavou. Ta má totiž speciální oddělení pro matky s dětmi, kde by Janáková mohla svoje dítě do jednoho roku, kdy jí má být odebráno, vychovávat a byla by přitom pod dohledem.

    Janákovi u soudu

    Expres.cz proto kontaktoval tiskovou mluvčí Vězeňské služby ČR Petru Kučerovou s dotazem, proč k takovému řešení nedošlo. Ta nám vysvětlila, že oddělení matek s dětmi je uzpůsobeno v podstatě tak, aby matce vypršel trest do chvíle, kdy dítě na oddělení může být.

    „Oddělení pro matky s dětmi funguje trošku jinak, než se zdá. Je tam kapacita pro patnáct matek a dvacet dětí, ta v současné době není naplněna, ale matky, které tam chtějí jít, procházejí výběrem. Jedno z důležitých kritérií je, že tam mohou být umístěny děti zpravidla do tří let věku. To znamená, že i trest té matky by měl být takový, aby souhlasil s odchodem toho dítěte. Aby nedošlo k jejich rozdělení,“ řekla nám Kučerová.

    Podstatou specializovaného oddělení ve Světlé nad Sázavou tak vlastně je připravit trestankyně na mateřství. Dát jim možnost vytvořit si s dítětem vztah. Jenže Janákové má být dítě po roce naopak odebráno.

    „Smyslem toho oddělení je, že matka zůstane s tím dítětem. Ony jsou s těmi dětmi 24 hodin denně a vytváří se mezi nimi pouto. Pak musí odcházet spolu, pokud by teoreticky došlo k rozdělení matky s dítětem, bylo by to špatně. Například pokud má matka dítě ve věku jednoho roku a je odsouzena na rok a půl, spadá do té skupiny, které je dovoleno na oddělení být. Týká se to zkrátka krátkodobých trestů,“ popsala.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 14:11 středa 16. října 2019. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      13
    • Trapas
      13
    • Sladký
      12
    • Tvl
      12
    • Super
      11
    • Cože
      11